Tuorein sisältö

Arman Alizadin keskustelua aiheuttaneen dokumentin puhutteleva jälkikirjoitus

10.05.2017 klo 11.05 | Luettu: 5341 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Arman Alizadin Pohjantähden alla -sarjassa käsiteltiin tiistaina lestadiolaisuutta. Paljon keskustelua herättänyt ohjelma on synnyttänyt myös perusteellisen jälkikirjoituksen.

Ohjelmassa lestadiolaisuuden jättänyt Petteri Hentilä kertoi päätöksensä taustoista. Hentilä on tarkentanut ajatuksiaan somessa;

"Suostuin haastateltavaksi dokkariin, koska halusin esimerkilläni kertoa myös sitä tarinaa, jossa uskonnollisesta yhteisöstä voi erota perhe- ja kaverisuhteiden kärsimättä"

"Synnin tunto perustuu monilla liikkeessä mukana olevilla perusturvallisuuden tunteen rikkoutumiseen. Jos jostain "synnistä" eli vaikkapa ehkäisyn käytöstä ei kukaan tiedä, säilyy muilla yhteisössä olevilla perusturvallisuuden tunne ja asiat ovat ainakin päällisin puolin hyvin. Jos taas jostain asiasta jäädään kiinni, tehdään synninpäästö turvattomuuden tunteen ehkäisemiseksi. Tämä selittää myös sen, mikseivät monet nuoret eroa liikkeestä, vaikka eivät omaa samaa maailmankuvaa".

Tänään Arman Pohjantähden alla klo 22 nelosella ja ruudussa! Suostuin haastateltavaksi dokkariin, koska halusin esimerkilläni kertoa myös sitä tarinaa, jossa uskonnollisesta yhteisöstä voi erota perhe- ja kaverisuhteiden kärsimättä. Erotessani vanhoillislestadiolaisuudesta pari vuotta sitten en kokenut tarvetta kapinointiin ja mielenosoituksiin, koska perhe ja ystävät kunnioittivat ratkaisuani. Eroprosessiani helpotti toki se, ettei miehenä ulkoisia eroavaisuuksia ollut. Liikkeen naisten asema on usein paljon hankalampi, ulkomaailma luo ulkonäköpaineita samaan aikaan kun lestadiolaisuus luo synnytyspaineita, joista järjen mukainen vapautuminen on syntiä. Synnin tunto perustuu monilla liikkeessä mukana olevilla perusturvallisuuden tunteen rikkoutumiseen. Jos jostain "synnistä" eli vaikkapa ehkäisyn käytöstä ei kukaan tiedä, säilyy muilla yhteisössä olevilla perusturvallisuuden tunne ja asiat ovat ainakin päällisin puolin hyvin. Jos taas jostain asiasta jäädään kiinni, tehdään synninpäästö turvattomuuden tunteen ehkäisemiseksi. Tämä selittää myös sen, mikseivät monet nuoret eroa liikkeestä, vaikka eivät omaa samaa maailmankuvaa. Nuori saattaa pelätä tekevänsä läheistensä olon turvattomaksi eroamalla liikkeestä ja sitä, ettei voi enää jatkaa sosiaalista elämäänsä niin kuin ennenkin. Sinä, joka olet eroamassa liikkeestä, yritä päästä pois opitusta helvetinpelosta ja käyttää energiasi elämästä nauttimiseen vailla syyllisyyttä. Enempi vähempi raastava kokemus eroaminen kuitenkin on, siksi kannattaa valmistautua siihen briiffaamalla sosiaalista tukiverkkoasi jo hyvissä ajoin ennen lopullista päätöstä. Yllätykset ovat harvoin helppoja kenellekään. Älä anna pelkojen, vaan rakkauden ohjata elämän päämääriäsi: Do what you love, and people love what you do etc. Kunnioita vanhempiasi ja muista, että henkilökohtaisista vastoinkäymisistäsi huolimatta iso osa liikkeen jäsenistä on pohjimmiltaan kultaista porukkaa, joilla on sydän paikallaan. Lisää empatiaa ihmiset niin maailma on edes vähän kivempi paikka elää. Peace.????

Henkilön PETTERI HENTILÄ ???? (@hentipenti) jakama julkaisu




Ohjelman voi katsoa Ruutu.fi -palvelusta.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Leijonien Tsekki-ott... Seinäjoen Provinssin... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova