Tuorein sisältö

Kirjalähde: Sielun Veljet toi rockin Pohjois-Koreaan vuonna 1989 - kelpasiko kansalle räkäinen rokki, näin siinä kävi!

23.04.2023 klo 00.07 | Luettu: 2109 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Antti Helinin kirjassa "Kuinka Kapteeni Cook keitettiin : 50 kummallista tarinaa matkailun historiasta" (WSOY) kuvataan kuuluisia matkoja kauan ennen kaiken kansan matkailukuumetta. Kirjassa seikkailevat löytöretkeilijät, tutkimusmatkailijat, taiteilijat ja kaiken maailman onnenonkijat.

Kirjasta löytyy tuoreempiakin matkakokemuksia, outoja tosin. Kun Suomen sekopäisin rockyhtye Sielun Veljet vieraili Pjongjangissa vuonna 1989, korealaiset hymyilivät suomalaiset ahdistuneiksi.

"Hiki roiskui, kun neljä suomalaista riehui pitkin lavaa. Laulaja nuoli mikkitankoa, ja kitaristi repi sähkökitarastaan korvia vihlovan, tiukan ja toistuvan riffin. Volyymi rämisi täysillä.

'Ei oo muuta jumalaa, kuin olla huda hudaa, huda hudaa, huda hudaa, huda hudaa, huda hudaa!'

Sellaista ei ollut nähty Pohjois-Koreassa koskaan aiemmin. Eikä kaiketi sen koomminkaan. Mutta yleisö ei reagoinut mitenkään. Katsojat istuivat tummissa puvuissa suorissa riveissä ja hymyilivät kohteliaasti.

Biisien välissä keski-ikäiset pohjoiskorealaiset taputtivat - silloin kun ymmärsivät kappaleen päättyneen ja uuden alkaneen.

Kahden viikon vierailun aikana Sielun Veljille eli Ismo Alangolle, Jukka Ormalle, Alf Forsmanille ja Jouko Hohkolle pohjoiskorealainen äärimmilleen venytetty hymy tuli kovin tutuksi. Se oli kuin liimattu naamalle.

Isäntien hymy ei hyytynyt hetkeksikään. Kun vieraat liikkuivat bussilla pitkin Pjongjangin katuja, ikkunoiden takana pohjoiskorealaiset vilkuttivat ja hymyilivät.

Oli kesä 1989, ja suomalaiset rokkarit olivat 40 000 muun ulkomaalaisen nuoren kanssa esiintymässä Pohjois-Korean kansainvälisillä nuorisofestivaaleilla. Mukana oli tanssiryhmiä, teatteriseurueita, kansanmuusikoita - ja rockia, ensimmäistä kertaa Pohjois-Korean historiassa.

'Päästään esiintymään neitseelliselle yleisölle', Siekkarit riemuitsivat. Suomesta oli mukana myös toinen rockyhtye, kouvolalainen Peer Günt.

Pjongjangiin oli rakennettu täydellinen kulissi. Talot oli remontoitu, ja kadut kiilsivät puhtaina. Asukkaat olivat kuin mallinukkeja: kaupungilla ei näkynyt yhtään lihavaa, sairasta tai vanhusta.

Ei edes likaisia vaatteita
".

"Valvonta oli tehokasta. Eräänä aamuna Sielun Veljien huoneistossa meni vessa tukkoon. Siekkarit ehtivät kiroilla keskenään suomeksi muutaman minuutin, kun ovesta ilmestyi kolme hymyilevää putkimiestä. He marssivat sanaakaan sanomatta vessaan, korjasivat tukoksen ja poistuivat.

Leveästi hymyilevät kulissit alkoivat ahdistaa ulkomaisia nuoria. 40 000 osallistujaa pakeni todellisuutta bilettämällä raivokkaasti. Viinan lisäksi vauhtia haettiin ginseng-juuresta
".

Lainatut kohdat ovat Antti Helinin kirjasta "Kuinka Kapteeni Cook keitettiin : 50 kummallista tarinaa matkailun historiasta" (WSOY).


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Ozzyn poika Jack Osb... Herra Ylppö tekee ke... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova