Tuorein sisältö

Listasunnuntai #208

Mikko Heinonen

10.11.2013 klo 20.13 | Luettu: 10572 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Suunnittelumöhläykset
Keskustelimme IRC-kanavalla tänä viikonloppuna siitä, kumpi tulevista uutuuskonsoleista mahtaa olla vikaherkempi. Nyt on jo käynyt ilmi, että Xbox Onea ei saisi asettaa pystyasentoon. Sen sijaan Microsoft on selvästi mitoittanut sen kotelon väljästi estääkseen lämpenemisongelmat, kun taas PlayStation 4 on hyvinkin kompakti paketti. Onnekkaimmat pääsevätkin jo parin viikon kuluttua maksavien betatestaajien ohjelmaan. Kerrataanpa historiasta muutamat tapaukset, joissa tuotantoon pääsi vähän alle priimaa.

Atari 5200
Missä epäonnistuminen, siellä Atari. Tämä konsoli on jäänyt suomalaisille melko tuntemattomaksi, mutta suuren veden toisella puolella se tunnetaan kenties maailmanhistorian huonoimmasta ohjaimestaan. Protovaiheessa vielä aivan käyttökelpoinen analogitikku oli tuotantoon päästessään vaihtunut kumisukan avulla keskittävään hirvitykseen, joka olemattoman tuntuman lisäksi oli myös epäluotettava. Se ei ollut ainoa syy konsolin floppaamiseen, mutta varmasti yksi merkittävimmistä.

Konix Navigator
Tämä peliohjainvalmistaja onnistui kaatamaan itsensä Multi-System-pelikonsolin synnytystuskissa, mutta jo sen viimeiseksi jääneessä joystickissa oli vähemmän mairitteleva ominaisuus. Ohjain koostui kahdesta puoliskosta, joiden välinen sauma kulki täsmälleen pelaajan etusormen ja peukalon välistä. Pieninkin työstövirhe teki saumasta terävän ja se kalvoi käden rakoille.

Virtual Boy
Harvoin on ilmaus "adding insult to injury" niin sopiva kuin tässä. Sen lisäksi, että Virtual Boy on Nintendon pahin floppi tähän mennessä, likimain kelvoton pelivalikoimansa puolesta ja sen käyttö aiheuttaa silmien väsymistä sun muuta pahoinvointia, se on myös todella särkyvä. Kolmiulotteisuuteen käytetään monimutkaista peilihässäkkää, joka oli useimmista koneista rikki jo parin-kolmen vuoden käytön (eli käyttämättömyyden) jälkeen.

Game Boy Advance
GBA oli teknisesti hieno edistysaskel verrattuna edeltäjäänsä, miltei antiikkiseen Game Boy Coloriin, mutta sen näytön pimeys oli kyllä rasittavaa. On vaikea uskoa, että muutama taustavalo-LED olisi lopullisesti nollannut konsolista saatavan katteen. Kaikenkarvaisten lisävalaistusviritelmien markkinat käynnistyivätkin välittömästi, ja niiden tehtailu loppui vasta, kun Nintendo itse julkaisi lisävalolla varustetun Advance SP:n. Tosin ko. laitteesta oli sitten poistettu kuulokeliitäntä...

PlayStation 2
PS2 sisälsi aikanaan mullistavan DVD-aseman. Sen laatu ei kuitenkaan ollut aivan yhtä mullistava, osin siksi että se oli pitänyt toteuttaa melko edullisesti. Jokunen PS2 ei lukenut levyjä edes paketista avattaessa (ensimmäinen oma konsolini oli myös tällainen), toisista taas hävisi myöhemmin kyky lukea joko DVD- tai CD-levyjä. Laser-ongelmat ovat muutenkin yleisiä vanhemmissa optisia asemia käyttävissä konsoleissa.

Xbox 360
Legendaarisen heikkolaatuisia olivat tietenkin ensimmäiset Xbox 360:t. Arviot siitä, kuinka monta prosenttia ensimmäisistä konsoleista kävi korjattavana vaihtelevat, mutta liikaa niitä oli joka tapauksessa. Osin joukkokanteiden pelossa Microsoft ryhtyi reiluksi ja jatkoi RROD-takuun kolmeen vuoteen sekä lähetteli Live-lahjakortteja, mutta imagovahinkoa asiasta syntyi silti runsaasti. PS3:n ykkösversion pikku kiukuttelutkin tuntuivat tämän rinnalla mitättömiltä.

PSP Go
Tässä konsolissa ei ollut sinällään mitään laadullista vikaa, mutta suunnittelumöhläys se oli silti. PSP oli jo ennestään alakynnessä Nintendo DS:ää vastaan, kun Sony julkaisi tämän uuden version, jossa ei ollut lainkaan optista asemaa. Vaikka UMD olikin formaattina epäonnistunut kannettavaa pelikonetta ajatellen, tämä tarkoitti käytännössä, että Gon omistajien pitäisi ostaa kaikki pelinsä uusiksi PSN Storesta digitaalisessa muodossa. Vanhoja pelejä tai edullisia PSP-pelitarjouksia ei voisi hyödyntää. Lupailtu ulkoinen UMD-siirtoasema taisi kaatua siihen, että sitä olisi kuitenkin käytetty pelien kopiointiin. En itse tunne ketään, joka olisi ostanut tämän konsolin – omanikin sain Buzzin MM-kisoista palkinnoksi.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Marvel Heroes -haast... Super Farmari... >

Keskustelut (14 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.11.2013 klo 20.38

Lisäyksinä:

- PlayStation 1:stä hajosivat levyn keskiöt. Osaa julkaisumallin koneista piti käyttää ylösalaisin.
- Alkuperäisessä Xboxissa oli virtalähdemurheita, jonka seurauksena MS lähetti asiakkaille ilmaiseksi sulakkeella varustetut virtajohdot. Levyasemia lahosi niistäkin.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

10.11.2013 klo 20.44 2 tykkää tästä

Kommentoin ennen ku edes luen artikkelia. Ostin Game Boy Advancen heti ku se tuli. Voi helevetin perkele sitä pettymystä.. Pelasin silti yhen pelin läpi (Advance Wars)
lainaa
Betrunken

Rekisteröitynyt 20.02.2010

10.11.2013 klo 21.01 1 tykkää tästä

Pleikka yksi tapauksessa muistelisin jotain että lukupään korkeus muuttui ajan myötä jonka olisi voinut korjata jollain säädättämisellä, täällä piti sivuttain pitää ja jotain vhs koteloa alla että pelien videot eivät tökkineet, kun ps2 tuli niin alkoi jo saamaan aika edellisesti tuttuva piiristä ps1 niin tuli pari ostettua varmuuden vuoksi.

Taas kaverilla ps2 tapauksessa oli ekassa konsolissa jotain levy lukemis ongelmia ja itselläni nytten jo noin 10v vanha ja vieläkin toimii siten että kun starttaat DVD pelin niin se eka valikko kerkee vain tulla pariksi sekuniksi.

Ekassa boxissa mulla just sitten takuun loppumisen jälkeen alkoi tekee että kun olit pelanut vähän aikaa ja yritit poistaa levyä, kone alkoi vilkuttaa punaista ja sammui. Eikä saanut käynnistettyä sitä kuin 10-20min päästä ja taas toimi normaalisti. Hassun asiasta tekee että kun sait käynnistettyä yhden pelin ja pystyit pelaa sitä vaikka 10h mutta heti kun avasit luukun niin kone "tilttasi" syytä ei koskaan löytynyt ja kone olikin siskon lapsilla käytössä pitkän aikaan. Piti vain opettaa että kun peliä vaihtaa niin sammuttaa normisti ja antaa huilata 10min niin ei hävitä päivämääriä.

Ps3 täällä alkoi tekee sitä että noin tunnin tai parin pelaamisen jälkeen jumahti ja eikä totellut ohjain käskyjä, sitten piti power nappulaa painaa ja sitten uudestaan.

Tää X360 elite on sinänsä nytten ollut jopa luotettava mitä kolme vuotta käyttänyt ja ainoastaan LA noiressa oli jotain kaatuilu ongelmia mutta muistaakseni aika moni siitä valitti kanssa.
lainaa
asdferasafui

10.11.2013 klo 21.07 12 tykkää tästä

3DS:n toisen tatin puuttuminen ja sen korvaaminen lisähärpäkekauhistuksella.
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

11.11.2013 klo 00.41

Oh, minulla oli monta Konix Navigatoria pienenä. Jostain syystä lähin joikkarikauppa oli varannut niitä vinot pinot, joten sellaisiahan meille ostettiin. Ei valittamista muuten kuin sen mielisairaasta pistoolityylisestä otteesta... en muista saaneeni haavoja.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

11.11.2013 klo 06.56 2 tykkää tästä

asdferasafui kirjoitti:
3DS:n toisen tatin puuttuminen ja sen korvaaminen lisähärpäkekauhistuksella.
Lähinnä tuo lisähärpäkekauhistus tässä se suunnittelumoka on... En ainakaan vielä ole nähnyt sitä tarpeelliseksi.
lainaa
Fastphase1

11.11.2013 klo 08.43

Itselläni on PS2 joka ei lue CD-levyjä. Se ei ole tosin haitannut, koska CD-pelejä ei itselläni ollut kauhean paljon.
lainaa
lasdlasd

11.11.2013 klo 11.07 2 tykkää tästä

Elektroniikan kestävyysongelmathan eivät välttämättä ole suunnitteluvirheitä, vaan suunniteltuja virheitä. Kun laite kestää käytössä vähemmän aikaa, päivitetään niitä tiuhempaa tahtia uudempiin. Suosittua on esimerkiksi kondensaattorien sijoittaminen herkästi lämpeneviin paikkoihin, jolloin ne eivät ole erityisen pitkäkestoisia.
lainaa
Pioneeri

Rekisteröitynyt 09.08.2009

11.11.2013 klo 11.12

Ps1sessä tuo keskiö on kyllä murheenkryyni mutta tuunasin sen isommilla laakeri kuulilla ja johan toimii.

PS2sen se FAT versio hajosi minullakin levykeasemasta mutta se slim on aivan idiootin varma laite.

PS3sen kanssa taas ei ole ollut mitään ongelmia.

Xbox360 slim toimii muuten mutta levyke asema on ruvennut pitää melko kovaa meteliä...
lainaa
Qukko

11.11.2013 klo 12.24

PS1:n levynlukuongelmat. Jotka yleensä korjautuivat sillä, että koneen laittoi ylösalaisin tai kyljelleen pystyyn.

Se ironia, kun PS2 pystydesign tuli julki.
lainaa
fasasf

11.11.2013 klo 12.26

Harmittavasti optisten asemien heikohko luotettavuus, mitä niiden kestävyyteen tulee, ei ole jäänyt vain vanhempien konsolien harmiksi. Tunnen monen monta ihmistä, joilla PS3, 360 ja Wii on juurikin lahonnut optisen aseman puolelta (kuulun itsekin tähän ryhmään). Tämän takia olenkin itse hiukan pettynyt, että kaikki uudet konsolit luottavat vieläkin pyörivään laaserkiekkoon. Onneksi näiden konsolien elinkaaren aikana tullaan aivan varmasti konsolipuolellakin siirtymään rankasti digitaalisen myynnin puoleen, joten peli ei ole menetetty, jos se optinen asema jossakin vaiheessa lakkaa toimimasta.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

11.11.2013 klo 13.47

X360 on alkanut oireilemaan vanhuuttaan, tähän mennessä kolmesti on käynyt seuraavalla tavalla:

Ruutu pimenee. Äänet kuuluvat, selkeästi taustalla laite pyörii aivan tavalliseen tapaan. Kuva vain ei ilmesty ruudulle.

Tämä korjataan vaihtamalla kone hetkellisesti pois HDMI-kaapelistaan ja käyttämään omaa komposiittiaan. Ja kuten sanottua: Ääni kulkee kuitenkin samaa HDMI-kaapelia pitkin moitteetta. Vain kuva lakkaa näkymästä, kunnes vehkeelle tarjoilee resetin toista kaapelia pitkin.

Äärimmäisen ärsyttävä ja vittumainen ongelma.
lainaa
Zx-4

Rekisteröitynyt 19.07.2007

15.11.2013 klo 12.10

PS2:sta jäi mainiot muistot DVD-levyjen erinomaisena paskojana. Jossain vaiheessa aloin tuntemaan itseni "siksi erääksi kaveriksi", jolta pelit tulevat jok'ikinen kerta enemmän tai vähemmän hajalla.
lainaa
enostatoisten

16.11.2013 klo 15.39

NES se vasta onkin paska konsoli. Uusien konsolien oston jälkeen se jäi varastoon ja sitten vein sen mökille mökkikonsoliksi. Se jäi sinne sitten 5-6 vuodeksi ja viimeksi kun yritin käynnistää niin ei tapahtunut mitään. Saatana mikä romu.
lainaa

Kirjoita kommentti


902


www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova