Tuorein sisältö

IBM:ltä kieltä ymmärtävä supertietokone

17.06.2010 klo 16.30 | Luettu: 3800 kertaa | Teksti: Matti Lintula


IBM kohahdutti maailmaa vuonna 1997 kun yhtiön Deep Blue -supertietokone voitti shakin maailmanmestarin Garry Kasparovin tämän omassa pelissä. Nyt IBM:llä luodaan jotain huomattavasti monimutkaisempaa tekoälyä, sillä tavoitteena on saada Blue Gene -supertietokone voittamattomaksi yhdysvaltalaisesta televisiosta tutussa Jeopardy!-tietovisassa. Kehitettyä tekoälyä kutstutaan Watsoniksi.

Watson ymmärtää Jeopardyn monimutkaiset vihjeet ajamalla yli 100 algoritmiä yhtä aikaa, joista jokaisen vastausta analysoidaan uudella nipulla algoritmejä, kertoo aiheesta uutisoinut Gizmodo Lopulta Watson nojaa todennäköisyyksiin: mitä useampi kysymystä arvioinut algoritmi päätyy samaan lopputulokseen, sitä todennäköisemmin kyseessä on oikea vastaus. Erehtymätön Watsonkaan ei kuitenkaan ole ja tekoälyä on kritisoitu tämän nojaamisesta raakaan laskentatehoon enemmän kuin todelliseen kykyyn oppia kieltä. Matka kohti ihmisen kanssa sujuvasti kommunikoivaa tietokonetta on kuitenkin alkanut.


V2.fi | Matti Lintula
< Suosittu Jenkkimetal... HP Mini 110 päivitty... >

Keskustelut (2 viestiä)

Akaesora

Rekisteröitynyt 18.09.2008

17.06.2010 klo 20.13

Mutta pyörittääkö se Crysistä? :)))
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

18.06.2010 klo 10.47

Ihan kivan näköinen vekotin. Watson nimi on muuten otettu IBM:n perustaneelta suvulta. Toivotaan, että ne saavat tuon toimimaan luotettavammin sitten varsinaisessa Jeopardy-ottelussa. Ja jos se on julkinen, toivotaan myös, että IBM ei käytä ns. "koviaotteita".

Kasparov hävisi koska IBM käytti intimitaatio-taktiikoita horjuttaakseen Kasparovin hyvin edennyttä peliä...

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_–_Kasparov,_1997,_Game_6

Kyseessä on ihan ihmeellinen matsi. Deep Blue pelasi hyvin "tietokone-maisesti", kunnes Kasparov tekee mokan ja kone ymmärtää jostain syystä hyödyntää sen maksimaalisella tavalla. Jotain mitä Deep Blue ei osannut yhdessäkään aikaisemmassa ottelussa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_versus_Garry_Kaspa

http://en.wikipedia.org/wiki/Garry_Kasparov#Deep_Blue.2C_

Lukekaapa...

Akaesora kirjoitti:
Mutta pyörittääkö se Crysistä? :)))


Jaksaa varmaankin jos se portattaisiin BlueGene/P-sarjan koneille joissa tuo ohjelma pyörii.

http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Gene#Blue_Gene.2FP
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova