Tuorein sisältö

Call of Duty: Advanced Warfare –ennakko

Esa Toikkonen

14.10.2014 klo 11.46 | Luettu: 11350 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Taas mennään
Vuosi on taas kulunut ja lehdet alkaneet pudota puiden oksilta. Se on selvä merkki uuden Call Of Duty –pelin lasketun ajan lähestymisestä. Olen pelannut kaikkia tähän mennessä konsoleille julkaistuja CoD-pelejä ja nauttinut enimmäkseen niiden verkkopeleistä. Yksinpeliltä en tälläkään kertaa suuria odota, mutta pitkiä moninpelisessioita on ikävä. Ennakkoon olin jonkin pätkän Advanced Warfaresta jo nähnytkin ja samalla kauhistunut pelin halomaisesta hyppelystä. Tältä pohjalta suuntasin Tukholmassa järjestettyyn pelin ennakkoesittelyyn.


Uutta CoD:ia oli esittelemässä Glen Schofield, joka on ollut päätirehtöörinä muun muassa Dead Spacessa. Hän on ollut myös perustamassa Sledgehammer Gamesia, jonka uusin tuotos Advanced Warfare on. Esittelyyn kuului kalvosulkeisia ja kourallinen trailereita. Viimeisimpiä Call of Dutyjä on kehitetty kahden vuoden verran parin kehittäjätiimin voimin, mutta Activision muutti linjaa ja AW onkin ensimmäinen kolme vuotta kehityksessä ollut nykyaikainen CoD-peli. Se on samalla ensimmäinen pelisarjan peli, joka on puhtaasti kehitetty uudelle konsolisukupolvelle. Sen huomasi monella tapaa.

Kerronta kunniaan


Räiskintäpelit ja erityisesti Call of Dutyt ovat saaneet huutia heikoista tarinoistaan ja niiden kerronnasta. Glen vakuutteli yleisöä siitä, kuinka siihen on nyt panostettu. Erityisesti on pyritty tekemään mahdollisimman uskottavia ja mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joihin on haettu vaikutteita tunnetuista jenkkisarjoista, kuten Walking Deadista. Minähän en tietenkään kaikkea usko, mutta haluaisin toivoa että tarinassa ja sen kertomisessa olisi noustu uudelle tasolle.


Yksinpeliä esitettiin parilla kohtauksella, joissa toisessa pelastettiin Nigerian pääministeri ja toisessa hypittiin valtatiellä autojen katoilla ja räimittiin vastapuolelta luuloja pihalle. Pitkälti homma oli raiteilla etenevää ennaltascriptattua toimintaa, josta elokuvamaisuus paistoi selvästi. Välissä nähtiin hetki tavanomaisempaa räiskettä, sitten taas elokuvamaisuus jatkui. Tiedä sitten kuinka paljon kokonaisessa pelissä mennään raiteita pitkin, mutta esittelypätkissä sitä tuntui olevan liikaa. Toki esiteltävä kohtaus oli valittu siten, että mahdollisimman paljon uusia juttuja saataisiin esiteltyä.

Erilaiset Exo-välineet ovat pelin uutuus. Magneettisilla hanskoilla oli näppärän näköistä kiivetä seiniä pitkin ja sopivia sensoreita asentamalla pystyi näkemään kiinteän seinän lävitse sekä eliminoimaan terrorin tekijät ilman lähempää tuttavuutta. Suurin juttu erikoisaseistuksessa on lentoreppu, joka hypäyttää pelaajan kerta toisensa jälkeen korkeuksiin. Myös sivuttaissuunnassa pystyy tekemään melkoisia syöksyjä. Tämä on uudistus, joka perinteisempien sotapelien ystäviä saattaa hieman hirvittää. Nopealta tuntumalta korkeat loikat eivät häirinneet, vaan tuntuivat mielenkiintoiselta vaihtelulta aiempiin CoD:eihin. Viime aikoina on tullut hypeltyä niin Destinyssä kuin Titanfallissakin, joten tähän alkaa jo tottua.

Ruutu on tyhjä kuin Tuiskun huoneEhkä miellyttävimmän tuntuinen uudistus oli hudin poistaminen yksinpelistä. Käytännössä tämä poistaa kaiken hyödyllisen/ylimääräisen tiedon ruudun reunoilta. Pimennossa ei kuitenkaan mennä, vaan kaikki ennen nähty tieto on sijoitettu itse peliin. Esimerkiksi aseen ammusten ja lipasten määrä näkyy aseen rungosta ja kartan voi muodostaa maahan.

Esittelyn jälkeen lehdistö päästettiin käsiksi itse peliin. Pelasimme yhteensä neljä erää pelin moninpeliä. Moninpelimuotoina toimivat aivan uusi Uplink, Team Deathmatch, Hardpoint ja Kill Konfirmed. Jälkimmäiset kolme ovat aiempia osia pelanneille tuttua huttua. Yhteensä pelimuotoja tulee olemaan 12 kappaletta.


Uplinkiä pelataan kahden joukkueen voimin. Pelin alussa kentän keskelle ilmestyy pallo, joka tulisi toimittaa vastapuolella olevaan merkittyyn pisteeseen. Molemmilla puolilla on omat maalipisteensä. Voittaja on se joukkue, kumpi onnistuu määräajassa useamman kerran viemään pallon vastustajan puolella olevaan maaliin. Ikään kuin koripalloa, ja toisaalta taas kuin muunnelma Capture The Flagista. Palloa kuljettava ei voi ampua vastustajia, mutta pallon voi heittää vastustajan syliin ja sen jälkeen eliminoida hänet. Trailerilta katsottuna tämä näytti äärimmäisen siistiltä, mutta käytännössä pelaaminen oli aika sekavaa. Kahdesti sain pallon erän aikana kouraani, ja sitä seurasi välitön kuolema.

Kaikki neljä kokeiltua moninpelimappia tuntuivat melko simppeleiltä, mutta toimivilta. Mitään yllättäviä ratkaisuja ei näissä oltu tehty, mutta se saattaa olla vain hyvä. Kaikki kartat tuntuivat sopivan sekä rynnäkkökiväärimiehille, että sniperiä käyttäville. Kooltaan ne olivat hyvin sitä luokkaa, mitä COD-peleissä on keskimäärin nähty. Lisäsyvyyttä kokonaisuuteen tuovat katot, joille pelaaja pystyy hyppimään.

Kellä on parhaat kalutMoninpeliaula on kokenut myös uudistuksia ja pelaaja pääsee tutkailemaan vastapelaajien ulkonäköä ja varustusta rauhassa pelitaukojen aikana. Näppäränä uutuutena hahmoluokkia ja aseistuksia muokatessa voi silmänräpäyksessä yhtä painiketta painamalla siirtyä ampumaradalle, jossa valitun aseen testaaminen onnistuu. Tuli heti sellainen fiilis, että tämänhän olisi pitänyt olla pelisarjan perusominaisuus jo vuosia. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Call of Dutyissä ovat viime vuosina suureen suosioon yksin- ja moninpelin rinnalle nousseet erilaiset yhteistyöpelitilat, joista olemme nähneet muutamia erilaisia variaatioita. Välillä on lahdattu zombeja ja toisinaan taas avaruuden hirvityksiä. Tänä vuonna tila kantaa nimeä Exo Survival ja sitä voi pelata maksimissaan neljän pelaajan voimin. Pelimuotoa voi pelata verkossa tai kaverin kanssa jaetulla peliruudulla.


Exo Survival on hyvinkin tavanomaisen tuntuinen horde-muoto, jossa pelaajaryhmä yrittää selviytyä hengissä aalloittain päälle käyvistä vihollista. Erilaisuutta ja kiehtovuutta pelimuotoon tuovat pelin asearsenaali ja erilaiset exo-haarniskan tuomat erikoiskyvyt. Näytetyn perusteella vauhtia, räiskettä ja vaihtelevia tilanteita on luvassa riittämiin.

Kaiken kaikkiaan kokonaisuus vaikutti oikein mielenkiintoiselta. Moninpelissä on uudistuksia, joita aiemmin säikähdin ja nyt palan halusta päästä kokeilemaan lisää. Yksinpelikin vaikutti hienolta, mutta huikeita markkinointipuheita on kuultu ennenkin. Ei parane nuolaista siis vielä. Jäämme odottamaan suurella mielenkiinnolla ja pelonsekaisilla tunteilla mitä kuukauden päästä pelataan. Ai niin, peli näytti graafisesti todella hyvältä.

Kehittäjä: Sledgehammer Games
Julkaisija: Activision
Pelin kotisivut: www.callofduty.com/advancedwarfare
Julkaisupäivä: 4.11.2014

V2.fi | Esa Toikkonen
< V2.fi testaa: Oculus... Retrosunnuntai: M.U.... >

Keskustelut (18 viestiä)

adffq

14.10.2014 klo 13.32 17 tykkää tästä

"Jäämme odottamaan suurella mielenkiinnolla..." Tirsk..
lainaa
vilke

14.10.2014 klo 13.52 13 tykkää tästä

Ostoon menee
lainaa
RealMVP

14.10.2014 klo 14.00 9 tykkää tästä

Call of Duty fanit ovat sellaista sakkia että he suuttuvat uudistuksista mutta ostavat pelin silti
lainaa
Mazena

Rekisteröitynyt 29.10.2007

14.10.2014 klo 14.10 2 tykkää tästä

En haluaisi ostaa tätä, mutta katsotaan. Ghost oli kyllä niin pettymys. Ghostia tuli pelattua ehkä kymmenisen tuntia kun totesin, että paskaa. Kunpa tämä tuntuisi enemmän Black Opsilta, se ainoa oikea hyvä CoD.
lainaa
make

14.10.2014 klo 15.19 16 tykkää tästä

Jes taas uus CoD! Pitää vinkata isälle jos tänäkin vuonna sais ton pukin konttiin. Kun oon vissiin saamas mopo-autonkin ens vuodeks.

Mikään ei oo parempaa, kun vapaata koulusta, lava ES Virosta ja uus Call of Duty.
lainaa
Frankie

14.10.2014 klo 16.02

Milläs testasitte PC, PS4 vai Xbone?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.10.2014 klo 17.23 1 tykkää tästä

Huhu kertoo että Xbox One siellä pöydän sisuksissa oli, ainakin Xbox Onen ohjaimet ja symbolit ruudulla.
lainaa
CODpelaajamw2asti

14.10.2014 klo 17.56 1 tykkää tästä

Olipa positiivisen kuuloinen ennakko! Taitaapa nykyään olla niin, että jos ei hyvää kirjoita niin ei enää kutsuja ennakkotilaisuuksiin tule. Toivottavasti nuoremmilla V2:n lukijoilla riittää medialukutaitoa tällaiseen.

Toinen vaihtoehto on tietenkin, että peli oli oikeasti hyvä. Jokainen voi kuitenkin tehdä omat päätelmänsä :)
lainaa
sepppppop

14.10.2014 klo 19.59 2 tykkää tästä

CODpelaajamw2asti kirjoitti:
Olipa positiivisen kuuloinen ennakko! Taitaapa nykyään olla niin, että jos ei hyvää kirjoita niin ei enää kutsuja ennakkotilaisuuksiin tule. Toivottavasti nuoremmilla V2:n lukijoilla riittää medialukutaitoa tällaiseen.

Toinen vaihtoehto on tietenkin, että peli oli oikeasti hyvä. Jokainen voi kuitenkin tehdä omat päätelmänsä :)


Päinvastoin. Media etsii sensaatioita ja niitä ei tunnetusti kehumalla saa. Siksi pitää kritisoida sellaista, mistä ei kritisoitavaa löydy.
lainaa
Uuras88

14.10.2014 klo 20.43

Onko tää joku Crysis? Näyttää nimittäis aika samalta. :D
lainaa
asdasdasd

15.10.2014 klo 13.45 2 tykkää tästä

RealMVP kirjoitti:
Call of Duty fanit ovat sellaista sakkia että he suuttuvat uudistuksista mutta ostavat pelin silti

Ja tämä eroaa fifa/änäri, dark souls, arma, total war, assassins creed taikka civilization -faneista miten?

Voin vastata itse: he ovat runsaslukuisempia ja codien dissaaminen on snadisti mainstreamimpaa.
lainaa
esa

15.10.2014 klo 16.12 7 tykkää tästä

Uuras88 kirjoitti:
Onko tää joku Crysis? Näyttää nimittäis aika samalta. :D

Crysis oli huomattavasti paremman näkönen 7 vuotta sitten.
lainaa
Uuras88

15.10.2014 klo 19.16

esa kirjoitti:
Uuras88 kirjoitti:
Onko tää joku Crysis? Näyttää nimittäis aika samalta. :D

Crysis oli huomattavasti paremman näkönen 7 vuotta sitten.


Jep. Graaffisesti Crysis vie kevyesti, mut on tainut ideat loppuu kesken COD- tiimiltä. Nimittäin Crysis tuli mulle ekana mieleen noista kuvista. :D
lainaa
vilke

15.10.2014 klo 22.13 3 tykkää tästä

Uuras88 kirjoitti:
esa kirjoitti:
Uuras88 kirjoitti:
Onko tää joku Crysis? Näyttää nimittäis aika samalta. :D

Crysis oli huomattavasti paremman näkönen 7 vuotta sitten.


Jep. Graaffisesti Crysis vie kevyesti, mut on tainut ideat loppuu kesken COD- tiimiltä. Nimittäin Crysis tuli mulle ekana mieleen noista kuvista. :D


Eli Dishonoredin tiimiltä loppu ideat koska se muistuttaa Assassin's Creediä? Alien Isolationin tiimiltä loppu ideat ku se muistuttaa Amnesiaa? Shadow Of Mordorin tiimiltä loppu ideat koska se muistuttaa Witcheriä?


V*ttu sä oot idiootti.
lainaa
Arseface

15.10.2014 klo 23.10 1 tykkää tästä

Montako kertaa voi saman pelin myydä samoille pelaajille marginaalisilla uudistuksilla, joista osa tulee vieläpä erikseen DLC:nä?
Aika monta.
Taitaa olla ihmiskoe meneillään.
Ja kyllähän tutkimukset osoittavat, että ihmisen älykkyysosamäärä on ollut tasaisessa laskussa 1950 -luvulta asti.
lainaa
Uuras88

16.10.2014 klo 19.16

vilke kirjoitti:
Uuras88 kirjoitti:
esa kirjoitti:
Uuras88 kirjoitti:
Onko tää joku Crysis? Näyttää nimittäis aika samalta. :D

Crysis oli huomattavasti paremman näkönen 7 vuotta sitten.


Jep. Graaffisesti Crysis vie kevyesti, mut on tainut ideat loppuu kesken COD- tiimiltä. Nimittäin Crysis tuli mulle ekana mieleen noista kuvista. :D


Eli Dishonoredin tiimiltä loppu ideat koska se muistuttaa Assassin's Creediä? Alien Isolationin tiimiltä loppu ideat ku se muistuttaa Amnesiaa? Shadow Of Mordorin tiimiltä loppu ideat koska se muistuttaa Witcheriä?


V*ttu sä oot idiootti.


Auts!! Taisin osuu arkaan paikkaan. CODfanboy varoitus kaikille!! Ei kannata kirjoittaa mitään Codeista, saa turpaansa. :D

ps. Itken itseni uneen. Sain turpaa Codfanboylta. Codit ovat "Sensuroitu" roskaa....
lainaa
VanhatCoDit

17.10.2014 klo 23.24

Joku idiootti sanoi, että Black Ops ainoa oikea CoD. Ei tasan ole. Kolmen hirveimmän kasti on: Black Ops 2, Ghost ja Black Ops. AW pääsee listalle varmaan mukaan. Pysyn mieluummin vanhoissa CoDeissa: CoD4, WaW, MW2 ja MW3 niin ei tarvitse menettää järkeän koko aikaa
lainaa
-sdFdM-

18.10.2014 klo 16.30

Mitä mieltä V2:n toimitus on näistä alati jatkuvista kommenttisodista miltei joka uutisessa? Ittellä alkaa jo pikkuhiljaa kyrsimään, kun ei oikein järkeviä kommentteja enää löydy näistä uutisista. Foorumilla varmaan löytyy asiallista ja mielenkiintoista keskustelua, mutta en millään jaksais alkaa aktiiviseksi postaajaksi.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova