Tuorein sisältö

Kirjalähde: suuruudenhullu näytelmähanke, kuusi tuntia Tolkienia - Matti Pellonpäältä loppui kunto kesken, tilalle saatiin tämä mies!

18.01.2023 klo 01.22 | Luettu: 691 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Johanna Venhon kirjoittamassa kirjassa "Martti Suosalon tähänastinen elämä" (WSOY) näyttelijä kertoo mm. Taru sormusten herrasta -suuresityksestä, jonka roolin Suosalo "peri" maineikkaalta Matti Pellonpäältä. Jättiproduktio oli liian suuri pala Pellonpäälle.

"Vuonna 1988 Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjasta dramatisoitiin Ryhmäteatteriin maailman ensimmäinen teatteriversio, kuuden tunnin näytelmä, jossa oli kaksi väliaikaa. Tolkienin tuotanto ei ollut vielä Hollywood-bisneksen piirissä, ja oikeudet oli mahdollista saada sopuhintaan. Leppäkoski ja Af Hällström sovittivat kirjan tekstin Suomenlinnan kesäteatteria varten. Se oli suuruudenhullu hanke: Viaporin saareen rakennettiin Keski-Maa ja yleisö kulki sormuksen ritareiden perässä eri puolilla saarta kuusituntisen esityksen aikana. Toni Edelmann sävelsi Tolkienin sanat lauluiksi.

Minulle tuli yhtäkkiä Ryhmiksestä soitto: Matti Pellonpää, jonka piti näytellä Bilbo Reppulia, ei voinutkaan ottaa roolia vastaan. Kuusituntinen esitys oli Pellonpäälle liikaa, hän ei ollut riittävän hyvässä kunnossa siihen. Voisinko minä tulla tilalle? Näytelmää oli harjoiteltu jo huhtikuu ja toukokuu.

Totta kai tulisin, olin juuri ollut muutaman kuukauden työttömänä. Menin touko-kesäkuun vaihteessa mukaan. Minulle annettiin tekstit luettavaksi: kirja ja näytelmäplari. Kirjaa olin hidas lukemaan, mutta luin näytelmätekstin ja ymmärsin, millaisesta roolista oli kyse. Tai paremminkin rooleista: minulla oli Bilbo Reppulin lisäksi muitakin rooleja näytelmässä. Ensimmäisenä kesänä olin muun muassa örkkinä Ville Virtasen kanssa".

Lainatut kohdat ovat Johanna Venhon kirjoittamasta kirjasta "Martti Suosalon tähänastinen elämä" (WSOY)




V2.fi | J.A. Kaunisto
< 'Varoitan jo nyt ett... 'Tässä on UMK-kisahi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova