Tuorein sisältö

Kirjalähde: maailman pisimmän miehen kohtaloksi koitui jäätynyt piha Järvenpäässä

10.05.2023 klo 01.11 | Luettu: 1215 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Heikki Nevalan ja Mika Rautasen kirja "Suuri suomalainen kuriositeettikirja - fantastisia ihmisiä ja ilmiöitä arkielämän yläpuolelta" (Warelia) esittelee esimerkkien avulla harvinaislaatuista taituruutta, sinnikkyyttä ja myönteistä hulluutta vuosikymmenten takaa.

Maailman pisin mies, Väinö Myllyrinne:

"Pitkistä miehistä eräs hämmästyttävimpiä oli Väinö Myllyrinne (1909-1963). Hän oli oman aikansa Suomen pisin mies 247 sentin pituudellaan. Elinaikanaan hän oli maailman pisin mies vuosina 1940-1960.

Lempeäksi luonteeltaan kuvattu Väinö Myllyrinne syntyi Helsingissä, mutta asui lapsuusvuosinaan Kuusankoskella, Paltamossa, Kankaanpäässä ja Merikarvialla. Nuorena miehenä hän asettui jälleen Helsinkiin ja työskenteli asentajana miinapajalla. Tutustuttuaan Helsingin Atleettiklubin jäseniin hän alkoi harjoitella painia. Nyrkkeilyä hän oli aloitellut jo armeijassa.

Uskomattoman pituutensa vuoksi Myllyrinne huomattiin, ja vuonna 1935 hän lähti Eurooppaan sirkukseen töihin. Työnkuva oli nyt itsensä näyttämistä ja kättelyä tuntemattomien hämmästelijöiden kanssa. Tarkkaa kuvaa eri sirkuksista ja esiintymispaikoista ei ole, mutta Myllyrinne esiintyi tai näytteli itseään ainakin Italiassa, Itävallassa, Ranskassa, Sveitsissä, Englannissa ja Tsekkoslovakiassa. Kohokohtina voidaan pitää esiintymisiä Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937 ja Joe Gardinerin joulusirkuksessa Lontoossa 1938. Väinö Myllyrinteellä oli todellakin vientiä, mutta Toinen maailmansota katkaisi suunnitellun kiertueen Yhdysvaltoihin. Sotien jälkeen hän esiintyi pari vuotta Ruotsin suurimmassa huvipuistossa Gröna Lundissa
".

Selkäreuma pakotti jätin kiertueilta Järvenpäähän, jossa mies piti kanalaa.

"Myllyrinteen kohtaloksi koitui lopulta jäätynyt kotipiha ja liukastuminen vuonna 1962. Lantio ei kestänyt valtavan miehen painoa, mikä johti sairaalakierteeseen. Väinö Myllyrinne kuoli vuonna 1963, vain 54 vuoden iässä".

Kuolinilmoituksessa kirjoitettiin Myllyrinteen kilpailleen niin painissa kuin nyrkkeilijänä. Ammattipainijana hän kiersi mestaripainija Otto Huhtasen matkassa Euroopassa ammattipainikilpailuissa.

Lainatut kohdat ovat Heikki Nevalan ja Mika Rautasen kirjasta "Suuri suomalainen kuriositeettikirja - fantastisia ihmisiä ja ilmiöitä arkielämän yläpuolelta" (Warelia).




V2.fi | J.A. Kaunisto
< Kirjalähde: oletko k... James Bondin viralli... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova