Tuorein sisältö

Enkelit ja demonit

Ensi-ilta: 13.05.2009
Genre: Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

14.05.2009 klo 14.51 | Luettu: 27757 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Eikä sitten riidellä tänä viikonloppuna. Enkelit ja demonit on jatko-osa elokuvalle Da Vinci -koodi. Dan Brownin alkuperäisromaanien järjestys on toki päinvastainen. Kumma juttu, jos leffauutuus aiheuttaa tämän kummempaa hämmennystä, vaikka etukäteen on arvailtu, että katolilaiset ottavat uskontoa käsittelevästä elokuvasta nokkiinsa. Toisin kuin monen katsojan yleissivistystä, maalaisjärkeä ja hengellistä vakaumusta loukannut Da Vinci -koodi, Enkelit ja demonit ei ole mitään sen vaarallisempaa kuin jumalattoman tyhmä ison budjetin viihdepläjäys. Da Vinci -koodi oli kaikkine tökeröine virheineen ja valheineen vuoden 2006 ylivoimaisesti huonoin elokuva. Olin sitä mieltä sen nähtyäni ja olen sitä mieltä nyt. On saavutus tuottaa jatkoa samalla porukalla ja saada katsoja viihtymään.

Molempien elokuvien sankari Robert Langdon ei ole ihminen, vaan Tom Hanksilta etäisesti näyttävä robotti, joka tietää kaiken mahdollisen muinaisista salaisuuksista ja symboleista. Hänen ei ole mahdollista tietää asioita, joita voi tutkia ainoastaan Vatikaanin arkistossa. Pääsyä arkistoon ei heru, mutta ammattilaismiehen apu kelpaisi kyllä, kun Vatikaania uhkaavat terroristit väittävät edustavansa satoja vuosia sitten kuihtunutta salaseuraa Illuminatia. Paavi on kupsahtanut. Illuminati kaappaa neljä seuraajaehdokasta ja lupaa tappaa nämä tunnin välein näyttävin rituaalein - ja lopuksi räjäyttää koko Vatikaanivaltion - käyttäen apunaan pari minuuttia sitten keksittyä antimateria-tuubia - joka näyttää limudiscon lavasteen barbie-versiolta.

Langdon, antimateriaa kehitellyt hemaiseva muija ja kokoelma uskovaisia pollareita joutuvat paneutumaan taidehistoriaan ja symboleihin ymmärtääkseen, missä seuraava kardinaali murhataan. Illuminati toimii kuten Batmanin arkkivihollinen Arvuuttaja. Pyhä jysäys, Batman! Tajusin juuri, että Illuminati tahtoo meidän tietävän, että meillä on viisi minuuttia aikaa ehtiä toiselle puolelle Vatikaania löytämään salainen luukku, jonka vieressä on Illuminatin kumartamaan peruselementtiin viittaava patsas! Menoksi! Tidi-didi-tidi-didi-batmaan! Tarina on täyttä tuubaa suoraan hanurista, mutta on herkullista, kuinka suurella vaivalla tuuba ja hanuri on naamioitu selloksi ja viuluksi. Hanks ja kumppanit heittävät vakavalla naamalla läppää historiallisista faktoista ja hölynpölystä. Alkupuolella leffa syyllistyy Da Vinci -koodista tuttuun romaanimaiseen jaaritteluun, mutta oikea tempo löytyy jo ennen puoliväliä. Selittely ja eteenpäin säntäily kuoromusiikin pauhatessa ovat tasapainossa. 138 minuuttia kuluu siivillä.

Katolilainen, joka ei suostu perehtymään kirkkonsa historiaan, saattaa pahastua Enkeleistä ja demoneista. Elokuva kritisoi miedosti muutamia järjestäytyneen ja korruptoituneen uskonnon epäkohtia, mutta esittää aidon uskon myönteisenä, elämää rikastuttavana asiana. Langdon on ateisti, mutta tuskinpa edes vihtahousuateistit saavat pakanallisia orgasmejaan puunaamaisen tietosanakirjan vakaumuksesta, jota mies melkein häpeää. Elokuva käsittelee myös uskon ja tieteen suhdetta. Illuminati oli aikanaan kirkon mopottamien tiedemiesten kerho. Tieteen tukahduttamisesta fantasioivat uskovaiset hölmöläiset tuomitaan ohimennen. Huomionarvoisempaa on, kuinka selkeästi esille nostetaan se näkökulma, etteivät tiede ja uskonto ole ristiriidassa keskenään. Fiksu ja kypsä veto popcorn-hömpältä.

Erään raamatullisen mittakaavan kohtauksen pohjattomassa typeryydessä on jo jotain kaunista. Kohtaus menee liian pitkälle, sitten vielä pidemmälle, eikä se edes ole loppuhuipennus. Kirjaimellisesti en tiennyt itkeäkö vai nauraa. Elokuvan täyteläinen hölmöys, tai sanotaanko että pimeys - pimahtanut pimeys -, ei kumpua pelkästään tarinasta, vaan myös ohjaaja Ron Howardin ammattitaidosta. Enkelit ja demonit on hyvin pitkälti Die Hard – koston enkeli (tai 12 Rounds) vähemmällä toiminnalla. Howard kuitenkin käyttää vain laadukkaita näyttelijöitä ja hyvää musiikkia, kuvaa tyylillä kaunista arkkitehtuuria ja luo väkevän tunnelman kardinaalien kokoukseenkin, puhumattakaan muutamista synkän sadistisista kohtauksista. Järjettömälle miniydinpommitörttöilylle on annettu kaikki laatuelokuvan merkit sanoma mukaanlaskien. Enkelit ja demonit ei ole ontto taikka arvoton, vaan ikään kuin älykäs ja karismaattinen paavi, jolla on pellenenä, pelivelkoja ja kulkuneuvona kengurukeppi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Hamlet 2... The Milestones - Dev... >

Keskustelut (14 viestiä)

Ana

14.05.2009 klo 15.36

Meinasitko Peltonen nukahtaa jossai vaihees vai pidettiinkö jännitystä yllä läpi elokuvan? :)
lainaa
Sakkoliha

14.05.2009 klo 15.40

Missä viipyy Hannah Montana: The Movie arvio?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.05.2009 klo 20.40

Ana kirjoitti:
Meinasitko Peltonen nukahtaa jossai vaihees vai pidettiinkö jännitystä yllä läpi elokuvan? :)


Alkuhaukotteluiden jälkeen pysyin täydessä viretilassa koko ajan, kun taas Star Trekin aikana vajosin fantasioimaan Winona Ryderista. Tähtien antaminen on tarkkaa puuhaa.
lainaa
Koomikko

Rekisteröitynyt 26.12.2007

14.05.2009 klo 20.55

Sakkoliha kirjoitti:
Missä viipyy Hannah Montana: The Movie arvio?

Vaadin tästä elokuvasta arvostelua!
lainaa
Demander

15.05.2009 klo 11.03

Sakkoliha kirjoitti:
Missä viipyy Hannah Montana: The Movie arvio?


Todentotta! WHERE IS MY HANNAH MONTANA REVIEW?!?!
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

15.05.2009 klo 13.24

STFU! GTFO!
lainaa
whacker

Rekisteröitynyt 05.12.2008

15.05.2009 klo 22.02

Innolla odottelen Jarin Terminaattori pelastuksen arvostelua kun se siis tulee...
lainaa
Don_Make

Rekisteröitynyt 08.06.2008

17.05.2009 klo 02.34

Tämä ja Da Vinci-koodi on kirjoina hemmetin hyvää luettavaa. Leffana...noh...ei kehumista.
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

17.05.2009 klo 14.41

Don_Make kirjoitti:
Tämä ja Da Vinci-koodi on kirjoina hemmetin hyvää luettavaa. Leffana...noh...ei kehumista.

Paskaa se oli kirjanakin jos on lukenut kirjan mistä kaikki ne jutut on otettu Da Vinci-koodiin. Siksi suosittelenkin teitä lukemaan Michael Paigentin "Holy blood, Holy Grail" kirjan tai sen jatko-osan. Huomattavasti parempi. Ne käyvät siinä läpi vähän mockumentary-tyylisesti kaiken mikä oli vähäänkään huomion arvoista Da Vinci-koodissa. Baigent itsehän puolustaa omaa näkemystään luotettavasti todistettavana totuutena, mutta mielestäni kyseessä on viihderomaani.
lainaa
Animal

Rekisteröitynyt 25.06.2008

17.05.2009 klo 20.57

"vihtahousuateistit"? Onko toi niin kuin satanistit?
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.05.2009 klo 21.32

Animal kirjoitti:
"vihtahousuateistit"? Onko toi niin kuin satanistit?


Joskus kuulee uskovaisilta että ateistit on oikeesti vaan liigassa paholaisen kanssa, niin ehkä tuo kuvaa sitä. En kyl tiedä mitä muutakaan "vihtahousuateisti" vois kuvata.

Taisiis, öö, jos ateisti palvois jotain paholaista, se ei sillon vois olla ateisti. Siis. Hei. Samaa sarjaa kai neliskanttisen ympyrän kanssa. Mahdoton.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.05.2009 klo 13.22

Animal kirjoitti:
"vihtahousuateistit"? Onko toi niin kuin satanistit?


Vihtahousuateisti = fundamentalistiateisti = elämänkatsomuksen puutettaan uskovaisen kiihkolla markkinoiva ateisti = "vapaa-ajattelija"
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.05.2009 klo 18.48

Auts, talk about misconceptions!
lainaa
Marsu

22.05.2009 klo 17.51

Mitäs tökeröitä virheitä tuossa Da Vinki-koodissa oli, ei nyt omaan muistiin satu tuppaamaan, ja onko tässä sitten samanlaisia?
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova