Tuorein sisältö

Kotimainen superhitti päivitettiin 2000-luvulle - hitti vai huti?

20.01.2024 klo 00.40 | Luettu: 790 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Legendaarisen iskelmä- ja tangolaulajan Olavi Virran musiikkia on julkaistu uudelleen keinoälyn avustamana.

Keinoälyn avulla Virran laulusuoritus pystyttiin irrottamaan vuonna 1960 levytetyn Hopeinen kuu -ikihitin säestyksestä.

Samalla oli mahdollisuus avartaa äänitetty laulusuoritus stereoksi ja myös soitetut taustat kokivat päivityksen.

"Toteutimme uuden orkestraation täsmälleen kunnioittaen alkuperäistä sovitusta. Saksofonin soittaa jazz-legenda William Suvanne, kun alkuperäisen puhalsi Seppo Rannikko", toteaa hankkeen käynnistävä taho, Poptori Oy:n Erkki Puumalainen.

Hopeisen kuun uudessa versiossa Olavi Virran ääni soi puhtaampana kuin vuoden 1960 äänityksessä. Kappaleen säestys on kuitenkin täysin uusi. Teos rekisteröityykin uudeksi kotimaiseksi äänitallenteeksi maailman tekijänoikeusjärjestelmiin.

"Olavi Virta tekee Hopeisen kuun nykyaikaistetun version myötä paluun kotimaiseksi levyttäväksi artistiksi. 1950- ja 1960-lukujen äänitystekniikka on ollut vaarassa jäädä digitaalisuuteen, stereoon ja Hifi-standardeihin tottuneiden sukupolvien ulottumattomiin. Nyt käynnistämämme kehitystyö korjaa tämän puutteen, ja keinoäly on ollut siinä isona apuna", jatkaa Poptorin toimitusjohtaja Puumalainen.

Mutta miksi hankkeeseen ryhdyttiin?

Aloite ja idea hankkeeseen syntyi, kun asianosaiset pohtivat, kuinka uuutta teknologiaa voisi hyödyntää.

"Nyt kun Virran ääni on irti, sen voi istuttaa vaikka sinfoniaorkesteriin. Koemme tämän kulttuuritekona", jatkaa Puumalainen.

Esittävien taiteilijoiden ja tuottajien oikeudet ovat voimassa 70 vuotta äänitallenteen tallennus- ja julkaisuvuodesta. Uusi versio palaa nyt "Suomi-lipun" alle. "Nyt tämä teollisista tekijänoikeuksista vapautunut legenda palaa täysin suomalaisomistukseen ja ekotalouteen. Alkuperäisestä korvaukset menevät yhä Warnerille".

Jatkoa seuraa, ei tosin ainakaan heti perään Virtaa, vaan seuraavaksi saamme kuultavaksi yhtä 50-ja 60-lukujen parhaista kotimaisista naisartisteista.



Alkuperäinen versio:



(Lähde Poptorin tiedote ja Erkki Puumalainen)






V2.fi | J.A. Kaunisto
< Amerikan kovimmat ke... Joko näillä meriitei... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova