Tuorein sisältö

Locke & Key 1-5: peloton ja suruton on vain itsekäs psyko

22.02.2020 klo 23.00 | Luettu: 941 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 5:
Family Tree


Kerroin "vuosikymmenen vaikuttavimmat" -jutussa itkeväni, kun ajattelenkin Inside Outia. Tässä on esimerkki. Kinsey poisti päästään pelon, kuten Inside Outin tyttö menetti surun. Kinseyn uusi lelu sallii mielenhallinnan. Hän nöyryyttää vastustajaa julmasti siitäkään välittämättä, että tieto taikuuksista leviää. Tippa tuli silmään - mutta se johtui siitä, mitä Inside Out sanoo pelon ja surun kaltaisten tunteiden tarpeellisuudesta. Kinsey murhasi pelkonsa puukolla, joten jos saisin päättää, hän olisi nyt psykopaatti, ja sarja tarkentaisi, että pelko tarkoittaa sitäkin, että pelkääjä miettii missä mennään ja se kytkeytyy empatiaan. (Pelolla on tasoja ja asiayhteydet vaihtelevat; muistan kyllä kirjoittaneeni, että klassinen oikeistolainen pelko vähentää empatiakykyä.)

Jakso saa sopivasti kiitosta ideoiden yhdistämisestä ja potentiaalista. Valitin aiemmin kohtauksesta, jossa Kinsey sinänsä ymmärrettävästi hermostuu traumoistaan johtuen, mutta ei huomioi sitä, etteivät muut voi tuntea hänen järjenjuoksuaan. Yritin kannustaa sankaria, joten en pitänyt uhriutumisesta. Tuoreiden käänteiden perusteella hänestä on tulossa traaginen roisto (vaikka vain lievästi ja väliaikaisesti), joten on hienoa, että pelon poisto kärjisti epäkohtaa, eikä luonut täysin uutta sellaista. Sarjassa vilisee hahmoja, joita en muista nähneeni aiemmin (toisin kuin keskimääräisissä 4 tunnin elokuvissa 3,5 tunnin kohdalla), joten liikaa kiitosta päähenkilöiden katsomiskelpoisuus ei saa.

Jos tykkäät sci-fi- tai fantasiaohjaajasta, olipa hän Nolan, Villeneuve, Garland tai kuka tahansa paitsi Peter Jackson, mieti tätä: hän ilmoittaa, että oli pakko pistää maine peliin ja tehdä neljän tunnin leffa, koska ideassa on pirusti potentiaalia! Mikään ei itseasiassa estä 10-100 tunnin tv-sarjaa tekemästä enempää, mutta otetaan tähän taas saippuaa ja 10 minuutin kohtauksia, joissa toistetaan asia pikkiriikkisen selvennyksen kera. Inception kestää 148 minuuttia. Onko se pintaraapaisu tähän verrattuna? Inside Out kestää 94 minuuttia.

Yleisluontoinen urputus johtuu samasta syystä, jonka vuoksi tv-jutut ovat ensi viikon tauolla: viihde toimii, mutta pääni ei. Ou nou - jään jälkeen ja elämässäni on 6 tuntia (6 minuuttia) vähemmän ihmettä...! KEKW! Pyydän anteeksi.


Keskiarvo 5 jakson jälkeen:


< Jakso 1-4 --- Jakso 1-6 >

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Metallican Lars Ulri... Scorpionsin joutui s... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova