Tuorein sisältö

Listasunnuntai #220

Toimitus

04.05.2014 klo 16.24 | Luettu: 10091 kertaa | Teksti: Toimitus

Suo, kuokka ja kasa pikseleitä
Listasunnuntaissa on kahdesti aiemminkin käsiteltyä vähemmälle huomiolle jääneitä suomalaisia pelejä: Listasunnuntai #135 ja Listasunnuntai #145. Viime kuussa julkaistu Sinivalkoinen pelikirja on tehnyt aiheesta astetta ajankohtaisemman, joten Mikon tuuraajana päädyimme taas listailemaan näitä. Ovatko alla listatut pelit tuttuja V2.fi:n lukijoille?

Mehulinja


Commodore 64:lle julkaistu Raharuhtinas on nimetty monessa yhteydessä ensimmäiseksi suomalaiseksi kaupalliseksi peliksi. On kuitenkin varsin todennäköistä, että saman tekijän ja julkaisijan (Simo Ojaniemi/Amersoft) Mehulinja-peli VIC-20 -tietokoneelle ehti ensin. Sormet nopeasti ristiin saavassa pelissä pullotetaan mehua mehutehtaalla.

Painterboy



Painterboy ei ole legendaarisuudessaan aivan Uuno Turhapuro muuttaa maalle (V2.fi:n artikkeli sen synnystä täällä) -pelin tasolla, mutta hyvin monella tästäkin on muistoja. Kyseessä on Tikkurila-maalifirman julkaisema mainospeli, jossa seikkailivat sen ajan tv-mainoksista tutut maalarimestari ja oppipoika. Varsinkin pelin äänitehosteet ovat syöpyneet lähtemättömästi kotimaiseen pelimaisemaan.

The Blobjob



Jatketaan toisella markkinointisponsoroidulla pelillä, tosin vallan eri vuosikymmeneltä. The Blobjobin julkaisija oli vakuutusyhtiö Sampo Oy ja se voitti 90-luvulla Mindtrek-kilpailun ensimmäisen sijan. Kyseessä on oikeita näyttelijöitä ja videokuvaa hyödyntävä point’n’click-mysteeri ja kaiken kummallisuuden takana oli kuitenkin valistava sanoma turvallisuudesta.

Bloody Afternoon



Avesoft-firman julkaisema Amiga-peli Coloris oli yhdellä aikaisemmista suomipelilistoista ja samalle koneelle samalta julkaisijalta on myös tämä verinen iltapäivä. Tekijät olivat varmasti Operation Wolf -pelin tietokoneversion nähneet ja Bloody Afternoon oli suomalainen lisä tähän hiiriklikkailuräiskintägenreen. Vuosiluku oli tällöin 1989 ja pelin äänet sekä grafiikat ovat ehtaa kotikutoista Amiga 500 -laatua.

KHEOPS - Suuri mysteeri


Aikana ennen Verkkokauppa.comeja ja muita Giganttisia elektroniikkaliikkeitä nörtit odottelivat postilaatikosta kolahtavaksi Komentokeskuksen lehtistä. Tietokoneiden, -pelien ja lisälaitteiden lisäksi firma astui myös pelien julkaisemisen puolelle ja siitä on todisteena vuoden 1992 DOS-peli KHEOPS - Suuri mysteeri. Suomenkielisessä graafisessa seikkailussa pelaaja on egyptologi, joka lähtee tutkimaan Kheopsin pyramidin salattuja alakerroksia. Huom! Vaatii vähintään 286-tehoisen IBM PC -yhteensopivan tietokoneen!

Lastenlaulu Staraoket


Useimmat tuntevat Housemarquen lähinnä Stardust-räiskinnöistä ja lumilautapeleistä, mutta 2007–2009 firma teki myös jotain aivan muuta. Windowsille julkaistu Staraoke-sarja ratsasti musiikkipelien senhetkisellä suosiolla ja suunnattiin kotimaisille markkinoille. Eräänlaisiksi virstanpylväiksi tällä sivuraiteella voi laskea Lastenlaulu Staraoken vuodelta 2008 ja sen jatko-osan, joka ilmestyi 2009. Ei siis hektistä luotisadetta eikä snoukalla hyppimistä, vaan karaokepeleille tyypillistä nuotissa pysyttelyä. Kappalevalikoimasta löytyy mm. Jänis istui maassa, Hämä-hämähäkki ja Ukko Nooa.

Sokrates


Tämä kummajainen on peräisin vuodelta 1998, multimedian kultakaudelta, jolloin Suomessakin työstettiin yhtä sun toista interaktiivista kikkaretta cd-levyn valtaisan tallennuskapasiteetin saattelemana. Sokrates on aikakautensa tyypillinen edustaja, klikkailtava pelimäinen romppu, johon on leivottu mukaan opettavaisia elementtejä. Tarkoituksena on ratkoa murhamysteeriä, jossa maan päälle palannutta Homerosta syytetään Helsingin yliopiston filosofian laitoksen amanuenssin murhasta. Pelin suunnitteli muuan filosofi Pekka Himanen Himeros-kirjansa pohjalta.

Lisää suomalaisia pelejä löytyy osoitteesta videogames.fi.

V2.fi | Toimitus
< Lauantai-illan Kevyi... Retrosunnuntai: Cole... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

maoonkannis

04.05.2014 klo 19.26

Kheopsista tuli epäsuorasti mieleen että sellainen levyn (tai nykyään muuten vaan ladatun) ja pelin muodossa oleva pelilehti olis aika jännä kokeilu. Voishan näistä V2nkin jutuista joku ohjelmoida jotain artikkeleja, uutisia ja arvosteluja jonkinlaisen pelin ympärille
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

04.05.2014 klo 20.53

Hämärästi muuten muistan tuon Kheopsin...
lainaa
Hörökorvaputkalutka

04.05.2014 klo 23.17 2 tykkää tästä

Alkaa nämä listat olemaan aika väsyttäviä
lainaa
Mazena

Rekisteröitynyt 29.10.2007

05.05.2014 klo 08.49 2 tykkää tästä

Sokrates ei oikein uponnut lapsena jostain syystä.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova