Tuorein sisältö

Samsung F330

Matti Lintula

07.12.2007 klo 10.36 | Luettu: 6501 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpain #11
Kun puhelinvalmistaja Samsung ja hifi-laitevalmistaja Bang & Olufsen lyövät osaamisensa yksiin kuoriin, ei synny puheluita tarjoavaa kotiteatteria vaan kotiteatterin sisältävä puhelin. Legendaarisen tanskalaisyhtiön osuus puhelimessa on ICEpower-vahvistin, jonka tärkein ominaisuus on valmistajan nimi - ainakin, mikäli tutkii laitteen mainontaa. Nimekkään vahvistimen lisäksi F330:stä löytyy tuttu kahden megapikselin kamera, pienempi etupaneelikamera videopuheluita varten, SD-korttipaikka, videotoisto-ominaisuudet, 3G-datayhteys ja valmistajan mukaan musiikin ehdoilla toteutettu muotoilu.

Arkeen törmäävää tyyliä

Laitteen kannessa on musiikkisoittimen ohjaukseen tarvittavat näppäimet reilun kokoisessa, nelisuuntaisessa ohjaimessa. Ilmeisesti designerille on kuitenkin tippunut iPhone päähän kansisuunnittelun loppumetreillä ja ohjaimen tunnokasta keskipainiketta lukuun ottamatta muut kannen napit ovat hipaisukytkimiä. Ratkaisu sijoittuu huonon ja katastrofaalisen välimaastoon etenkin musiikkipainikkeiden osalta, joista keskimmäistä, sitä ainoaa oikeaa painiketta painaessa peukalo usein vahingossa hipaisee sivuilla oleviin hipaisukytkimiin. Lopputulos on usein yllättävä siirtyminen Googlen palveluihin tai tiedostojen hallintaan.

Käyttöliittymäsuunnittelija on myös unelmoinut kauniista puhelimesta, johon on kuitenkin ilmeisesti markkinointiosaston ja insinööriosaston painostuksesta ollut pakko lisätä nappeja myös muuten sulavalinjaisiin kylkiin. Mitä suunnittelijamme sitten mikroskooppisia nappeja kylkiin liimatessaan ajattelikaan, on varmaa, että kunnollista käyttäjätestausta napit eivät olisi läpäisseet kuuna päivänä. Puhelimen mustissa kyljissä on nyt kynnenpään kokoisia pieniä nappuloita kokonaista viisi kappaletta, joista kaksi toimii kätevästi äänenvoimakkuuden säätiminä, mutta loput kolme huonosti sijoiteltuina ja erittäin huonosti merkittyinä erikoisnäppäiminä mm. kameran laukaisulle ja puhelimen pikavalikolle. Edellä mainitut näppäimet on lisäksi aseteltu siten, että kameraa laukaistaessa saattaa helposti painaa myös pikavalikkonäppäintä tai toisin päin.

Laite on kuitenkin varsin kauniin näköinen valkoisine takakansineen ja reunuksineen. Mikäli pienet napit kyljistä olisi jätetty pois, olisi laite muotoilultaan lähes veistoksellinen. Kiitosta puhelin ansaitsee myös liukukannen alta paljastuvasta numeronäppäimistöstään, joka tasapintaisuudesta huolimatta on painettaessa mukavan napakka. Kiitosta tulee myös microSD-korttipaikan sijoittamisesta laitteen kylkeen. Useissa puhelimissa, kuten F330:n aiemmin testatussa pikkuveljessä F210:ssäkin, korttipaikka on piilotettu akun alle puhelimen syövereihin. Valitettavasti se, mikä korttipaikassa on tehty oikein, on onnistuttu osittain pilaamaan laitteen yhdistelmäliittimen sijoittelussa. Liitin, johon mm. kuulokejohto liitetään, on nimittäin laitteen vasemmassa reunassa, eikä suinkaan tuttuun tapaan ylä- tai alareunassa. Ratkaisu hankaloittaa puhelimen pitämistä ahtaassa taskussa, eikä puhelinta saa johdosta kiskomalla ulos taskun syövereistä.

Kuulostaa suunnitelmalta

Aivan pelkästä Bang & Olufsenin nimestä ei F330:ssä tarvitse maksaa, sillä nimen mukana taskuun sujahtaa yksi parhaiten soivista puhelimista. Musiikki kuulostaa tasapainoiselta ja kestää kovaakin luukutusta äänen vääristymättä.
Valitettavasti kuulokkeet ovat jälleen Samsungin omaa tuotantoa. Kuulokkeiden johto koostuu kahdesta osasta. Pitkän sovitinkaapelin päähän saa kytkettyä 3,5 mm:n liittimellä varustetut kuulokkeet, joissa on vastaavasti erittäin lyhyt johto. Mukana tulevat nappikuulokkeet eivät istu korvassa tiiviisti ja tuntuvat kolkoilta. Valitettavasti kuulokkeet vaihtamalla kuulokejohto venyy sovitinkappaleen vuoksi melko pitkäksi. Toivottavasti Samsung toimittaa seuraavan puhelimensa mukana takkiin kiinnitettävän kaapelikelan ylimääräisiä johtometrejä varten.

Puhelimessa on reilu 2,1-tuumainen näyttö, joka kärsii kuitenkin rajoittuneesta 260 000 värin paletista. Värimäärän vähyys paljastuu jo oletustaustakuvia katsomalla. Kamerana F330 toimii kuitenkin huomattavasti paremmin kuin pikkusiskonsa F210, sillä suurempi näyttö sallii kunnollisen kuvasommittelun ja tähtäyksen. Otettujen kuvien laatu riittää näppäilykuvaajalle, mutta verrattuna muiden valmistajien kahden megapikselin kameroihin F330:n kuvat ovat rakeisia ja väreiltään usein virheellisiä. Automaattista tarkennusta tai kuvausvaloa ei tästäkään mallista löydy.

Näyttöön, vaan ei käyttöön

Samsung F330 on loistava puhelin. Tämä siinä tapauksessa, mikäli puhelimen hankinnassa painaa trendikkyys, hyvä ääni ja uljas ulkonäkö. Satunnaiskuvaajalle, käytettävyyttä etsivälle tai hyvää videopuhelinta halajavalle Samsung saattaa aiheuttaa karvaan pettymyksen. Kolmen tunnin puheaika ei ole kilpailijoihin nähden kovin kummoinen, eikä 18 tunnin mp3-soitto lentotilassa pärjää varsinaisille musiikkisoittimille. F330 on täynnä potentiaalia, mutta liiallinen hipaisukytkinten ja pienten painikkeiden käyttäminen murentaa kokonaiskuvan pakkasen puolelle. Ja pakkasesta puheen ollen, hipaisukytkimet eivät toimi lainkaan edes ohuet villahansikkaat kädessä, joten Suomessa tätä luuria kannattaa pitää vain kesäpuhelimena.

Tuote: Samsung F330
Myyjä: mm. Fonepoint
Hintaluokka: 339 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Creative Zen ja EP63... Kristiina Brask valm... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova