Tuorein sisältö

Kolumni: Nettipätijöitä, urpoja ja lukutaidottomia kansankynttilöitä

Vieras

04.07.2017 klo 15.05 | Luettu: 8063 kertaa | Teksti: Vieras

Kolumnistina Miikka Lehtonen

Internet on parhaimmillaan hieno ja maaginen paikka. Se voi tuoda ihmisiä yhteen ja antaa näille keinot tehdä yhteistyötä ja luoda jotain hienoa. Valitettavasti se on myös paljon muuta. Tällä kertaa valituksen aiheena ovat nettipätijät, joilla ei välttämättä ole hirveästi tietoja tai kykyä ymmärtää lukemaansa, mutta senkin edestä kyllä uskoa itseensä ja omaan näkemykseensä.

Rime on kauan ja hartaasti odotettu puzzlepeli, joka vaikutti ennakkovideoiden perusteella kuin Abzûn, The Witnessin ja The Journeyn seuraajalta. Kaunis ja tunnelmallinen peli oli monen odotuslistalla ja itsekin olin kunnolla hypettynyt kun vihdoin sain pelin käsiini. Valitettavasti into muuttui nopeasti pettymykseksi, sillä PC-versio oli kauniisti sanoen ongelmallinen.

Kun muun muassa GTX 1080 -näytönohjaimella varustettu tietokoneeni ei pystynyt pyörittämään peliä läheskään siedettävästi, vaan se nyki, pätki ja tökki pelikelvottomasti, katsoin journalistina velvollisuuteni olla varoittaa muitakin asiasta. Tein videon, jossa listasin koneeni speksit ja näytin editoimatonta videokuvaa tökkivästä ja nykivästä pelistä.



Video löysi tiensä Redditin suuren pelifoorumin etusivulle ja keräsi yhden yön aikana noin 15 000 hittiä, mikä yllätti minut totaalisesti. Samaan syssyyn yritin myös kommunikoida pelin kehittäjien kanssa ja yrittää löytää heidän kanssaan ongelmaani ratkaisua. Epäilin, että syynä oli jonkinlainen bugi tai kenties huonosti toteutettu versio Denuvo-kopiosuojauksesta, sillä peli nyki, tökki ja pätki aivan matalimmillakin asetuksilla.

Videoni suosio toi mukanaan myös nettipätijät, joiden kanssa pääsin harrastamaan niin sanotusti värikästä dialogia. Jokaista asiallista viestiä kohti sain myös paljon todella vähemmän laadukkaita ideoita ja vihjeitä. Useampikin ihminen katsoi asiakseen neuvoa kytkemään VSyncin päälle (tai pois) luvaten, että se korjaisi ongelmat. Ei korjannut, ei silloinkaan kun kymmenes vieras sitä ehdotti.

Nämäkin olisi vielä kestänyt, mutta sitten paikalle saapuivat lukutaidottomat kansankynttilät.

”Kovalevysi on vanha ja paska, osta SSD ja asenna peli siihen”, eräs tyyppi tiesi kertoa, vaikka videoni alussa mainittiin suurilla kirjaimilla, että peli pyörii nopealta SSD:ltä. Toinen nero tiesi kertoa, että minun koneellani ei nyt kannata jostain 1440P-resoluutiolla pelaamisesta edes haaveilla, koska se on niin vanha ja paska. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Watch Dogs 2, Battlefield 1 ja Gears of War 4 pyörivät samalla resoluutiolla maksimidetaileilla 60 FPS:n vauhdilla… Tai siitä, että mainitsin myös koittaneeni pudottaa resoluutiota ilman tuloksia.

Moni avulias halusi myös kertoa, että koneessani on todennäköisesti virus ja kun poistaisin sen, pelikin alkaisi toimia. Lienee sanomattakin selvää, että näin ei suinkaan ollut.

Tämä ei toki ole Internetiä pahimmillaan, eikä lähelläkään sitä. Moni kuitenkin joutuu kokemaan todella aggressiivista, henkilöön menevää ja sitkeää häirintää ja vainoa, joten en halua liikaa valittaa omista kärsimyksistäni.

Tämän tiedostaminen ei kuitenkaan tee kokemuksesta yhtään vähemmän ärsyttävää. On todella rasittavaa, kun Dunning-Kruger-ilmiön kävelevät esimerkkitapaukset suoltavat loputtomalla virralla itsestäänselvyyksiä, ATK:n vastineita kansantaruille tai muuten vain täysin hyödyttömiä mukaneuvoja asiantuntijan äänellä ja itsevarmuudella. Kun näihin neuvoihin ei tartu tai jopa yrittää kohteliaasti todeta, että kiitos vain, mutta ongelma taitaa olla jossain muualla, edessä on huutoa, haukkumista ja valitusta.

Videoni kommenteissa minua dissattiin taidottomaksi urpoksi, jonka pitäisi opetella käyttämään ATK:ta tai suoranaisesti väitettiin minun valehtelevan, koska kommentoijalla peli pyöri paremmin. Traagiseksi homman teki se, että samaan aikaan Steamin keskustelufoorumit täyttyivät samanlaisista ongelmista kärsivistä käyttäjistä, sekä pelin kehittäjistä, jotka yrittivät ratkoa ongelmia.

Kehittäjät itse tunnustivat jo aivan alkumetreillä, että ongelmia on, ja yrittivät selvittää niitä. Kuten jokainen ymmärtää, tämä ei tietenkään ole helppoa. Erilaisia PC-kokoonpanoja on lukemattomasti, eivätkä kehittäjät voi testata peliään läheskään kaikilla. Kun ongelma vaivaa osaa käyttäjistä, on hankala etsiä niitä yhdistäviä tekijöitä, selvittää ongelman syitä ja keksiä siihen ratkaisua.

En ole siis varsinaisesti pelin kehitystiimille käärmeissäni, joskaan hekään eivät tapauksesta selviä aivan puhtain paperein. Myöhemmin Rime nimittäin kräkättiin, eli piraatit poistivat siitä kiistanalaisen Denuvo-suojauksen. Samalla hävisivät myös ongelmat: ilman kopiosuojausta Rime pyörii pehmeästi.

Tämä ei sinänsä yllätä, sillä tiettävästi kopiosuojaus lisättiin peliin aika viime tipassa, joten toteutus on saattanut olla hieman puolivillainen tai muuten vain buginen. Näitä sattuu, mutta ikävää tilanteessa on, että uutiset tuskin yllättävät kehitystiimiä. Jos vika todellakin on ollut tökkivässä kopiosuojauksessa, voisi hyvin kuvitella kehitystiiminkin huomanneen, että kun peli siirtyi suojaamattomasta versiosta suojattuun, suorituskyky hieman kärsi. Ja jos näin on, viimeisten parin viikon kommentit ongelmien syiden selvittelystä alkavat yllättäen tuntua vähemmän oikealta yritykseltä ratkoa ongelmia ja enemmän vastuun siirtelyltä ja ajan pelaamiselta.

Tarinalla oli kerrankin onnellinen loppu. Kehitystiimi lupasi jo pelin julkaisun yhteydessä, että jos Rime tullaan joskus kräkkäämään, he poistavat kopiosuojauksen myös laillisesta pelistä. Näin myös tapahtui, vieläpä pian wareversion julkaisun jälkeen.

Kiitos siis piraateille siitä, että pääsin vihdoin pelaamaan ostamaani peliä. Kiitos myös nettipätijöille. Vaikka tällä kertaa vika ei ollutkaan viruksessa, paskassa koneessani tai minun pääni sisällä, älkää antako sen himmentää kynttilänne valoa. Kyllä se varma tieto vielä joskus oikeaan osuu!

Miikka Lehtonen

V2.fi | Vieras
< Pelataanpa: Mort the... V2.fi pelasi: Farpoi... >

Keskustelut (8 viestiä)

Jalmari-sook

04.07.2017 klo 15.32 5 tykkää tästä

No kuitenkin trollit pääsivät tavoitteeseen, eli meni tunteisiin...
lainaa
awryj

04.07.2017 klo 16.52 4 tykkää tästä

Jalmari-sook kirjoitti:
No kuitenkin trollit pääsivät tavoitteeseen, eli meni tunteisiin...

Valitettavasti suurin osa kommentoijista ei ole trolleja, vaan aivan tosissaan ja kuvittelevat olevansa avuksi.
lainaa
tiivistäkää

04.07.2017 klo 17.34 5 tykkää tästä

en lukenut loppuun, mutta paska artikkeli
lainaa
higswpghrwpwh

04.07.2017 klo 17.58 4 tykkää tästä

Tämäkin menee pätemisen piikkiin, mutta kolme asiaa.
1. Ihmiset eivät lue mitä muut ovat jo sanoneet
2. Mieluummin liikaa neuvoja kuin 0 kommenttia. Näitäkin on että kysyt miljoonasta paikasta ja vastauksia tulee 0. Sitten päädyt heittämään koko paskan roskiin ja hankit narun kaulaan
3. Kollektiivinen viisaus eli mitä useammalta kysytään niin sitä todennäköisemmin se keskiarvovastaus on oikein

Ja sitten tietty se bonuskohta eli kyllä, netissä on urpoja. Oli jo vuonna 85. Olen oppinut suodattamaan sonnan pois (korkeintaan saa vähän hekotella) ja se yksi järkevä vastaus on ainoa mitä kaivataan. Maailma on myös täynnä pimeitä ämmiä ja äijiä, samoja juttuja kuulisit niiltä kasvotusten. Ei tarvi olla kaikkien kaveri.
lainaa
Pätevä

04.07.2017 klo 18.06 2 tykkää tästä

En tiedä koska teksti on kirjoitettu, mutta tietääkseni tuo Denuvo on jo poistettu pelistä?

Lähde: https://steamcommunity.com/app/493200/discussions/0/129181

Anteeksi, jos aiheutin mielipahaa.
lainaa
welcome

04.07.2017 klo 19.06

Tervetuloa Internettiin... tai tarkemmin Youtubeen.
lainaa
lelz

04.07.2017 klo 19.08 4 tykkää tästä

welcome kirjoitti:
Tervetuloa Internettiin... tai tarkemmin Youtubeen.

Ei puutu vielä kuin "tapa ittes" -kommentit.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.07.2017 klo 20.07

Pätevä kirjoitti:
En tiedä koska teksti on kirjoitettu, mutta tietääkseni tuo Denuvo on jo poistettu pelistä?
Lähde: https://steamcommunity.com/app/493200/discussions/0/129181
Anteeksi, jos aiheutin mielipahaa.


Teksti saapui V2.fi:lle välikäden kautta ja oli oleskellut jossain kiintolevyn kulmalla lähes kuukauden ajan. Sitä on nyt hieman päivitetty vastaamaan nykytilannetta. Kiitos palautteesta.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova