Tuorein sisältö

Bernardo Bertolucci on kuollut

26.11.2018 klo 19.40 | Luettu: 1125 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Italialainen elokuvaohjaaja Bernardo Bertolucci on kuollut 77-vuotiaana. Hän sairasti keuhkosyöpää.

Bertolucci harkitsi runoilijan uraa isänsä esimerkkiä seuratakseen, mutta päätyi ohjaamaan esikoisensa Viikatemiehen jo 21-vuotiaana toimittuaan aiemmin Pier Paolo Pasolinin apulaisohjaajana. Hänen varhaisia töitään kuvailtiin vähintäänkin lupaaviksi ja tahosta riippuen niitäkin on nostettu mestariteoksen asemaan myöhemmin. Vuoden 1970 Fasisti on eräs hänen kiitellyimmistä töistään.

Vuoden 1972 Viimeinen tango Pariisissa on kohahduttanut vielä vuosikymmeniä myöhemminkin seksuaalisen väkivallan käsittelyllä. Naispääosanesittäjä Maria Schneider oli 19-vuotias kuvausten aikana ja hän on kertonut traumatisoituneensa raiskauskohtauksesta, josta kerrottiin hänelle viime tingassa ja silloinkin yksityiskohtia pantaten.

Fasisti toi Bertoluccille Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksesta ja Viimeinen tango Pariisissa ohjauksesta. Vuoden 1987 näyttävä suurtuotanto Viimeinen keisari toi voiton molemmissa kategorioissa ja seitsemässä muussa. Bertoluccin myöhäinen ura jakoi mielipiteet yhä tehokkaammin, mutta pääasiassa myönteistä palautetta sai myös hänen viimeinen ohjauksensa eli vuoden 2012 Io e te.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Rillit huurussa -täh... Linkin Parkin Mike S... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova