Tuorein sisältö

Saamelaisneuvosto on pyytänyt Square Enixiä poistamaan Final Fantasy XIV -peliin julkaistun Far Northern Attire -ulkoasupaketin

18.02.2023 klo 11.00 | Luettu: 2278 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Saamelaisneuvosto on pyytänyt Square Enixiä poistamaan Final Fantasy XIV -peliin julkaistun Far Northern Attire -ulkoasupaketin, joka sisältää FF:n julkaisemien mainostekstien mukaan "muotia kaukaa pohjoisesta". Ulkoasupakettiin kuuluu sinipunaisia vaatekappaleita, kuten ylä- ja alaosa, hattu ja kengät. FF:n markkinointitekstien mukaan vaatteet ovat "käsityöammattilaisten käsin kirjomat".

Saamelaisneuvosto kertoo julkaisemassa tiedotteessa, että ulkoasupaketti tulee poistaa myynnistä välittömästi, minkä lisäksi he toivovat keskustelun käymistä saamelaisten kanssa. Saamelaisneuvosto kertoo, että kyse ei ole herkkyydestä tai siitä, että kulttuuriomaisuuden oikeudet olisivat teoreettisia. Heidän mukaansa Square Enix on loukannut saamelaisten oikeuksia, kertoo saamelaisneuvoston puheenjohtaja Áslat Holmberg.

Saamelaisten kanta on, että heidän kollektiivinen ja yksilöllinen kulttuuri on saamelaisille kuuluvaa omaisuutta. Tähän lukeutuvat mm. esteettiset elementit, musiikki, kieli, tarinat, historiat ja muut perinteisen kulttuuri-ilmaisut. Holmberg kertoo tiedotteessa, että kulttuuriomaisuuden oikeudet ovat suojattuja ja suojeltavia immateriaalioikeuslakien nojalla. Saamelaisneuvoston mukaan Square Enix on tietoinen immateriaalioikeuksista.

Saamelaisneuvoston mukaan on haitallista, että Square Enix on tuonut ulkoasupaketin myyntiin ja antaa näin ollen miljoonille pelaajalle mahdollisuuden pukeutua saamelaisten vaatteisiin ilman heidän lupaansa. Holmberg kertoo tiedotteessa kuinka esimerkiksi Walt Disney Animation Studiosilla ja saamelaisilla on sopimus, joka edistää heidän välistään keskustelua ja yhteistyötä.

Lisätietoja voit lukea Saamelaisneuvoston nettisivuilta.

Alla Saamelaisneuvoston julkaisema twiitti.





V2.fi | Miia Lyyra
< Command & Conquerin ... Xbox-konsolit ovat n... >

Keskustelut (5 viestiä)

548y58j9

18.02.2023 klo 11.26 4 tykkää tästä

Mitä mä missaan? Voiko muka jotain ikivanhaa vaatetyyliä suojella immateriaalioikeuksien nojalla? Siinä ei olisi mitään järkeä; menee ihan samaan luokkaan kuin kalevala-sanan rekisteröinti. Jos taas todellisuudessa mitään trademarkkeja saamelaiseen kulttuuriin ei ole, Saamelaisneuvosto yrittää tässä törkeästi omia itselleen kellekkään kuulumatonta kulttuuria.
lainaa
Rokka

18.02.2023 klo 15.00 7 tykkää tästä

Saamelaiset räppärit voisivat myös lopettaa afroamerikkalaisen kulttuurin omimisen.
lainaa
Petteri

18.02.2023 klo 15.52 2 tykkää tästä

Oikein ja luonnollista. Miikka nyt siellä itkien märisee kun suosikkipeli olikin rasistinen.
lainaa
gowkfogjaktj

18.02.2023 klo 17.12

ja kun seuraavassa gtassa on jotain rosvojengei ni italian mafia venajan korstot ym kaikki vaan barrikadeille sanomaan et poistakaa kaikki ei teil oo oikeuksii kayttaa naita. harry potterissakin hirveesti pollitty keskiaikaisilta brittilaisilta kieltoon vaan sekin. antman pollii tieteilijoiden saavutuksia leffaan jonka tekijoista kukaan ei tieda mitaan tieteesta
lainaa
xjmxgj

18.02.2023 klo 20.17 2 tykkää tästä

SITÄpaitsi miksi ne sielä nyt märisee ja itkee kun on oma kulttuuri esillä yhdessä maailman tunnetuimmista pelisarjassa.

Turha sitten valittaa samaan aikaan, että kulttuuri kuolee.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova