Tuorein sisältö

Pelivuosi 2007

Manu Pärssinen

23.12.2007 klo 21.04 | Luettu: 23077 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Toimituksen vuoden pelit


V2.fi ei poikkea muun pelilehdistön linjasta, vaan sysää teille loppuvuoden pakollisen artikkelin - toimituksen valinnat vuoden parhaiksi peleiksi. Arvostelijakaartista Peltonen ja Juho jääväsivät itsensä mumisten elokuvien katselusta ja World of Warcraftista ja Mikkokin ehti lähteä joulutanhuville huikaten ovensuusta jotain The Darknessista, Flatoutin jatkosta (Ultimate Carnage) ja Forza 2:sta. Muilta päätoimittaja sai kuitenkin tikistettyä mielipiteitä vuoden parhaimmistosta. Mitään kirjoitusohjeita ei sinänsä annettu, joten tässä jokaisen omalla tyylillä, olkaapa hyvät:

Timo Koskinen


1. Paras juonellinen yksinpeli, jota massat eivät osta: The Witcher
2. Peli, johon upotan aikaa silloinkin, kun ei pitäisi: Team Fortress 2
3. Parhaat käyttämäni 50 euroa: The Orange Box

Bubbling under: Bioshock (Erikoismaininta keskinkertaisessa suoriutumisessa kaupallisen paineen alaisena), Portal (Prey teki sen ehkä jo, mutta ei näin hyvin).

Vuoden 2007 ensimmäinen puolisko avautui omalla kohdallani hiljaisena. Ei ollut oikein aikaa pelata eikä sen puoleen kiinnostavia julkaisujakaan. Loppuvuodesta pitikin sitten tehdä vaikeita ratkaisuja siitä, mitä pelata, mitä jättää hamaan tulevaisuuteen. Suurimmat ennakko-odotukseni kohdistuivat Bioshockiin, mikä valitettavasti johti lähes Invisible Warin tasoiseen pettymykseen. Kuuluu silti pelisivistykseen. Valven Orange Boxin ostin ennen varsinaista julkaisua Steamistä, jotta pääsisin kokeilemaan Team Fortress 2:n betaa, ja sillä tiellä olen edelleen. Omaperäinen ja sähäkkä nettiräiskintä on imenyt syövereihinsä kaikki joutohetket niin, että ehdin Portalin kimppuun vasta joulukuun alkupuolella. Vuoden suurin yllättäjä oli puolalaisen CD Projektin The Witcher, joka vakuutti kypsillä teemoilla ja rujoilla tapahtumilla. Mass Effectiä toivon ehtiväni pelaamaan heti joulupyhien jälkeen.

Matti Lintula


Vuoden kolme parasta peliä: Project Gotham Racing 4 (Xbox 360), Portal (Xbox 360), Metroid Prime 3: Corruption (Wii)

Eivät aivan mahtuneet listalle: Worms (XBLA), Carcassonne (XBLA)

Oma pelivuoteni alkoi varsinaisesti vasta syksystä, mutta pelkistä loppuvuoden peleistäkin löytyy monia hittejä. Siinä missä PGR4 tarjosi letkeää autokisailua tolkuttoman kauniilla grafiikoilla, Portal laittoi tilanhahmotuskyvyn todelliselle koetukselle mukavien pikkutehtävien ja yksinkertaisen, mutta toimivan juonen avulla. Wiin Metroid Prime 3: Corruption loikkasi suoraan oman, kaikkien aikojen parhaiden toimintaseikkailujen listan kärkikolmikkoon hyvän ohjaustuntuman ja toimivan avaruusteeman ansiosta. Varsinaisen kärkikolmikon ulkopuolelta voisin retro-pelaajana nostaa esiin kasan Xbox Live Arcaden klassikkoja, joista yksi on kuitenkin ylitse muiden. Vaikka Worms kävi tutuksi jo Amiga-aikoina, jaksaa toimiva moninpeli yhä liimata minut ruudun ääreen useana iltana viikossa. Erityismaininnan ansaitsee niin ikään Live Arcadesta löytyvä Carcassonne, joka on pelikonehistorian paras näkemäni lautapelikäännös.

Pasi Piispa


Kolme parasta: S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl (PC), Bioshock (X360), Guitar Hero 3 (Wii)

Jäivät listalta: Rock Band (X360), Puzzle Quest (DS)

Vaikka viime vuoteen mahtuu mielenkiintoisia julkaisuja siinä määrin runsaasti, etteivät laskemiseen riitä yhden arvostelijan sormet ja varpaat, tuntuu näin jälkikäteen ajateltuna itse pelaaminen jääneen kovin vähiin. Monta sellaista peliä, jotka todennäköisesti tälle listalle kuuluisivat, odottaa edelleen joko olohuoneen tai kaupan hyllyssä sitä hetkeä, jolloin todellisuus ei tunge mielenkiintoisempien harrastusten tielle. Joitain erityisen positiivisia hetkiä viime vuoden pelitarjonnasta kuitenkin jäi käteen, kuten päivitystenkin jälkeen rosoinen, mutta tunnelmaltaan äärimmäisen onnistunut S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl ja varmasti kaikkien jo aivan tarpeeksi hehkuttama Bioshock. Guitar Heron saapuminen lähes kaikille pelialustoille entistä suuremmalla alkuperäiskappaleiden määrällä höystettynä oli niin ikään jonkin sortin kulttuuriteko, joskin mikäli Rock Band olisi ehtinyt rapakon tälläkin puolella jo joulumarkkinoille, olisivat kitarasankarit ainakin ennakon perusteella saaneet tyytyä kakkossijaan tällä hittilistalla. Pikkupelien puolella taas positiivisimmasta yllätyksestä vastasi Puzzle Quest, jonka tarjoilema puzzle- ja roolipelielementtien sekametelisoppa on kaikessa yksinkertaisuudessaan siinä määrin koukuttavaa tavaraa, että "laillinen huume" ei määritelmänä tässä tapauksessa ole ollenkaan yliampuva ilmaisu.

Jarkko Rotstén


Vuoden kovimpien pelien järjestykseen laittaminen osoittautuikin yllättävän haastavaksi tempuksi. Omilla tavoillaan hyviä pelejä on julkaistu pitkin vuotta kuitenkin niin paljon, että mihinkään absoluuttiseen järjestykseen niitä ei voi oikein pistää edes henkilökohtaisella tasolla. Vaan kun päätoimittaja niin komentaa, on kai jonkinlainen järjestys pakko laatia.

1.Bioshock
Vaikka Bioshockin pelilevy ei pelikonetta ole juuri viime aikoina enää kuluttanutkaan, on sen loistava tunnelma ja aivan mahtava meininki syöpynyt aivokalvoon. Vaikkei ehkä vuoden pitkäikäisin, niin Bioshock on kuitenkin ehdottomasti paras räiskintäpeli. Audiovisuaalisesti sekä pelisuunnittelullisesti paketti on liki täydellinen. Peli imaisee sisäänsä ja sylkee pihalle vasta kun lopputekstit rullaavat ruudulle. Sitten onkin aika kokeilla seuraavaa vaikeustasoa...

2.Forza Motorsport 2
Tämän loistavan autopelin parissa onkin vierähtänyt kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja. Ei Forza 2 pelinä ehkä aivan täydellinen ole, mutta sen semirealistinen ajomalli on ehdottomasti yksi parhaista, joihin olen törmännyt. Laguna Seca on piirtynyt varsin tarkasti selkärankaan, mutta Nürburgring ei tahdo sujua oikein vieläkään, joten lisää harjoitusta vaaditaan.

3.skate.
Kolmossija on ehdottomasti se kaikkein vaikein valinta. Useammasta vaihtoehdosta valitsin kuitenkin hieman itseänikin yllättäen urheilupelin. Positiivisesti yllättänyt skate. pisti Tony Hawkille luun kurkkuun loistavalla pelattavuudellaan sekä maanläheisellä realismilla. Temppupaikkojen metsästys ympäri laajahkoa kaupunkia jaksaa viihdyttää tuntitolkulla kerrallaan. Kuten pelin arvostelussakin taisin todeta: tämän lähemmäksi skeittausta ei peliohjaimella pääse.

Manu Pärssinen


Vuoden pelatuimmat (ei tietyssä järjestyksessä): Crackdown (X360), Super Mario Galaxy (Wii), Puzzle Quest (X360)

Melkein listalla: Portal (X360), Mass Effect (X360)

Kolme peliäni listasin täysin sillä perusteella, mihin on tullut tänä vuonna käytettyä eniten tunteja. Vuoden varrella saamistaan palkinnoista huolimatta Crackdown on edelleen mielestäni liian vähälle huomiolle jäänyt peli, joka on teknisesti huikea suoritus, yksi parhaista 3d-toimintatasoloikista, sekä synnyttää yllättäviä tilanteita kerta toisensa jälkeen. Super Mario Galaxy taas on videopeli isolla V:llä. Se ei yritä emuloida elokuvia, se ei mässäile väkivallalla - se ammentaa videopelien juurista ja tekee sen erinomaisesti. Puzzle Questissa mukailen Pasia. Toimintapuzzleen kun lisää strategiaelementin sekä monipuolista hahmonkehitystä, saadaan sellainen addiktiopaketti, jota on vielä nyt joulukuussakin tullut kellotettua yli 50 tuntia ja taskuversion ostaminen kiehtoo jokaisella pelikauppakäynnillä. Portal ja Mass Effect eivät ole keränneet niin paljon pelitunteja kuin muut mainitut, mutta ovat pelikokemuksina niin mukaansatempaavia, ettei niitä malttanut lopettaa ennenkuin loppuratkaisu oli nähty - ja sitten aloittikin uuden kierroksen saman tien.

Ensi vuoteen


Kaikilla oli siis omat suosikkinsa, mutta ainakin Bioshock, Forza 2, Portal ja Puzzle Quest näkyivät useammassakin kappaleessa. Tämän myötä V2.fi:n pelipuoli toivottaa kaikille erinomaista joulua, kovia paketteja ja mahtavaa Uutta Vuotta!


V2.fi | Manu Pärssinen
< Caylus Magna Carta &... Halo 3 Heroic Map Pa... >

Keskustelut (23 viestiä)

perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

23.12.2007 klo 22.15

Hyvin toteutettu artikkeli kolmellakin tavalla:
Selkeästi useamman henkilön omat mielipiteet
Erilaiset "tittelit"
Ei pelkkää listausta

Ite tittelien "oikeutukseen" en juuri voi enää ottaa kantaa, lähestulkoon jokainen peli jäi tältä vuodelta kokematta romutason tietokoneen takia. Ainoat jotka pyrähti käyntiin oli Europa Universalis III ja CoH: Opposing Fronts, jotka olivat molemmat pienoisia pettymyksiä.

lainaa
gtfo

23.12.2007 klo 22.19

PC-alustan paras: Enemy Territory: Quake Wars. Ehdottomasti paras nettipeli, ja paranee aina päivitysten myötä.
lainaa
leFroid

Rekisteröitynyt 11.04.2007

23.12.2007 klo 23.05

2. Peli, johon upotan aikaa silloinkin, kun ei pitäisi: Team Fortress 2

Niin totta :D
lainaa
Jeppe

23.12.2007 klo 23.41

Orange Box on ollut kyllä loistava. Hyviä valintoja löytyy listoilta konsolipuoleltakin!
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

23.12.2007 klo 23.46

Komppaan Manua. Crackdown oli kyllä loistava peli, jota monet pitivät vain pääsylippuna Halo 3 betaan. Pelissä oli kuitenkin aivan omanlaisensa tunnelma ja maailma, mihin en ole muissa peleissä törmännyt. Tavallaan melko ainutlaatuinen tekele.

Muutoin omalle listalleni olisi päässyt tylsästi Halo 3, Call of Duty 4 ja luultavimmin Mass Effect (ehdin vielä korkkaamaan ennen vuoden loppua).
lainaa
Tremos

Rekisteröitynyt 22.09.2007

24.12.2007 klo 00.13

The Witcher onkin mainio roolipeli, jota harmittavasti en pystynyt pelaamaan siedettävästi jo hieman vanhentuneen koneen takia.
Bioshock ei vakuuttanut, tästäkin voi syyttää vanhentunutta konetta, mutta voi olla ettei tämä jostain syystä räiskintänä vakuuttanu vaikka teema olikin mielenkiintoinen.
Orange Box on taas kiistättä vuoden parhaimpia "sijoituksia".

Omaan listaani Kuuluisi:
Orange Box, The Witcher ja Assassins Creed.
lainaa
Okay

24.12.2007 klo 08.40

Final Fantasy XII (PS2)

Vuodesta 2008 tulee monin verroin parempi peli vuosi.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.12.2007 klo 09.42

Tilasin joulupukilta The Witcherin. Uskon kyllä, että se olisi sijoittunut suht korkealle listallani, jos olisin aiemmin siihen ehtinyt tutustumaan.
lainaa
Petri

24.12.2007 klo 09.59

Hyvin näkyy näilläkin listoilla tietyn konsolin suosiminen...
lainaa
Sammal

Rekisteröitynyt 27.08.2007

24.12.2007 klo 10.52

Petri, aika moni listan peleistä on multiplattari ja voitko muka ihan vakavalla naamalla väittää, että PS3:lle olisi julkaistu tänä vuonna parempia pelejä kuin X360:lle ?
lainaa
Petri

24.12.2007 klo 11.01

Sammal kirjoitti:
Petri, aika moni listan peleistä on multiplattari ja voitko muka ihan vakavalla naamalla väittää, että PS3:lle olisi julkaistu tänä vuonna parempia pelejä kuin X360:lle ?

Kyllä voin. Esim. Uncharted on parempi kuin yksikään x360:sen peleistä. Lisäksi PS3:selle on julkaistu vielä Ratchet & Clank: Tools of Destruction, Heavenly Sword ja Warhawk.
lainaa
Make

24.12.2007 klo 11.03

"Hyvin näkyy näilläkin listoilla tietyn konsolin suosiminen..."

Eipä tuo mitenkään yllätys ollut. Tuskin kellään täällä on tässä vaiheessa enää epäselvyyttä, mitä konsolia V2 yleisesti kannattaa.
lainaa
ctrl-k

24.12.2007 klo 11.21

Petri kirjoitti:

Kyllä voin. Esim. Uncharted on parempi kuin yksikään x360:sen peleistä. Lisäksi PS3:selle on julkaistu vielä Ratchet & Clank: Tools of Destruction, Heavenly Sword ja Warhawk.


Tässä, hyvät naiset ja herrat, olette kuulleet universaalin totuuden vuoden 2007 parhaista videopeleistä. Uncharted oli paras, X360 hanurista, good night, and good luck!

Mutta! On olemassa salaliitto. V2.fi:n vapaamuurarit haluavat haudata totuuden ja hallita maailmaa varjoista. Yhdessä arkkipahan, William Gatesin, kanssa he pyrkivät murhaamaan totuuden miten vain voivat. Fight the power! I want to believe! Trust no1!
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.12.2007 klo 12.07

Petri on varmasti pelannut kaikkia X360:n pelejä. Listasta näkyy lähinnä, minkä konsolin toimituksen jäsenet omistavat, PS3:a ei saanut budjettiinsa tänä vuonna kuin Pasi. Jos tästä nyt tulee parempi mieli, niin:
>Mikko
The Darkness (PS3, X360)
FlatOut Ultimate Carnage (X360)
Forza 2 (X360)
>Timo
The Witcher (PC)
Team Fortress 2 (PS3, PC, X360)
The Orange Box (PS3, PC, X360)
Bioshock (PC, X360)
Portal (PS3, PC, X360)
>Matti
PGR4 (X360)
Portal (PS3, PC, X360)
Metroid Prime 3 (Wii)
Worms (kaikki Amigasta kännykkään ja PC:hen)
Carcassonne (lautapeli, X360)
>Pasi
STALKER (PC)
Bioshock (PC, X360)
Guitar Hero 3 (PS3, Wii, PC, PS2, X360)
RockBand (PS3, X360)
Puzzle Quest (DS, PSP, PC, XBLA)
>Jarkko
Bioshock (PC, X360)
Forza 2 (X360)
skate. (PS3, X360)
>Manu
Crackdown (X360)
Super Mario Galaxy (Wii)
Puzzle Quest (DS, PSP, PC, XBLA)
Portal (PS3, PC, X360)
Mass Effect (X360)
lainaa
crom

Rekisteröitynyt 11.10.2007

24.12.2007 klo 12.22

Omasta mielestäni parhaat pelit olivat : World of Warcraft (PC), Assassin's creed (X360) ja Travian (Selain).

WoW ihan täysin sen takia, että ainoa peli johon ei mielenkiinto ole hyytynyt noin runsaan pelaamisen jälkeenkään. Assassin's creed sen takia, että päihitti konsolikammoni tuon tyylisissä peleissä, normaalisti odottaisin pc-versiota. Travian peli täytyy mainita, vaikka kyllästyin siihen lähinnä ajanpuutteen takia, muutem tarjosi kyllä mukavia hetkiä usean kuukauden ajan.
lainaa
pelivuosi

24.12.2007 klo 16.19

Crackdown
Forza 2
Halo 3
Bioshock
Mass Effect
The Orange Box
Project Gotham Racing 4
Call of Duty 4
Rock Band
Guitar Hero 3
GRAW2
Lost Planet
The Elder Scrolls 4: Shivering Isles

Loistopelejä jokainen. Enpä osaisi laittaa noita paremmuusjärjestykseen, saatika valita kolmea parasta. Ne pitää kokea kaikki, tai ainakin niin monta kuin mahdollista.

lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.12.2007 klo 18.05

Xbox 360 on ollut nyt markkinoilla kaksi vuotta, PlayStation 3 vajaan vuoden. Microsoftilla olisi todella syytä huoleen, jos listalla EI olisi enemmän X360-pelejä. Siitä, että avustajilla on enemmän boksia kuin plegeä, voi taas Sony syyttää omaa hinnoitteluaan. Ennen loppusyksyn hinta-alea saattoi saada kaksi Xboxia yhden PS3:n hinnalla, ja harvinaisen usein taloudellisetkin realiteetit ratkaisevat. Demokonsolit tulivat toki molemmilta maahantuojilta, mistä kiitos.

Mitä tulee "Petrin" mainitsemiin peleihin, Unchartedista on tulossa arvostelu tännekin joululoman jälkeen ja se vaikuttaa vallan kiintoisalta. Sen sijaan Heavenly Swordista kumppaneineen olisin aika hiljaa, kun vuoden parasta valitaan. 5 tuntia epätyydyttävää hack'n slashia, idioottipuzzleja ja reaktiotestejä vajaaresolla 75 euron hintaan, kiitos ei. Paras tänä vuonna pelaamani PS3-peli on The Darkness, joka sattui olemaan myös multiplattari.

Me emme täällä suosi mitään konsolia tai laitetta toista enempää - emme edes siten, että yrittäisimme väkisin tunkea listoille jotain, ettei Console X Defence Force vedä palkokasvia hengityselimiinsä. Kaikkia parhaita pelejä voi pelata vain omistamalla kaikki konsolit, mutta jos katsotaan määrällisesti vuoden 2007 tarjontaa, tilanne on kuten yllä lukee.

Jouluja sinnekin.
lainaa
Crike

Rekisteröitynyt 18.07.2007

24.12.2007 klo 19.12

Omalta kohdaltani jäi kaikki hyvät PC-pelit pelaamatta surkean rautani takia.
lainaa
firece

Rekisteröitynyt 13.10.2007

24.12.2007 klo 23.53

Oma listani olisi kyllä
1. europa universalis III
2.STALKER
3.crysis
lainaa
lokki

Rekisteröitynyt 10.04.2007

25.12.2007 klo 15.33

Mua on koko vuoden vaivannut pelien "puute", tai en ole ehtinyt pelailla kovinkaan paljoa tänä vuonna, eikä minua innostavia julkaisujakaan paljoa ole kertynyt.

Itse osaan vaan listata tuon Portalin parhaaksi, vaikka varsin lyhyt oli, ja ehdottomasti huonoimmaksi Need For Speed Pro Street, joka onki varmaan huonoimpia pelejä mitä olen pelannut.
lainaa
Darkkis

26.12.2007 klo 20.40

Minun vuoden 2007 top 5 olisi tässä:

1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)
2. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)
3. Call of Duty 4 (PS3)
4. Assassin's Creed (PS3)
5. The Darkness (PS3)
lainaa
Jarvis

28.12.2007 klo 10.12

Petri kirjoitti:
Sammal kirjoitti:
Petri, aika moni listan peleistä on multiplattari ja voitko muka ihan vakavalla naamalla väittää, että PS3:lle olisi julkaistu tänä vuonna parempia pelejä kuin X360:lle ?

Kyllä voin. Esim. Uncharted on parempi kuin yksikään x360:sen peleistä. Lisäksi PS3:selle on julkaistu vielä Ratchet & Clank: Tools of Destruction, Heavenly Sword ja Warhawk.


Hehe, eipä ole silti päässyt noista PS3-peleistä juuri mikään millekään vuoden peli listalle missään. Alustan lisäksi nämä PS3-pelitkin ovat tainneet olla melkoinen myyntifloppi kautta linjan.
lainaa
Riabo

Rekisteröitynyt 17.04.2007

28.12.2007 klo 13.01

Jarvis kirjoitti:
Hehe, eipä ole silti päässyt noista PS3-peleistä juuri mikään millekään vuoden peli listalle missään. Alustan lisäksi nämä PS3-pelitkin ovat tainneet olla melkoinen myyntifloppi kautta linjan.

Uncharted: Drake's Fortune on kyllä vuoden parhaimpia pelejä. Suosittelen kyllä testaamaan. Kaippa on liian uusi peli, että ei ole kerennyt toimitusten listoille ;)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova