Tuorein sisältö

Kirjalähde: vuonna 1987 Suomea kiellettiin osallistumasta Euroviisufinaaliin, lupa tuli vain päivää ennen finaalia - tämä oli syynä!

03.02.2023 klo 01.22 | Luettu: 982 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Erkki Pohjanheimon kirjassa "Nauha pyörii ja kamera käy - matkani levytysstudiosta TV-ohjaamoon" (Aurinko Kustannus) pitkän uran televisiossa tuottajana ja ohjaajana tehnyt Pohjanheimo muistelee mm. vuoden 1987 Eurovisionin laulukilpailun finaalia, jossa Suomea edusti Vicky Rosti.

"Kun Viki Rostin ja Petri Laaksosen Sata salamaa edustivat Suomea Brysselissä 1987, Yleisradio halusi pihistellä, eikä järjestänyt kokkareita. Vikin levy-yhtiö lupasi sen tehdä.

Levy-yhtiö halusi viedä Suomesta jotain uutta ja erikoista juomisiksi kokkareille. Yhtiön edustajat ottivat mukaan laatikkokaupalla uutta Minttu-likööriä. Kun yhtiön edustajat roudasivat laatikoita tullin läpi Brysselin kentällä, sanottiin: Stop, mitä noissa on?

Ei auttanut selostukset Eurovisionin laulukilpailusta ja perinteisistä cocktailtilaisuuksista. Maahantuojien piti soittaa Suomen suurlähetystöön ja pyytää apua. Lähetystö sai asian jotenkin sumplituksi, ja liköörilaatikot ilmestyivät hotelliimme seuraavana päivänä.

Kokkarit järjestettiin hotellimme kongressitiloissa. Väkeä virtasi sisään, ja Vicky oli hehkuvimmillaan. (Kilpailussa Viki käytti nimeä Vicky). Vieraat yksi toisensa jälkeen ihmettelivät suurissa lasikulhoissa olevia pieniä viiden senttilitran pulloja, siis sitä Minttua. Kädet kävivät ja korkit väännettiin auki. Sitten pullo huulille ja - hyh! Mitä tämä on? Kauheeta!

Suurin osa avatuista pulloista jäi vähän maisteltuna pöydille ja osa osa avaamattomina lasikulhoihin. Onneksi pullot saatiin maahan!

Vicky Rostin Sata salamaa menestyi kisassa suomalaisittain aika keskinkertaisesti. Sijoitus 22 maan joukossa oli viidestoista, ja pisteitä tuli 22. Petri Laaksosen sävellyksestä on kuitenkin Suomessa tullut ikisuosikki.

Vickyn esiintyminen Brysselissä ei ollut mitenkään itsestään selvää. Yleisradion tekniset oli mennyt lakkoon, laulukilpailun alla. Suomi ei olisi saanut osallistua, koska lakon vuoksi suomalainen raati Pasilassa ei olisi voinut äänestää. Neuvottelin vielä Brysselissä EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton päälliköiden kanssa, mutta vastaus oli selvä: Suomi ei saa osallistua, ellette pysty äänestämään. Lakko päättyi kuitenkin kilpailua edeltävänä päivänä. Suomen joukkue Brysselissä kohotti samppanjamaljat".

Lainatut kohdat ovat Erkki Pohjanheimon kirjasta "Nauha pyörii ja kamera käy - matkani levytysstudiosta TV-ohjaamoon" (Aurinko Kustannus).


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Willow 1-7: (koko fa... Slipknot julkisti pi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova