Tuorein sisältö

Kirjalähde: ohjaaja halusi kohtaukseen oksennusta ja itkua, 17-vuotiaalle juotettiin kuvauksissa viinaa - 'Siinä ylitettiin kynnys'

20.05.2023 klo 02.04 | Luettu: 767 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Niko Jutilan kirjassa "Molle - Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat" (WSOY) käydään läpi kehutun ja kohutun ohjaajan värikästä uraa.

Vuonna 1980 ilmestyi yksi Rauni Molbergin tunnetuimmista elokuvista, Timo K. Mukan romaanin Tabu filmatisointi Milka.

"Kaiken kaikkiaan Milkaa kuvattiin yhdeksänkymmenenkuuden päivän ajan. Viimeiselle päivälle säästettiin kohtaus, jossa Milka on synnytystuskiensa kourissa ja näkee painajaisia. Kuvauspaikalla olivat ohjaajan ja näyttelijän lisäksi vain kuvaaja Esa Vuorinen ja kamera-assistentti Raimo Paananen.

'Se oli jätetty viimeisen kuvauspäivän viimeiseksi kuvaksi, koska Molle oli viisaasti laskenut, että vaikka hän nyt tekisi mitä vain, niin leffa oli kuvattu', Vuorinen sanoo. 'Siinä me istuimme monta tuntia kamera olalla, kun Molle yritti saada Huntusta (Pääosanesittäjä Irma Huntus) oksentamaan ja itkemään. Se oli ikävä juttu kaikella tavalla'.

Seitsemäntoistavuotiaalle näyttelijälle juotettiin viinaa ja vichyä, jotta oksennus tulisi, mutta ei se tullut. Itku sen sijaan tuli.

'Siinä ylitettiin kynnys, jossa siirryttiin ohjaamisesta rääkkäämisen puolelle. Silloin oli aika lähellä, että olisin ottanut kameran ja lähtenyt', Esa Vuorinen kertoo. 'Lopulta sieltä tuli sitten jotain kuolaa ja se riitti Mollelle. Se kuvahan on aika riipaisevaa katsottavaa, koska se tyttö on siinä jo ihan rajamailla'.

Mollelle elokuvan ohjaaminen oli ainutlaatuisen otoksen tavoittelua hinnalla millä hyvänsä. Ohjaustapansa hän tiivisti Milkan filmausten aikaan toteamalla, että 'yhdessä itketään, pierrään ja potkitaan, mutta sieltä se tulee, se hetki'
.

Lainatut kohdat ovat Niko Jutilan kirjasta "Molle - Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat" (WSOY).





V2.fi | J.A. Kaunisto
< Stallonen perhe on t... Lordin kiertuekumppa... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova