Tuorein sisältö

Kirjalähde; maailman ensimmäinen pakettimatka tehtiin 1841, syyt matkalle olivat kaikkea muuta kuin nykypäivän pakettimatkoilla

18.04.2023 klo 00.20 | Luettu: 2026 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Antti Helinin kirjassa "Kuinka Kapteeni Cook keitettiin : 50 kummallista tarinaa matkailun historiasta" (WSOY) kuvataan kuuluisia matkoja kauan ennen kaiken kansan matkailukuumetta. Kirjassa seikkailevat löytöretkeilijät, tutkimusmatkailijat, taiteilijat ja kaiken maailman onnenonkijat.

Maailman ensimmäinen pakettimatka, sen takana oli englantilainen baptistisaarnaaja Thomas Cook. Tosin Cookin perimmäinen tarkoitus oli raittiusliikkeen edistäminen.

"Mitä jos seuraava raittiuskokoukseen matkustaisikin junalla? Se vasta olisi jotakin, sopivan juhlava tapa ajaa raittiusaatetta.

Junat olivat uusi juttu. Englannin ensimmäinen rautatie oli avattu vuonna 1830 Liverpoolista Manchesteriin, ja sen jälkeen oli rakennettu monia lisää. Harvalla oli kuitenkaan varaa lippuihin. Thomas Cook keksi, että hän voisi vuokrata kokonaisen junan ja myydä siihen lippuja alennettuun hintaan.

Cook oli toiminnan mies. Heti seuraavana aamuna, edelleen Leicesterissä, hän marssi paikallisen rautatieyhtiön toimistoon esittelemään ideaansa. Siihen suostuttiin. 'En tiedä mitään sinusta tai järjestöstäsi, mutta saat junasi', hänelle vastattiin. Rautatieyhtiöiden välillä oli kova kilpailu, ja he olivat halukkaita etsimään uusia asiakkaita ja bisnesmalleja.

Cook alkoi mainostaa lähestyvää junamatkaa Leicesterista Loughboroughiin raittiusliikkeen kokouksissa, liimaamalla julisteita ja jakamalla flaijereita. Yhdellä shillingillä pääsisi junamatkalle ja lapset puoleen hintaan. Lippu kattoi edestakaisen junamatkan, iltapäiväteen ja välipalan.

Suosio oli valtava. Cook myi junaansa 485 lippua. Ostajat olivat tavallista kansaa: maajusseja, tehdastyöläisiä ja ompelijattaria. Vastaavanlaisen retken järjestäminen olisi ollut mahdotonta vain vuosikymmentä aiemmin. Ei ollut välinettä, jolla olisi voinut kuljettaa niin suuren määrän ihmisiä sisämaahan.

Ja niin maailman ensimmäinen pakettimatka sai alkunsa 5. heinäkuuta 1841. Leicesterin rautatieasemalla kävi kuhina. Matkalaisten ohella paikalle oli kerääntynyt tuhatpäinen lauma ihmettelijöitä. Loughborough ei kuulosta kovin hohdokkaalta matkakohteelta. Siellä ei ollut silloin eikä ole edelleenkään maailmankuuluja nähtävyyksiä. Mutta sillä ei ollut osallistujille merkitystä. Heistä ei juuri kukaan ollut koskaan käynyt kotikulmiaan kauempana
".

Niin, ja junamatkalle kertyi pituutta 35 kilometria!

Lainatut kohdat ovat Antti Helinin kirjasta "Kuinka Kapteeni Cook keitettiin : 50 kummallista tarinaa matkailun historiasta" (WSOY).





V2.fi | J.A. Kaunisto
< Ruisrock julkisti li... Satama Open Air aloi... >

Keskustelut (1 viestiä)

miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

18.04.2023 klo 09.12

Tää täytyy kyllä lukea! Kiitos hyvästä vinkistä!
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova