Tuorein sisältö

Listasunnuntai #195

Mikko Heinonen

30.06.2013 klo 19.54 | Luettu: 11517 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Amigaaaaah!
Muistan edelleen elävästi sen, kun joku mielensä pahoittanut poistui V2.fi:n IRC-kanavalta viimeisenä viestinään jotain sen suuntaista, että "olisipa mukava jutella täälläkin, jos aiheena olisi muutakin kuin amiga roxpox -meininkiä". Syyllinen tähän purkaukseen olin varmasti juuri minä, vaikka en suinkaan ainoa toimituksen Amiga-fani olekaan.

Mikä siitä Amigasta sitten teki niin erityisen? Noh, 1980-luvun mittapuulla se oli toki teknisesti huomattavan edistyksellinen laite. Tämän etumatkan PC ja Macintosh saivat aikanaan kiinni, mutta yhtä eivät koskaan: Amigan ympärillä oli suuri ja vahvasti yhteen hiileen puhaltava yhteisö, joka suojeli rakasta konettaan miltei uskonnollisella vakavuudella. Ainoastaan sen ansiosta on herran vuonna 2013 edelleen mahdollista ostaa AmigaOS-nimellä myytävä käyttöjärjestelmä – puhumattakaan siitä, että "Classic Amigaan" saa pultattua vaikka millaista peliä ja pensseliä. Voidaan jopa sanoa, että ellemme minä ja Manu olisi tutustuneet Amiga-harrastuksen tiimoilta 1990-luvun Vammalassa, nykymuotoinen V2.fi ja monta muutakin projektia olisi jäänyt toteutumatta.

Itselleni Amiga-harrastuksessa isoja juttuja olivat demoskenen tuotosten vaihtelu, musiikin tekeminen, pienimuotoinen koodailu ja muunkinlainen koneen hyötykäyttö. Se ei kuitenkaan tarkoittanut, etteikö Amigalle olisi ollut leegiota mukavia pelejä... kuten vaikka tällaisia. Olen tarkoituksella yrittänyt ottaa mukaan sellaista, mitä en ole aiemmin käsitellyt kuoliaaksi (esim. Pinball Dreams/Fantasies/Illusions, Eliten Amiga-versio ja Cinemawaret olivat upeita pelejä ja järjettömiä aikakaivoja, mutta kaikki näistä on jo nähty listalla niin kovin monasti).

Stunt Car Racer
Herra nimeltä Geoff Crammond teki uransa aikana monen monta autopeliä – ei vähäisimpänä Grand Prix -sarjan, jonka ykkösosa nähtiin sekin Amigalla. Oma suosikkini hänen peleistään oli kuitenkin tämä hulvaton kaahailu, joka sijoittui kuvitteelliseen ja täysin mielipuoliseen kilpasarjaan. Yksinkertaisen täytetyn vektorigrafiikan hyvä puoli oli, että sen sai kulkemaan hillitöntä vauhtia. Harva peli sai tuolloin aikaiseksi samanlaisia tunteita vatsanpohjassa kuin SCR:n hyppyrit.

Test Drive II
Vähän realistisempaa autoilua kaivattaessa levariin iskettiin Accoladen Koeajo II. Ensimmäinenkin Test Drive oli aikalaisekseen ihan komeaa autopornoa, mutta vasta II-osa tarjosi oikeasti vaihtelevia maisemia ja muutenkin enemmän valinnanvaraa erillisine maisema- ja autodisketteineen. Ja jottei koko lista mene pelkäksi autopelailuksi, mainittakoon että pelitunteja saivat runsaasti myös mm. Lotus Esprit Turbo Challenge, Super Cars ja Skidmarks sekä niiden jatko-osat. Minkäs sitä koira karvoilleen voi.

International Karate +
Karatepelit olivat 80-luvun lopussa varsinainen vitsaus, ja niiden harmaasta suosta erottumiseen tarvittiin jotain aivan erityistä. IK+:n loistava musiikki, tyylikäs grafiikka, hienot piilotetut ominaisuudet ja kaksinpeli riittivät siihen.

Cannon Fodder
Sensible Software oli Amigan kärkipään kehittäjäpoppoita, ja Cannon Fodder heidän hienoimpia hetkiään. Isometrinen joukkojen käskytys näyttää 2000-luvun pelaajalle tutulta, mutta ei ollut vielä kovinkaan vakiintunut CF:n ilmestyessä. Pelattavuuden lisäksi pelin nostaa klassikoksi sen erinomainen musta huumori, huikea teemakappale ja pelihahmoille annettavat ylennykset, joiden ansioista niihin muodostaa aivan omanlaisensa suhteen.

Ikari Warriors
Tämä kahden pelaajan Commando-kopio oli käännös SNK:n kolikkopelistä, ja sellaisena jopa kohtalaisen laadukas. Vuonna 1988 joululahjaksi saadulla Amiga 500:lla tätä jauhettiin veljen kanssa kovasti, sillä co-op-pelejä ei vielä liiemmälti ollut saatavana.

Marble Madness
Muuan pikkufirma nimeltään Electronic Arts julkaisi Amigalle käännöksen Atarin mainiosta kolikkopelistä. Käännös oli itse asiassa todella uskollinen alkuperäiselle ja sisälsi suurimman osan sen jipoista, eikä mikään muu tuon ajan kotitietokone päässyt lähellekään. Hiiri ei ollut aivan trackballin veroinen peliväline, mutta kyllä tätä lypsettiin silti tunteja ja taas tunteja.

Joan of Arc
Päätetään tällaisella erikoisuudella. JoA muistutti hieman Cinemawaren Defender of the Crownia, mutta sisälsi vähemmän läpinäkyviä linnanneidon paitoja ja enemmän peliä. Pelivideo tuhlaa kovasti aikaa johdantoon, mutta varsinainen peli sisältää melko paljon sekä kevyttä strategiaa että toimintajaksoja.

Joan of Arc oli sikälikin merkittävä, että sain sen avulla kantaa (taas kerran) korteni kekoon vanhojen ohjelmien taltioinnissa. Peli on maailman mittakaavassa kohtalaisen harvinainen, mutta itse olen omistanut siitä aikojen saatossa peräti kaksi alkuperäistä kappaletta. Koska jälkimmäinen niistä oli edelleen täysin koskemattomassa paketissa, teinkin siitä levydumpin Software Preservation Societyn taltioitavaksi.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... Testissä Neo Geo X... >

Keskustelut (10 viestiä)

Fewax

30.06.2013 klo 20.23 3 tykkää tästä

Tuli mieleen, että alkuperäisen Marble Madnessin suunnittelija ja ohjelmoija hääräilee tällä hetkellä Sonylla PS4:n pääarkkitehtina. Ei voi olla huono enne.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.06.2013 klo 20.32

Fewax kirjoitti:
Tuli mieleen, että alkuperäisen Marble Madnessin suunnittelija ja ohjelmoija hääräilee tällä hetkellä Sonylla PS4:n pääarkkitehtina. Ei voi olla huono enne.


Pitää tosin muistaa, että alkuperäinen MM oli laadittu äärimmäisen nihkeän rautaspeksin ympärille. Sen rauta ei kyennyt käytännössä muuhun kuin noihin isometrisiin näkymiin, ja niiden ympärille sitten taiottiin tämä kuulapeli. Erinomainen sellainen, ei siinä.
lainaa
ysärikasvatti

30.06.2013 klo 20.50

Jep... Muistan Amigasta monia loistavia peli hetkiä. Olihan se ensimmäinen ja ainoa pelikone vuosien ajan. Pelaisin sillä edelleen, ellei mutsi olisi heittänyt pelejä roskiin, kun sain ps2:n joululahjaksi.
lainaa
Puutarhuri

Rekisteröitynyt 24.07.2011

30.06.2013 klo 21.47

Näistä hienoista peleistä innostuneena, haluaisin vaatia yhtä Amiga pelien parhaimmista tuleviin miitteihin.
http://www.helsinki.fi/~lakahone/tr/
Suomalainen TurboRaketti 2
Täydellinen moninpeli ja tilastointi, uskomaton pelattavuus ja täydellinen krafiikka, kaikki samassa paketissa.
lainaa
pVC

30.06.2013 klo 21.51

Aiheeseen liittyen, Suomen Amiga-käyttäjät ry julkaisi juuri uuden Saku-lehden pitkästä aikaa. Se jäänee todennäköisesti viimeiseksi numeroksi. Lehdestä löytyy niin historiaa ja muistelua kuin myös uuttakin asiaa.

Online-lehti on luettavissa osoitteessa:
http://saku.amigafin.org/lehti/online/uusi/index.html
lainaa
amiG

30.06.2013 klo 22.27

Amiga 500 oli ensimmäinen pelikone mitä omistin ja ai että se oli hienoa aikaa! Muistan vieläkin useita pelejä ja hetkiä mitä tuli vietettyä sen koneen ääressä. Pelejä itselläni taisi olla lähemmäksi 100kpl ja useita ohjaimia joutui ostamaa niiden mennessä rikki liiasta pelaamisesta.

Muistelen että vanhempieni luona sama kone taitaa vieläkin olla, mutta veikkaan että ei ole kyllä enää toimintakunnossa. Osaisikohan kukaan näitä mahdollisesti korjailla?
lainaa
amiG

30.06.2013 klo 22.29 1 tykkää tästä

Ainiin ja tässä vielä hieman nostalgista fiilistelyä:

http://www.youtube.com/watch?v=hUoJBerFDsA

enjoy!
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

01.07.2013 klo 07.12

Itse sain työkaverilta Amiga 500:n ja n. 30 peliä, Secret of monkey island, Ducktales ja tank batallion mm. Ainoa vaan hiiri ei toiminut ja hetken päästä ei enään konekkaan :< Pitäisi varmaan viedä korjattavaksi.
lainaa
fdsjkkd

01.07.2013 klo 09.00

Itselleni helposti suurimmat pelit Amigalla olivat Sensible Soccer ja Skidmarks. Sensible Soccerhan myöhemmin tuli myös PC:lle ja varmaan joillekin muillekin alustoille, mutta aikanaan tämä peli oli vaan niin täydellinen pelattavuudeltaan kaikessa yksinkertaisuudessaan. Skidmarks puolestaan oli todella yksinkertaista isometristä kaahailua, ei periaatteessa mitään uutta, mutta pelattavuus oli vain niin pirun hyvä.
lainaa
Micco

01.07.2013 klo 21.40 1 tykkää tästä

Moonstone , Chaos engine, Lords of chaos ja Turrican olivat kanssa kovia pelejä.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova