Tuorein sisältö

Anssi Kelalta uuden biisijulkaisun perusteellinen analyysi: 'Jos puukko mainittiin, niin täytyihän sitä myös käyttää'

22.01.2024 klo 12.30 | Luettu: 536 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Anssi Kela julkaisi perjantaina uuden viisun "P niin kuin puukko".

Anssi kertoo biisin pyörineen työpöydän ja työpöydän laatikon välillä vuosia. Ensimmäinen demo on vuodelta 2019 ja alkuperäinen idea vielä kauempaa.

"Kuuntelin 90-luvulla paljon country-musiikkia, löysin silloin Jimmie Rodgersin 1920-luvulla tekemän kappaleen, jossa laulettiin ”T for Texas, T for Tennessee”. Ajattelin jo tuolloin, että suomalainen versio voisi olla ”P niin kuin puukko, P niin kuin Pohjanmaa”. Ideasta ei silloin syntynyt mitään, mutta rivit jäivät itämään".

Yli 20 vuotta myöhemmin Anssi päätti vääntää lauseesta biisin kokoon. "Nuo rivit olisivat kappaleen alussa. Miten se jatkuisi? Mistä laulu kertoisi".

Jos puukko mainittiin, niin täytyihän sitä myös käyttää, pohtii Anssi.

"Lopulta alkoi hahmottua henkilö, joka kokee, että häneltä on viety kaikki. Ei ole enää minkäänlaista pohjaa, millään ei ole mitään väliä. Epätoivonsa sumentamana hän päättää kostaa maailmalle, ja sortuu järjettömiin tekoihin.

Halusin biisistä mahdollisimman elokuvamaisen. Sellaisen, jonka tekstiä ei pelkästään kuule, vaan myös näkee. En kirjoittanut tarinaa kommentiksi tämän päivän yhteiskuntaan. Itse asiassa omassa päässäni se sijoittuu vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin lehtien lööpeissä oli Raivo Roosnan ja Volvo Markkasen tapaisia hahmoja. Jolloin ryösteltiin pankkeja ja kauppoja, ja saatiin saaliiksi käteistä rahaa. Jolloin ajeltiin Ford Taunuksilla.

Kappaleen toinen säkeistö alkaa sanoilla ”Janne mua sattuu päähän, noin lukee kaupan seinässä.” Tuo perustuu todelliseen seinään, josta näin joskus kuvan. Sekin takertui pysyvästi mieleen: mikä oli saanut jonkun maalaamaan seinään tuollaiset sanat? Ne tuntuivat sopivan biisin päähenkilön syöksykierteeseen, joten jäljensin tuntemattoman katutaiteilijan sanat kappaleeseen.

”Mulla on tupakkaa, puoli tankkia bensaa” lauletaan kertosäkeistössä. Tämä on viittaus Blues Brothers -elokuvaan: ”We got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it’s dark... and we’re wearing sunglasses.” Pidin bensasta ja tupakoista, mutta ne tuntuivat irralliselta elementiltä. Kunnes keksin, että ne ovatkin puukon lisäksi ase! Kirjoitin c-osaan rikoksen, jonka tekemiseen käytetään bensaa ja tupakkaa
".




V2.fi | J.A. Kaunisto
< Bruce Dickinson palj... Bryan Adamsin maailm... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova