Tuorein sisältö

Kirjalähde: urheilupiireissä homous koettiin haukkumasanana - 'Enkä muista, että siihen olisi ikinä puututtu'

24.04.2023 klo 01.10 | Luettu: 924 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Tiina Tuppuraisen kirjoittamassa kirjassa "Rakkaudesta lajiin : urheilevat sateenkaarinuoret lähikuvassa" (Like) etsitään vastausta kysymykseen: miltä tuntuu pyrkiä huippusuorituksiin maailmassa, jossa ei tule hyväksytyksi sellaisena kuin on?

Kolmiloikkaaja Senni Salminen:

"Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että urheilijoita kuvataan sukupuolen perusteella mediassa eri tavalla. Minustakin on tietyissä medioissa käytetty kuvia, joissa olen ollut nousemassa kasasta takamus edellä. Naisurheilijoiden yhteydessä puhutaan muutenkin vähän vääristä asioista, esimerkiksi siitä, mitä heillä on päällä ja miltä he näyttävät. Miksi kukaan keskittyisi siihen? Ketä kiinnostaa?

Minulla ei koskaan ollut poikaystäviä, mutta en ajatellut koko asiaa. Tajusin ehkä 15-16-vuotiaana ensimmäistä kertaa, että olen lesbo. En puhunut asiasta kenellekään, sillä olin huomannut, että urheilumaailmassa oli tosi paljon homottelua ja stereotypioihin kangistumista. Homoa käytettiin haukkumasanana urheilijoiden keskuudessa, enkä muista, että siihen olisi ikinä puututtu. Oli esimerkiksi puhetta siitä, miltä homomies näyttää ja miten käyttäytyy. Saatettiin sanoa, että tuo on homomaista tai että sen ja sen näköinen nainen on varmaan naisiin päin.

Minulla ei ollut tilaa olla oma itseni. Olisin halunnut nuorempana pukeutua vähemmän tyttömäisiin vaatteisiin, mutta en uskaltanut. Jos katsoo naispuolisten yleisurheilijoiden pukeutumista, se on yleisesti hyvin feminiinistä. Vain harva poikkeaa siitä. Jopa lippiksen pitämistä saatetaan kommentoida negatiivisesti. Kerran lähipiirin edustaja sanoi minulle, että eikö tuo ole vähän poikamaista, kun olin lähdössä ulos lippis väärin päin.

Minulle kesti monta vuotta puhua avoimesti lesboudestani, sillä se vaikutti olevan asia, jonka kanssa pitää tulla erikseen kaapista, enkä vaan jotenkin jaksanut tehdä sitä. Mietin, miten ihmiset ottaisivat minut vastaan. Tuntui, että minun pitää olla tietynlainen"
.

"Nyt huomaan, kun olen puhunut asioista avoimesti, olen kehittynyt myös urheilijana. Sillä on varmasti ollut aika iso vaikutus minuun, koska tulokseni ovat parantuneet".

Lainatut kohdat ovat Tiina Tuppuraisen kirjasta "Rakkaudesta lajiin : urheilevat sateenkaarinuoret lähikuvassa" (Like).





V2.fi | J.A. Kaunisto
< Metallican Lars Ulri... Suomen Virallinen li... >

Keskustelut (1 viestiä)

gbpafnwpqhqojfns

24.04.2023 klo 08.37

onks taa viihdetta vai videopeleo
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova