Tuorein sisältö

Popedan alkuvuodet eivät lupailleet +40 vuoden kaiken kansan uraa: kun Popedan video näytettiin TV:ssä, lapset piti lähettää nukkumaan!

02.09.2023 klo 13.11 | Luettu: 927 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Popeda, yli 40 vuotta rehtiä rokkenrollia. Popedan uraa laitetaan pakettiin Ratinan "Vihoviimeinen pläjäys" -konsertissa lauantaina 2.9.

Uran alkuvaiheet eivät välttämättä lupailleet reilun 40 vuoden ja kaiken kansan hyväksymää uraa.

"Jee Jee Jee - Suomalaisen rockin historia" -kirjassa Popedan alkuvuosista kerrotaan rehevällä otteella:

"Popedakin nousi esiin punkin siivellä, vaikka sen musiikki perustuikin selvemmin hardrockiin ja boogierockiin. Kun Epe Helenius palasi yhtyeen kämpältä, hän intoili löytäneensä 'Suomen Rolling Stonesin'. Myös Popedan numeroissa (=biiseissä) kerrottiin vilpittömän huolestuneesti työttömyydestä, teollisuusvartijoista ja jengitappeluista, mutta yhtyeen varsinainen voima oli sen yleisessä rehvakkuudessa ja usein pöyristyttävissä liveakteissa. Sliipparien ja Kummituksen edustamat perinteet kohtasivat niissä toisensa.

Orkesterin voimahahmo Pate Mustajärvi rakasti Alex Harveytä, joka oli tehnyt vuoden -76 Ruisrockissa vaikutuksen Musa-lehden kirjeenvaihtajaan 'koheloitsemalla siellä täällä tullen läpi kulissiseinästä, syöden nailonsukkia ja temppuillen spraymaalipullon kanssa'.

Popedan roudarit pukeutuivat korsetteihin, Mustajärvi sätki lavalla, oli kaivavinaan silmää päästään, örisi pelottavasti omituisia eläinaiheisia viisuja ja viskoi sianverta yleisön päälle. Erääseen konserttiin eksyneet helsinkiläispunkit kävivät vaatimassa korvauksia nahkatakkien tärveltymisestä.

Tälläisen peckinpahilaisen toiminnan katsottiin hetken aikaa jotenkin kuuluvan punkkiin - viiltelihän Martti Syrjäkin Tampereen yo-talolla rintakehänsä verille lasinsirpaleilla Iggy Popin malliin. Kun tuli Popedan vuoro esiintyä 'Iltatähdessä', juontaja Tapani Ripatti kehotti lähettämään lapset nukkumaan.

Popedan muusikot joivat viinaa kuin miehet eivätkä soittaneet liian vaikeasti ja laulaneet liian vaativasti. Bändin keikat olivat ennen kaikkea yleisön ja bändin kollektiivista antautumista perimmäisten alkoholivetoisten viettien vietäväksi. Heihin olivat ennen muuta mieltyneitä Volgalla ajelevat maaseudun raggarit ja rapparit
".

Lainatut kohdat ovat Seppo Bruunin, Jukka Lindforsin, Santtu Luodon ja Markku Salon kirjasta "Jee Jee Jee - Suomalaisen rockin historia (WSOY, 1998)




V2.fi | J.A. Kaunisto
< 34 vuotta sitten Ozz... Järjestyspoliisin, r... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova