Tuorein sisältö

Kirjalähde: ainutlaatuinen HIM-tribuutti suomalaiselta juurimusiikin taitajalta jäi varjoon - epäilee bändin koskaan edes kuulleen levyä!

29.04.2023 klo 01.04 | Luettu: 1202 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Janne Salmen kirjassa "Jussi Syren - musiikkimies" (Partuuna) käydään läpi amerikkalaisen juurimusiikin ja bluegrass-menon suomalaisen mestarin Jussi Syrenin pitkää ja värikästä uraa.

Vuonna 2005 Syren teki hillittömän albumin nimeltään "Heartagrass", joka sisälsi HIM-yhtyeen tunnetuksi tekemiä viisuja bluegrass-versioina.

Jussi oli vuosituhannen vaihteessa törmännyt amerikkalaiseen Hayseed Dixie -nimiseen bluegrass-yhtyeeseen, joka teki cover-versioita rock-, hard rock -ja heavy metal -kappaleista. Jussi oli Groundbreakers-yhtyeensä kanssa jopa lämmittelemässä Hayseed Dixien keikkaa Helsingissä.

"Joitakin vuosia Jussi pohti, että pitäisikö sellainen tehdä ja hylkäsi heti ajatuksen, että alkaisi tehdä AC/DC-tai Deep Purple -covereita, sillä sellaiset oli jo tehty. Hänen mielestään pitäisi tehdä jotain oman näköistään. Vuosien 2004-2005 vaihteessa oli Helsingin Sanomissa iso juttu HIM-yhtyeestä. Jussi tiesi bändin, joka oli jo 2000-luvun alussa aika iso nimi kansainvälisestikin. Tuolloin heräsi ajatus, että pitäisiköhän siitä alkaa tehdä jotakin.

Halusin, että nimenomaan suomalaisesta bändistä tehdään tribute-levy. Toinen vaihtoehto oli Hanoi Rocks. Oli siinä kieltämättä mukana myös kaupallinen ajatus, että tribute-levy voisi nostaa bändin nimeä alalla ja tuoda uusia faneja. Kuin luin se lehtijutun, niin totesin että HIM oli nousussa ja siitä tulee tosi iso juttu, joten päätin alkaa tehdä HIM-tribuuttia.

HIM-tribuutti oli lopulta minun läpirunnoma idea. En halunnut lähteä siihen, että olisin suoraan kopioinut kaikki kitarariffit ja kuviot, vaan halusin tehdä siitä oman näköisen ja enemmän bluegrassia kuin mitä Hayseed Dixie oli, halusin tehdä siitä aidon bluegrass-levyn. Olihan siellä pari slovaria, jotka oli niin softisti ja sofistikoituneesti soitettu, että ne alkoivat olla jo aika kaukana bluegrassista, mutta pääosin matsku oli ihan ajavaa bluegrassia
".

"Joidenkin ennakkoarvioiden mukaan levystä odotettiin Bluelightin (levy-yhtiö Bluelight Records) kaikkien aikojen menestyneintä levyä. Sitä siitä ei kuitenkaan tullut, vaikka miksaaja Hannu Leidenkin oli ollut sitä mieltä, että se olisi kaupallisesti hyödynnettävissä oleva julkaisu.

Odotukset levyn myynnin osalta olivat korkealla, mutta toteutunut myynti ehkä pettymys. Toki tässä voi itseään katsoa peilistä, panoksia olisi voinut laittaa promootioon enemmänkin, mutta on vaikea sanoa miten se olisi näkynyt myynnissä. Levy kuitenkin noteerattiin aika isosti eri printtimedioissa.

En edelleenkään tänä päivän tiedä, ovatko HIM-yhtyeen jäsenet koskaan kuulleet koko levyä. Se on asia, josta aina kysytään. Sen levyn tiimoilta ei yhtyeeltä ole tullut minkäänlaista palautetta. Tribuuttilevy julkaistiin syksyllä 2005 ja samana vuonna ilmestyi myös HIM:in uusi levy. Yhtyeen laulajaa Ville Valoa haastateltiin tosi paljon lehdissä ja televisiossa, mutta kukaan ei koskaan kysynyt Heartagrass-levystä sanaakaan. Homma meni siinä mielessä penkin alle, siitä ei ollut meidän yhtyeelle sellaista hyötyä kuin olin kuvitellut. HIM:llä oli tuolloin aina uudenvuoden keikka Tavastialla, jonne tuli useita muitakin bändejä esiintymään. Kun HIM-yhtyeelle tehdään tribuuttilevy syksyllä 2005, niin voisi kaiken järjen mukaan kuvitella, että sen tehnyt bändi esiintyy samana vuonna myös HIM:in uudenvuoden bileissä Tavastialla. Näin ei kuitenkaan käynyt ja asiaa kysyttiin keikkamyyjältä sekä suoraan Tavastialta. Soitin itse jopa Merimaalle ja selitys oli, että Ville Valo oli kännissä luvannut jollekin englantilaiselle bändille keikan, jonka he tavallaan ottivat meiltä. Kokeilimme samaa vielä seuraavana vuonna, mutta mitään vastausta ei tullut, joten totesimme että antaa olla
"

Lainatut kohdat ovat Janne Salmen kirjasta "Jussi Syren - musiikkimies" (Partuuna).



V2.fi | J.A. Kaunisto
< Mikä ääni, upea nain... Tonin ja Sipen tiimi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova