Tuorein sisältö

Too Human -kehittäjä rinnastaa käytetyt pelit piratismiin

16.11.2009 klo 19.58 | Luettu: 29210 kertaa | Teksti: Matti Lintula


Too Human -trilogiaa Xbox 360:lle ja vielä tuntematonta projektia Segalle kehittävä Silicon Knightsin perustaja Denis Dyack ei pidä käytettyjen pelien kauppaa reiluna. Gaming Unionin haastattelema Dyack paljasti kanadalaisilla pelimessuilla piratismin ja käytettyjen pelien kaupan olevan pääasialliset syyt julkaisijoiden halukkuuteen siirtyä hyllymyynnistä digitaaliseen jakeluun.

"Kyse ei ole mistään muusta kuin piratismin talousvaikutuksista", Dyack selventää pelien verkkosidonnaisuutta ja moninpelien yleistymistä. "Asialla ei ole muuta puolta kuin piratismi ja käytettyjen pelien kauppa, jotka suoraan sanoen ovat mielestäni varsin samankaltaisia asioita", Dyack tykittää.

V2.fi | Matti Lintula
< Futuremark hellii pe... WipEout HD päivittyy... >

Keskustelut (37 viestiä)

Pekka

16.11.2009 klo 20.07

Opettelis tekeen kunnon pelejä ja aukois vasta sitten päätänsä.

Reps uutiskuvalle :)
lainaa
urbo

16.11.2009 klo 20.10

Homo!... rahaa,rahaa ja rahaa... eli siis jos saatais kaikki ne jotka käytettyjä joskus ostaa,ostamaan uuden version! sois rahaa!!... vittu mitä läppää... oha tuo täyttä paskaa tekis vittu kunnon pelin nii se vois myydäkki!
lainaa
reino

16.11.2009 klo 20.10

ihan periaatteesta varmaan moni imaisee kaverin tekeleen tuosta hyvästä.. mulla ei ole varaa ei ole kuin ostaa kuin käytettyjä ja poistotuotteita :(
lainaa
Tru

16.11.2009 klo 20.13

Käytettyjen pelejen kauppa on viellä pahempaa pelitalojen mielestä. Molemmista saa vain ensimmäisen ostajan maksaman rahan, mutta piratismissa on pieni mahdollisuus että pelin ladannut ostaa sen itselleen (esim. nettipelin takia).
lainaa
loozerr

Rekisteröitynyt 05.06.2007

16.11.2009 klo 20.15

Tämä logiikka on invalidi.

Piratismissa peli kopioidaan ja tämän tuloksena syntyy kaksi peliä! Kun käytetty peli myydään, niin myyjälle ei jää peliä.

PIRATISMIA.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

16.11.2009 klo 20.30

Kyllä Too Humania mieluummin pelasi kuin GTA nelosta. Vaikka ehkä loppupeleissä ovatkin aika samantasoisia pelejä.
Itsestä käytettyjen pelien myynti on ihan jees, mutta kannattaa hoitaa asiat jossain huuto.net-tyylisessä mestassa kuin missään röyhkeästi välistä vetävän liikkeen kautta.

lainaa
Chemus

Rekisteröitynyt 26.01.2008

16.11.2009 klo 20.36

Kyllä ymmärrän Dyackin pointin, eihän pelintekijä saa käytetyn pelin myynnistä mitään =/

Mutta en jumalauta maksa mistään pelistä yli 50e, eli käytetyt pelit tai halpispelit ulkomailta. Forza 3 on tilattu, maksoin siitä aika tarkkaan 40e.
lainaa
Coledash

Rekisteröitynyt 20.08.2007

16.11.2009 klo 20.51

Mielenkiintoinen aihe.

On toki luonnollista, että ostettu ja käytetty myydään jossakin vaiheessa eteenpäin. Mutta käytännössä pelintekijöille on tilanne kuitenkin sama kuin piratismissa: ei tule rahaa. Toisaalta, ei sitä rahaa myös menetetä.

Jännittävää onkin, että kuinka paljon suunnatonta vihaa ja raivoa tietokonepelaajien warettaminen synnyttää, mutta konsolipelien jälleenmyynnistä ei puhuta juuri mitään. Kyllähän tietokonepelejäkin myydään jossain määrin eteenpäin, mutta ymmärtääkseni lähes mikään kauppa ei osta käytettyjä tietokonepelejä. Lisäksi Steamin kaltaiset syövät tuhoavat jälleenmyynnin kokonaan tietokonepuolelta.

Tietokonepelit ovat toisaalta julkaisuvaiheessa halvempia konsolipeleihin verrattuna, mutta se ei kuitenkaan korjaa jälleenmyynnin estämisen vääryyttä.

Mitäpä jos vaikka käytettyjen autojen myynti kiellettäisiin?

Peliteollisuus ei ole ensimmäinen, joka yhä uudelleen etsii ja etsii uusia tapoja saada lisää rahaa. Mutta peliteollisuuden tuotteita ei toisaalta valvota lähes millään tavalla, jos verrataan vaikkapa autoihin. Umpimätää ja toimimatonta tuotetta voidaan mainostaa pippelinkasvattajasyövänparantajamaailmanpelastajamessiaana ja pelkoa sanktioista ei ole, puhumattakaan että kuluttajat voisivat palauttaa rikkinäistä tuotetta.

Niin ja jälleenmyynnillä tosiaan tarkoitin normaalia käytetyn tuotteen myymistä, en "sitä" jälleenmyyntiä.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

16.11.2009 klo 20.54

Reps ( uutiskuvalle taas pointsit )
ja Denis Dyack on idiootti rahaimuri.

Anteeks jos meni yli. Mutta keskittyisivät siihen aitoon piratismiin eikä sivuhaaroihin jotka ovat yhden miehen aivopieruja...
lainaa
t0nin0t

Rekisteröitynyt 07.03.2009

16.11.2009 klo 20.59

Uusien pelien hinnat siihen 20€ niin voisin harkita käytettyjen pelien poisjättämistä. -_-
lainaa
jepsansaa

16.11.2009 klo 21.22

Käytettyjen pelien myynti pitäis siis kieltää, kohta varmaan käytettyjen autojen, käytettyjen asuntojen... :b

kertakäyttöyhteiskunta
lainaa
Blackniemi

Rekisteröitynyt 30.09.2008

16.11.2009 klo 21.33

jepsansaa kirjoitti:
Käytettyjen pelien myynti pitäis siis kieltää, kohta varmaan käytettyjen autojen, käytettyjen asuntojen... :b

kertakäyttöyhteiskunta


Aivan!
lainaa
dodiiiii

16.11.2009 klo 22.17

Ostin viimeksi auton 70€:lla, eli suurin piirtein samallla hinnalla kuin uuden pelin saa. Jos en sitä sais joskus myydä eteenpäin, vaan se pitäis nakata roskiin tai jättää pihalle ruostumaan, mitä järkeä siinä olis?

Tyhmä idiootti tuo Denis homo.
lainaa
Asd

16.11.2009 klo 22.31

Coledash kirjoitti:
Jännittävää onkin, että kuinka paljon suunnatonta vihaa ja raivoa tietokonepelaajien warettaminen synnyttää, mutta konsolipelien jälleenmyynnistä ei puhuta juuri mitään.
Johtuen siitä että aika moni pelikauppa joutuisi konkurssiin (siis ulkomailla, ei suomessa) jos heiltä poistettaisiin käytetyistä peleistä tuleva rahavirta. Muistaakseni joku konsolipuolelta taisi jo mainita tästä aikaisemmin, mutta pelikauppiaat ärähtivät heti ilkeästi
lainaa
Jonne4Ron

16.11.2009 klo 23.12

samaa mieltä otsikon kanssa. Itse paiskaan mäkeen pelaamisen jälkeen pelit. Viimeksi taisi Uncharted 2 vai oliko se Batman AA.
lainaa
Frand

17.11.2009 klo 01.56

Olisi hyvä jos ihmiset vaivautuisivat lukemaan Dyackin haastattelun jotta ymmärtäisivät ongelman mihin mies paneutuu.

Jälleenmyyjien ja pelijulkaisijoiden välit ovat aiheellisesti kylmenneet. Julkaisijan tehtävä on ymmärrettävästi maksimoida pelin myynti jotta saa kehitykseen ja markkinointiin sijoitetun rahan takaisin sekä tekee voittoa. Näin ollen julkaisija joutuu pelin kehittämisen lisäksi sijoittamaan suuret summat rahaa pelin markkinointiin, mukaanlukien kaikki mainokset jotka toimitetaan jälleenmyyjien liikkeisiin.

Iso jälleenmyyjäketju sen sijaan pyrkii tietoisesti minimoimaan uusien kappaleiden myynnin ja kierrättämään samaa kappaletta pelistä mahdollisimman monen asiakkaan läpi. Tilanne on mennyt jopa niin räikeäksi että asiakkaan tuodessa uuden pelin kassalle on myyjä koulutettu tarjoamaan käytettyä peliä uuden sijaan jotta "säästäisi asiakkaalta vitosen".

Yksinkertaistettuna ja kärjistettynä esimerkkinä vaikkapa näin: jälleenmyyjä "Pelipilkku" ottaa hyllyynsä 100kpl hittipeliä. Näistä 10 kpl ostetaan julkaisupäivänä, pelataan läpi ja tuodaan seuraavana päivänä takaisin käytettyinä. Lauantaina seuraavat 10 kpl kierrätetään seuraaville asiakkaille, ja tätä jatketaan vaikkapa kaksi viikkoa. Yhteensä jälleenmyyjä on siis myynyt 140 kpl peliä, mutta julkaisijalle rahaa päätyy vain 10 kappaleen myynnistä. Sen lisäksi jälleenmyyjä palauttaa julkaisijalle 90 kpl muoveissaan olevia pelejä koska "ne eivät käyneet kaupaksi", joten julkaisija joutuu lunastamaan ne takaisin.

Tästä Dyack puhuu: jälleenmyyjät aiheuttavat järjestelmällistä myyntien menetystä pelijulkaisijoille, ja siitä aiheutuvat tappiot ovat rinnastettavissa piratismin vaikutuksiin.

Onko siis ihme että julkaisijat haluavat jaella pelinsä pelkästään digitaalisella suoramyynnillä?

Kannattaa muistaa että käytetyn pelin ostaminen ei millään tavalla tue pelin kehittänyttä studiota - siitä rikastuu ainoastaan jälleenmyyjä.
lainaa
Dreamer

Rekisteröitynyt 06.03.2008

17.11.2009 klo 04.00

Ongelmaan on helppo ratkaisu: Tehdä pelejä joita harvemmat ihmiset haluavat myydä. Se tunnutaan osaavan koko ajan huonommin ja huonommin.
lainaa
Bob

17.11.2009 klo 05.57

Itsekin ostan aina ihan periaatteesta ja kunnioituksesta uuden auton suoraan tehtaalta.
lainaa
Maade

17.11.2009 klo 06.50

Oikeassahan mies on. Paitsi että kun piratismista ei hyödy tai menetä kukaan, toisin kuin käytettyjen pelien myynnissä. Piratismin vaikutukset ovat täyttä tekijänoikeusjärjestöjen levittämää perätöntä huuhaata, sillä ei ihmiset ostaisi satoja pelejä vuosittain vaikka he eivät niitä pystyisi lataamaan.

Konsolipuolella taas tuo käytettyjen pelien oston ja myynnin aiheuttamat menetykset pelifirmoille taas pyörivät varmasti kymmenien jollei satojen miljardien nurkilla.

Eli ketkäs niitä pelifirmoja nyt taas olivatkaan tappamassa? Piratismi on parempi vaihtoehto kuin käytetyn kopion ostaminen :P
lainaa
kuukkeli

17.11.2009 klo 06.56

Eli oonko määkin nyt sitten yhteiskunnan vihollinen numero yksi, kun roudaan Nalle Puheja muksulle divarista? Vien leivän suoraan Disneyn suusta? Samaten R.A. Salvatoren 79. kirja löyty divarista. Eikö sen lapset nyt pääse Harvardiin???
lainaa
Wat

17.11.2009 klo 07.12

Valittakaa niin paljon kuin haluatte tästä "Denis homosta" mutta tämä on yksi niistä syistä, miksi tulevaisuudessa pelejä myydään pelkästään sähköisessä muodossa.
lainaa
Ramu

17.11.2009 klo 09.04

Minkäs teet... Meidän perhe tykkää pelata, mutta ei ole kyllä varaa ostella jatkuvasti 40-50€ konsolipelejä. Aivan liian kallista lapsiperheelle, kun muuhunkin menee rahaa. Etenkin kun tuntuu, että harvasta saa vastinetta tuollaisille summille. Olen suuri kriminaali, kun ostan mieluummin tarjouslaarista tai sitten todellakin niitä käytettyjä pelejä.

Ymmärrän kyllä, mikäli pelien tekijät siirtyvät julkaisemaan tuotteitaan lisenssillä netin kautta, mutta toimintavarmuus ja hinta pitää tuolloin olla kohdallaan. En halua maksaa pelistä, joka ei toimikaan jonkun ajan päästä, koska yhtiö kaatui tms. Vrt. musiikkilisenssit ja e-kirjat, joiden kanssa on jo ollut ongelmia.

Ja kuten jo muut edellä, olen samaa mieltä että käytettyjen pelien myyntiä voidaan verrata moneen muuhun, josta valmistaja saa omansa vain kerran. Ei sitä voi lopettaa mitenkään, eikä mielestäni kuuluisikaan. Onhan se jo ostettu peli ihan käypä laittaa vielä eteenpäin. Keskitetymmin homma hoituu, kun joku liike tekee sen. Aivan samaan tapaan, kuin divarit myyvät levyjä, kirjoja, lehtiä yms.

Frand oli tarttunutkin itse ongelmaan, eli vasta julkaistun pelin myyntitappioihin, kun samasta hyllystä myydään sitä päivän pari käytettynä. Tähän ongelmaan peliyhtiöt/tukkumyyjät voivat puuttua tekemällä sopimuksen kenelle myyvät ja sopimukseen voidaan tehdä ehtoja, joilla rajoittaa liikkeiden myyntitapoja. Se on eri asia, suostuuko liike rajoituksiin, mutta toisaalta, helposti pelin julkaisu onnistuu toisissa liikkeissä, jotka ehtoihin suostuvat.

Itse en pidä ajatuksesta, että pelit myytäisiin jatkossa pelkällä lisenssillä. Ostanhan musiikkinikin kopiosuojaamattomana .mp3-tiedostona, jota saan sitten käyttää kuten itse tahdon ja kuinka kauan tahdon. En ole riippuvainen enää myyjästä/valmistajasta tuotteen ostettuani ja näin se kuuluukin olla.
lainaa
jounihat

17.11.2009 klo 09.36

Kaikkia tuotteita myydään käytettyinä. Miksi pelien pitäisi olla jotenkin erilaisia? Pitäisikö sohvakauppiaidenkin repiä pelihousunsa kirpputorien takia? Hyviä pelejä ostetaan uutena aina. Too Human ei tosin ollut hyvä peli. Sitä en ostaisi edes käytettynä.
lainaa
Dreamer

Rekisteröitynyt 06.03.2008

17.11.2009 klo 09.49

Jep. Mutta kun peliteollisuus ei tajua, että suuri määrä pelejä myynnissä käytettynä tarkoittaa että tuotteessa on jotain vialla, ei sitä että se on hyvä ja heille kuuluu lisää rahaa. Pelit ovat hornamaisen kalliita koska tekniikkaa pusketaan eteenpäin vaikkei suurin osa asiakkaista välitäkään siitä juuri ollenkaan, eikä suuressa osassa niitä ole pitkän päälle kiinnostavaa sisältöä paskaakaan.

Ja sitten ryhdytään demonisoimaan asiakkaita ja jälleenmyyjiä ja poistamaan edellisen oikeudet ja jälkimmäinen kuvioista. Tuloksena lisää sikamaisen kalliita pelejä, joita ei voi niiden paskaksi osoittautuessa edes myydä pois.

Hauskaa muuten huomata että esim. Nintendo ei valita käytettyjen pelien myynnistä ollenkaan. Mistäköhän johtuisi.
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

17.11.2009 klo 09.50

Luulis Dragon Agen tavan yleistyvän, eli uuden kopion mukana tulee yli 15 euron arvosta DLC:tä, jonka voi siis hyödyntää vain se ensimmäinen omistaja.
lainaa
Gizmo

17.11.2009 klo 09.51

Wii/PS3 (+ vanhempia konsoleita) hyllyssä ja täytyy sano että kun peli ostetaan uutena niin sitä ei divariin kanneta. Itse otan selvää peleistä ennen ostoa, uutena lähtee mukaan kaikki mitkä ovat omasta mielestä ostamisen arvoisia.

Pari pointtia tuli itsellä mieleen:

Vanhempien konsoleiden pelejä ei oikein löydy kuin pelikaupoista/pelidivareista ja kas kummaa kun ne on käytettyjä =)

Uusien pelien taso, osa hirveetä kuraa JA toisessa ääripäässä pelillinen sisältö. Sisältö esimerkkinä Modern Warfare 2, kiinnosti kovasti mutta jää kauppaan kunnes saan lainaan tai löytyy divarista halvalla. Yksinpeli järjettömän lyhyt mutta tämä taitaa nojata enemmän nettipeliin joka ei itseä sytytä. Kunnon yksinpelikamppanja pitää olla...
lainaa
Neoncat

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.11.2009 klo 10.31

Suurempana ongelmana näkisin ennakkotilauksen ja heikon pelillisen sisällön kuin käytettyjen pelien myynnin tai piratismin. Ennakkotilaus kun ruokkii juuri huonojen pelien myyntiä tunnetuilta julkaisijoilta, josta sitten aiheutuu käytettyjen pelien myyntiä sekä myös piratismia, koska jotkut eivät vain näe että ne pelit olisivat minkään arvoisia.

Kuitenkin Dyack on ihan oikeassa. Ei ole mitään järkeä lähettää satoja kopioita liikkeeseen, jossa myydään vain kymmeniä kopioita ja loput sadat kierrätetään käytettyinä kun niistä saadaan paljon suuremmat provisiot.

Toivottavasti siirrytään mahdollisimman pian pelkästään digitaalisiin latauksiin. Tuo nostaisi niin laatua kuin ongelmia näiden välikäsien kanssa.
lainaa
Loki

17.11.2009 klo 10.39

Työskentelen itse peliliikkeessä ja näen asiassa myös toisen puolen. Hyvin suuri osa asiakkaista tuo pelejä vaihtoon jotta saisivat ostettua haluamansa uutuus pelin, eli uuden pelin kauppa vauhdittuu myös roimasti vaihtopelien ansiosta. Pelin elämän loppukaaressa voi olla ainoa mahdollisuus hankkia peliä minkä painos on loppu.
lainaa
Ergonpandilus

17.11.2009 klo 10.54

Hyvät pelit myy, huonoja ei edes wareta.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

17.11.2009 klo 11.30

Coledash ja Neoncat kirjoittivatkin jo kaiken mitä halusin tähän sanoa. Mutta olen jokseenkin eri mieltä noista digitaalisista latauksista. Hyllypaketti pitäisi olla aina saatavilla. Kaikki eivät ole valmiita siirtymään täysin digitaaliseen jakeluun. Tämä nyt ei omalla kohdallani ole seikka, mutta useimmat kaverini haluavat sen paketin vaikka siinä sitten tulisi mukana vain avain koodi jolla sen saa sieltä jakelupaikasta imuroitavaksi sitten.
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

17.11.2009 klo 13.10

stammy kirjoitti:
Luulis Dragon Agen tavan yleistyvän, eli uuden kopion mukana tulee yli 15 euron arvosta DLC:tä, jonka voi siis hyödyntää vain se ensimmäinen omistaja.

Mitäh?! Onko siinä sellainen?! :D
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

17.11.2009 klo 14.04

TaiZuuni kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Luulis Dragon Agen tavan yleistyvän, eli uuden kopion mukana tulee yli 15 euron arvosta DLC:tä, jonka voi siis hyödyntää vain se ensimmäinen omistaja.

Mitäh?! Onko siinä sellainen?! :D

Stone Prisoner eli Shale maksaa erikseen ostettuna 1200 pistettä. Tähän vielä päälle Blood Dragon Armor, jolle ei kyllä ole hintaa erikseen määritelty.
lainaa
Dreamer

Rekisteröitynyt 06.03.2008

17.11.2009 klo 14.47

Neoncat kirjoitti:
Suurempana ongelmana näkisin ennakkotilauksen ja heikon pelillisen sisällön kuin käytettyjen pelien myynnin tai piratismin. Ennakkotilaus kun ruokkii juuri huonojen pelien myyntiä tunnetuilta julkaisijoilta, josta sitten aiheutuu käytettyjen pelien myyntiä sekä myös piratismia, koska jotkut eivät vain näe että ne pelit olisivat minkään arvoisia.

Kuitenkin Dyack on ihan oikeassa. Ei ole mitään järkeä lähettää satoja kopioita liikkeeseen, jossa myydään vain kymmeniä kopioita ja loput sadat kierrätetään käytettyinä kun niistä saadaan paljon suuremmat provisiot.

Toivottavasti siirrytään mahdollisimman pian pelkästään digitaalisiin latauksiin. Tuo nostaisi niin laatua kuin ongelmia näiden välikäsien kanssa.


Miten puhdas digitaalijakelu nostaisi laatua? Se poistaa asiakkaalta oikeuden jälleenmyydä paskaksi osoittautunut peli, kuten vaikka Modern Warfare 2 tai vastaava. Ja auta armias digiennakkotilaajia. Julkaisijat voisivat syytää ilmoille mitä tahansa paskaa, eikä kukaan voisi asialle mitään. Nyt sentään voi myydä pelin pois ja käyttää rahat jonkin sopivamman pelin ostoon.

Suuret määrät käytettyjä pelejä ovat indikaatio tuotteen laadusta. Ihmiset myyvät pois sen mitä eivät halua pitää. Niin tapahtuu kaikkien tuotteiden kanssa. Miksi pelien pitäisi olla poikkeus? Peliteollisuus on sokea. Se ei tajua että sen tuottama sisältö ei kiinnosta ihmisiä. Luullaan että kalliilla tuotettu sisältö on ah niin mahtavaa, ja lähdetään etsimään syyllistä ihmisten apatiaan ihan muualta kuin omasta tuotteesta.

Pelikauppoja kritisoidakseni, käytetyt pelit tuppaavat olemaan mielestäni turhan kalliita uusiin verrattuna. Ei tee mieli ostaa mokomia.
lainaa
poraatti

17.11.2009 klo 15.31

Eli toisin sanoen, jos ei osta peliä uutena kaupasta täydellä hinnalla, vaan käyettynä. Niin se olisi siinä tapauksessa ihan sama sitten warettaa jos se kerta on sama asia kuin piratismi.

lainaa
Asd

17.11.2009 klo 16.26

poraatti kirjoitti:
Eli toisin sanoen, jos ei osta peliä uutena kaupasta täydellä hinnalla, vaan käyettynä. Niin se olisi siinä tapauksessa ihan sama sitten warettaa jos se kerta on sama asia kuin piratismi.
Paitsi että käytettyjen pelien myynnillä pysyy pelikauppa pystyssä, nörtti töissä ja siitä kilahtaa euro tai toinen valtion kassaan
lainaa
Neoncat

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.11.2009 klo 17.41

Dreamer kirjoitti:

Miten puhdas digitaalijakelu nostaisi laatua? Se poistaa asiakkaalta oikeuden jälleenmyydä paskaksi osoittautunut peli, kuten vaikka Modern Warfare 2 tai vastaava. Ja auta armias digiennakkotilaajia. Julkaisijat voisivat syytää ilmoille mitä tahansa paskaa, eikä kukaan voisi asialle mitään. Nyt sentään voi myydä pelin pois ja käyttää rahat jonkin sopivamman pelin ostoon.


Kun päästään digitaalisiin latauksiin niin joudutaan miettimään mitä ostetaan, koska tuotetta ei voida myydä eteenpäin. Tokihan jotkut voivat vielä ostaa roskaa, mutta se että ostamista mietitään edes hetken enemmän kuin nyt tekee kyllä sen että parempi laatuisille peleille tulee enemmän rahaa.

Dreamer kirjoitti:

Suuret määrät käytettyjä pelejä ovat indikaatio tuotteen laadusta. Ihmiset myyvät pois sen mitä eivät halua pitää. Niin tapahtuu kaikkien tuotteiden kanssa. Miksi pelien pitäisi olla poikkeus? Peliteollisuus on sokea. Se ei tajua että sen tuottama sisältö ei kiinnosta ihmisiä. Luullaan että kalliilla tuotettu sisältö on ah niin mahtavaa, ja lähdetään etsimään syyllistä ihmisten apatiaan ihan muualta kuin omasta tuotteesta.


Kyllähän noita huonojakin pelejä tarpeeksi ostetaan, jos bisnes kerta pyörii. Huonojen pelien tukemisestahan pitäisikin juuri päästä eroon.

---
~Deneidez
lainaa
Fidel

18.11.2009 klo 08.22

stammy kirjoitti:
TaiZuuni kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Luulis Dragon Agen tavan yleistyvän, eli uuden kopion mukana tulee yli 15 euron arvosta DLC:tä, jonka voi siis hyödyntää vain se ensimmäinen omistaja.

Mitäh?! Onko siinä sellainen?! :D

Stone Prisoner eli Shale maksaa erikseen ostettuna 1200 pistettä. Tähän vielä päälle Blood Dragon Armor, jolle ei kyllä ole hintaa erikseen määritelty.


Ja mikäs estää, ettei sitä biowaretunnusta, josat ne edut löytyvät voi antaa, sen pelin mukana, ainakin jos myy ite, eikä liikkeen välityksellä?

Sinäänsä Denis Dyack on ihan oikessa, ei se piratimikään niin paha ole. Varsinkin kun sitten kun tulee sen kautta kokeiltua yksinpelejä ja kun tykkää, niin moninpelin takia tulee hankittua aito. Mikä siinä on niin mahdoton ymmärtään, että käytettävissä oleva raha on vakio. Ei kukaan opiskelija voisi ostaa musiikkia, leffoja ja pelejä tuhansilla euroilla kuussa. Kyllä se ostetaan mihin rahaa on. Johonkin se raha kumminkin menee ja yhteiskunta hyötyy yhtäpaljon. Nyt hei järki käteen tähän, ei raha missään puissa kasva.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova