Tuorein sisältö

Kirjalähde: Suomessa hötkyiltiin turhaan 'rivon' euroviisubiisin aiheuttamalla kohulla - koko vitsi lässähti varovaisuuteen

06.02.2023 klo 01.24 | Luettu: 656 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Erkki Pohjanheimon kirjassa "Nauha pyörii ja kamera käy - matkani levytysstudiosta TV-ohjaamoon" (Aurinko Kustannus) pitkän uran televisiossa tuottajana ja ohjaajana tehnyt Pohjanheimo kertoo faktoja uransa varrelta. Pitkään myös euroviisukuvioissa mukana ollut Pohjanheimo muistelee vuoden 1976 viisukohua seuraavasti.

"Myös seuraavana vuonna olin Eurovisionin laulukilpailun suomalaisena tuottajana ja henkilöohjaajana Haagissa, kun Fredi and Friends osallistui kisaan legendaarisella viisulla Pump-Pump.

Suomen karsinnoissa Antti Hyvärisen laulu sai 380 pistettä ja toiseksi tuli Deszö Baloghin sävellys Mustalaiskaravaani 353 pisteellä. Sen esittivät säveltäjä ja Anneli Sari. Alueraadit valitsivat. Mihinkähän Anneli Sarin laulu on unohtunut. Pump-Pumpistajan on tullut ikimuistoinen.

Suomessa arvosteltiin kovasti 'rivoa' laulua, jossa pistettiin 'pylly vasten pyllyä', eikä tajuttu, että se oli sillä hetkellä kansainvälinen suosittu tanssi, jonka yhdessä osiossa tanssittiin kyljittäin ja heilautettiin lantiot yhteen. Negatiivinen kritiikki vaikutti ensiintyjäryhmäänkin niin paljon, etteivät he Haagin kansainvälisessä finaalissa pyynnöistäni huolimatta uskaltaneet lyödä lanteita kunnolla yhteen. Siinä vain vähän keinuteltiin. Koko vitsi lässähti. Fredin Friends-ryhmässä olivat Fredin lisäksi Titta Jokinen, Irma Tapio, Antty Hyvärinen, ja Ami Lehto.

Kaikesta huolimatta Ilta-Sanomien Haagissa ollut toimittaja Ilse Rautio väitti lehdessä 4.4.1976 ennen finaalia, että 'Pum Pumpissa on voiton maku'. Oletan, että otsikko ei ollut Ilsen, mutta jutun sisältö todisti 'voiton makua'.

Pump-Pump oli ensimmäinen euroviisu, johon tein kuvasuunnitelman ohjeeksi kansainvälisen finaalin tv-ohjaajalle ja lähetin sen hänelle etukäteen. Yritin näin välttää erimielisyyksiä paikan päällä. Monilta osin ohjaaja kuvaussuunnitelmaani seurasikin.

Haagissa Matti Siitosen ja Vexi Salmen laulu sijoittui yhdenneksitoista 44:llä pisteellä. Kilpailevia maita oli 18
".

Lainatut kohdat ovat Erkki Pohjanheimon kirjasta "Nauha pyörii ja kamera käy - matkani levytysstudiosta TV-ohjaamoon" (Aurinko Kustannus).
V2.fi | J.A. Kaunisto
< Janni Hussi kommento... Jeremy Clarksonista ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova