Tuorein sisältö

Anssi Kela selittää, miksi keikan eturivi voi olla tunnelman kannalta paras paikka, mutta soundien kannalta huonoin

02.04.2024 klo 00.07 | Luettu: 467 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Anssi kelan somepostaukset ovat usein mainioita tieto-ja infopaketteja niin faneille kuin muuten vain musiikista kiinnostuneille henkilöille.

Nyt Anssi käsittelee perusteellisesti monelle tutun ongelman - keikan eturivissä fiilis on kohdillaan ja artisti lähellä mutta usein soundit puuroa - tai Kelan tapauksessa laulu kuuluu onnettoman huonosti.

Missä vika - eikö eturivin pitäisi olla keikan paras paikka?

"Olen saanut lauantain keikasta M/S Victorialla palautetta siitä, ettei laulu kuulunut eturiviin. Esitän tästä pahoitteluni. Itse asiassa osa palautteesta tuli jo keikan aikana, kun suoraan edessäni olleet kuulijat elehtivät, että soitto pitäisi keskeyttää, kun laulu ei välity.

Tämä on aito ongelma joissain keikkapaikoissa: eturivi saattaa jäädä äänentoiston suhteen katveeseen. Vaikka voisi olettaa, että edestä kuulee parhaiten, niin yleensä asia on päinvastoin: eturivi voi olla näkemisen ja tunnelman kannalta paras paikka, mutta soundien kannalta huonoin".


Ammattimies osaa selittää kyseisen harmistuksen takana olevat lainalaisuudet. Syy on lopulta yksinkertainen - ja osittain myös ratkaisu ongelmaan:

"Keikoilla soundikokonaisuus muodostuu kahdesta tekijästä: äänentoistojärjestelmään (ns. PA-laitteet) miksatusta äänestä, sekä lavalta kuuluvista soittimista ja vahvistimista. Meidän bändimme tapauksessa lavalla soivat rummut ja kaksi kitaravahvistinta. Kaikki muu (laulut, basso, kosketinsoittimet) miksataan suoraan PA:han, niitä ei vahvisteta lavalla.

PA-kaiuttimia ei voida suunnata eturiviin, se johtaisi uudenlaisiin ongelmiin. Niinpä eturivi jää lähes aina PA:n suhteen katveeseen (kuvan viivoitettu alue). Lähellä lavaa oleva kuulija kuulee lavalta rummut ja kitaravahvistimet, mutta miksattu ääni puhaltaa PA:sta hänen ohitseen. Jo muutama askel taaksepäin saattaa muuttaa äänimaiseman aivan toisenlaiseksi. Sainkin Victorialla myös kehuja tasapainoisesta äänestä kuulijoilta, jotka olivat seuranneet keikkaa taaempaa.

Tilanne kohenee huomattavasti, jos käytössä on lavan reunalle sijoitettuja pikkukaiuttimia, joihin miksataan laulua eturiviin. Aina näitä ämyreitä ei kuitenkaan valitettavasti ole tarjolla.

En suinkaan halua paimentaa kuulijoita pois eturivistä. Eturivin energiaa tarvitaan! Yritän vain lisätä ymmärrystä siitä, millä tavoin äänentoisto keikoilla rakentuu. Jos et kuule keikalla riittävästi laulua, tai kitaravahvistin tuntuu peittävän kaiken, niin kokeile siirtyä hiukan. Mikäli näet paikaltasi PA-kaiuttimista vain kyljet, niin tuskin kuulet silloin niihin miksattua ääntä. Keikkapaikkojen akustiikat vaihtelevat suuresti, ja usein pienelläkin kuuntelupisteen muutoksella voi olla iso vaikutus".V2.fi | J.A. Kaunisto
< Uutisjytky, Klamydia... Lordi kuvattu soundc... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova