Tuorein sisältö

Superohuilla linsseillä puhelimesta millien paksuinen?

21.09.2012 klo 09.00 | Luettu: 2640 kertaa | Teksti: Veera Rouvinen

Tiedemiehet kehittävät parhaillaan uudenlaista litteää linssiä, joka on alle millin tuhannesosan paksuinen. Valmistuessaan linssi mullistaisi laitteiden valmistuksen matkapuhelimista valokuituoptiikkaan.

Nykykameroiden, -mikroskooppien ja -silmälasien, sekä muiden optiikkaa hyödyntävien laitteiden toiminta perustuu edelleen 1200-luvulla Eurooppaan rantautuneeseen tekniikkaan, jossa linssi hiotaan taittamaan valoa halutulla tavalla. Tällaisia linssejä ei saa niin ohuiksi tai litteiksi, ettei vääristymiä syntyisi. Tästä syystä yksittäisellä nykylinssillä muodostettu kuva ei voi olla niin tarkka kuin mahdollista. Vääristymien korjaamiseksi linssejä on laitettava useampi peräkkäin ja tämä taas lisää painoa ja vie enemmän tilaa.

Kehitteillä oleva linssi sen sijaan on täysin litteä. Sen valontaitto-ominaisuudet perustuvat linssin pintaan asetettuihin äärimmäisen pieniin metalliraitoihin, jotka taittavat valoa eri tavalla riippuen siitä, missä kohde sijaitsee linssiin nähden. Valo taittuu terävästi ilman minkäänlaisia vääristymiä. Tällä hetkellä linssi toimii vain tietyllä, prototyyppiä varten suunnitellulla aallonpituudella. Tiedemiehet kertovat kuitenkin, että linssin voi suunnitella toimimaan kaikilla valon allonpituuksilla.

Valmistuessaan linssi mullistaisi muun muassa matkapuhelinten valmistuksen. Kamerapuhelin voisi tulevaisuudessa olla vaikka vain luottokortin paksuinen.

Lue koko juttu täältä.


V2.fi | Veera Rouvinen
< Popinator - herkutte... Apulanta julkisti lo... >

Keskustelut (2 viestiä)

HeDuXe

Rekisteröitynyt 12.01.2011

21.09.2012 klo 09.10

Tämäpä jännä idea. Saattaisi kassalla tulla ongelmia, kun yrittäessä maksaa kännykällä homma ei toimikaan.

lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.09.2012 klo 15.46

HeDuXe kirjoitti:
Tämäpä jännä idea. Saattaisi kassalla tulla ongelmia, kun yrittäessä maksaa kännykällä homma ei toimikaan.

Tai et nimenomaan jatkossa puhelin ja luottokortti o samas apparaatis.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova