Tuorein sisältö

Kirjalähde: sisäpiiriläisen eli vangin näkökulma, näin vankilan suljettu osasto toimii

26.06.2023 klo 01.15 | Luettu: 1097 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Janne "Nacci" Tranbergin kirjassa "Vankila - käsikirja" (Supla) käsitellään elämää sisäpiirin näkökulmasta eli vangin silmin suomalaisissa vankiloissa.

Suljettu osasto, miten sinne päädytään?

"Kieltäytyminen työtoiminnasta, eli et halua tehdä mitään, haluat vain maata, johtaa siihen, että suuntana on suljettu osasto. Eikä se ole tietysti huono vaihtoehto, jos viihtyy sellissä omien asioidensa kanssa. Yleisesti kielenkäytössä puhutaan suljetusta osastosta, mutta sitä saatetaan kutsua myös vaikeasti sijoitettavien osastoksi. Vankiaines koostuu vangeista, jotka eivät syystä tai toisesta tule toimeen muilla osastoilla.

Suljetulle voi joutua eri syistä: saat turpaan, annat turpaan, narkkaat, vasikoit tai ole vasikoinut - näillä on yhteys turpaan saamiseen -, varastat tai muuten vaan olet vitun rasittava ja auot päätäsi muille vangeille tai vartijoille. Syitä voi olla useita tai muitakin, mutta jotain tuon suuntaista.

Suljetulla osastolla toimintoja on vähän. Lakisääteinen tunnin ulkoilu kerran päivässä, kirjasto kerran viikossa, kanttiini kerran viikossa. Joissakin laitoksissa suljetulta pääsee salille, toisissa ei.

Ovet ovat auki ruokailujen yhteydessä. Silloin on aikaa sosiaaliseen kanssakäymiseen ja voi pyöriä oman osaston tyyppien kanssa. Ovet ovat yleensä auki lounaan jälkeen tunnin pari, samoin päivällisen jälkeen. Aukioloaikaa on lisätty aikaisempaan nähden, jos katsotaan esimerkiksi kymmenen vuotta taaksepäin.

Suljetulla osastolla on osastokeittiö, jota pääsee käyttämään silloin kun ovet ovat auki. Keittiössä on kylmäsäilytystilat, joissa voi säilyttää kanttiinista ostamiaan tuotteita. Samoin löytyy liesi ja keittovälineet, joilla ruoanlaitto onnistuu, jos sellainen sattuu kiinnostamaan.

Suljetulla osastolla vietetään parista kuukaudesta useampaan. Saattaa tulla myös siirto toiseen laitokseen, jos eri osastovaihtoehdot on käyty läpi nykyisessä laitoksessa. Mitään hävittävää ei enää ole, ei tarvitse hirveästi välittää mistään. Suljettua osastoa alemmas ei paljoa pääse, ja ylöspäin päästäkseen on skarpattava".


Lainatut kohdat ovat Janne "Nacci" Tranbergin kirjasta "Vankila - käsikirja" (Supla).



V2.fi | J.A. Kaunisto
< Viimeinen keikka Pro... Kesäkuussa 2008 Tota... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova