Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Basilisk -hiiri

Anne Kukkura

21.12.2017 klo 10.56 | Luettu: 7173 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

FPS-hiiri joka ei harmita

Razer julkaisi tuoreimman FPS-hiirensä syksyllä tuotenimellä Basilisk. Basiliskin luvataan olevan tarkka ja nopea, modifioitavissa oleva hiiri FPS-pelaajan tarpeisiin. Ilman Razer Synapse 3 -ohjelmistoa oletuspistetarkkuudet tehdasasetuksilla liikkuvat viiden eri säädön välillä: 800, 1800, 4500, 9000 ja 16000 DPI, joka on hiiren muikea maksimitarkkuus. Optisena sensorina toimii muistakin Razerin hiiristä tuttu 5G. Säätöjä löytyy hiirestä itsestään myöskin rullan pykälöinnille ja esiasetettujen RGB-profiilien vaihdolle. RGB-valomodailun ja -revittelyn faneille todettakoon kuitenkin oleellisena sivuhuomautuksena, että Chroma-väriprofiilit saa käyttöön vain Synapsen kautta. Samalla tavoin toimii myös peukalolle sijoitettu pikakytkin pistetarkkuuden vaihdolle, eli mieluinen tarkkuus on asetettava itse Synapsea käyttäen. Hiiressä on siis hieman älyä ilman lisäohjelmistoakin, mutta täyden potentiaalin siitä saa kuitenkin irti vain softan avulla.

Hiiri päätyi testissä ensin työpöytä- ja videoeditointikäyttöön 27-tuumaisen 5K iMacin rinnalle. 16 000 DPI:n tarkkuus tuntui ensin jännittävältä tottumaani 4500–8000 DPI:n verrattuna, mutta suuren resoluution näytöllä 16 000 olikin yllättävän mukava. Pelikäytössä PC:llä hiiri taipui luonnollisesti vielä parempaan suorituskykyyn, niin ensimmäisen persoonan ammuskelussa kuin muunkin tyyppisissä peleissä. Ihastuin välittömästi pistetarkkuuden säätöihin pelatessa, sillä kun asetukset ovat kohdillaan, voi niitä muuttaa lennosta itselleen sopiviksi kesken pelin yhdellä painalluksella suuntaan tai toiseen. Tuntuma pysyy ja hiiren makeasta tarkkuudesta, nopeudesta ja sulavuudesta voi nauttia keskeytyksettä.

Entäpä miten hiiri istuu käteen? Basilisk tuntuu perinteisen pelihiiren tavoin mukavalta kädessä paitsi muotoilunsa, myös Razerin hiiristä tutun nopeasti kuivuvan pintamateriaalinsa ansiosta. Pinta ei ole karhea, mutta hiiri ei myöskään luista intensiivisen kämmenhikoilijan otteesta. Tässä auttaa myös peukalosiivekkeen pitkittäisillä urilla varustettu kumipinta. Otteen saa pitämään niin sivuttaisessa kuin pitkittäisessäkin liikkeessä, eikä hiiren liikuttelu aiheuta erityistä fatiikkia sormissa tai ranteessa. Kumipäällyste löytyy myös pikkurillin puolelta sekä rullan päältä, mikä luonnollisesti tarjoaa enemmän tukevaa tarttumapintaa. Rullasta ei tosin löydy sivuttaisklikkausta eikä nk. Free scrollia, mutta kyse lienee vain siitä, että rulla on näin ollen tukevampi FPS-tyypillinen aseinventaarion läpiskrollausominaisuus huomioon ottaen.


Muotoilu on selvästi suunniteltu kuitenkin omiani suurempien kämmenten omistajille, koska vaikka seitsemää painiketta kahdeksasta on helppo operoida myös vajaalla ulottumispotentiaalilla, en yletä itse ergonomisimmasta ranteen asennosta pistetarkkuuden pikasäätökytkimelle, joka on tarkoitettu erityisesti tarkka-ammuntaan. Toisin sanoen, peukaloista puuttuu pituutta. Vaikka peukkunappula on vaihdettavissa kahden eri pituuden välillä sekä myös piilotettavissa kokonaan, olisin kaivannut vielä kolmatta, hitusen pidempää vaihtonappia tarjolle pakkaukseen. Onneksi saman asetuksen kuin voi halutessaan ohjelmoida hiiren päällä oleviin pistetarkkuuskytkimiin, vaikka asetuksissa taaksepäin palaaminen tarkoittaakin paria klikkausta enemmän pelin tiimellyksessä. Käteenistuvuus on kokonaisuutena kuitenkin paljon parempi kuin esimerkiksi aikaisemmin omistamassani Razer Naga 2014-mallissa, joka nostaa ranteen jyrkkään kulmaan. Vaikka mainittu Naga onkin MMO-malli, perusmuotoilu on se, jolla on eniten merkitystä käytettävyyden kannalta: Basilisk on huomattavasti armollisempi ja ergonomisempi kokemus Nagaan verrattuna.

Muuta hyvänä mainittavaa ovat Basiliskin pohjan levyt: ne liukuvat halpaakin hiirimattoa vasten kuin unelma. Liuku on varsin pehmeä ja huomaamaton käytöstä riippumatta. Samaa sarjaa on myös hiiren punottu johto, joka on niin pehmeä, joustava ja liukaspintainen, ettei sen olemassaoloa käytössä juuri edes muista. Äänentasostakaan ei ole valitettavaa, sillä vaikka mekaaniset kytkimet pitävät toki hiukan ääntä ja ottavat kaikua koteloinnista, on klikkaus hyvin puhdas eikä liian meluisa. Jos jotakin olisin jo aikaisemmin mainitun DPI-pikakytkimen pituussäädön lisäksi vielä kaivannut, niin ehdottomasti myös lisätukea pikkusormen puolelle. Kumigrippi on kiva, mutta toisinaan ihmetyttää, mihin saan kaikki sormeni mahtumaan hiiren oikealla laidalla. Nappuloita, ominaisuuksia, Chromaa ja muokkausvaihtoehtoja on kuitenkin riittämiin. Basilisk on kokonaisuutena varsin komea ja käteensopiva tapaus FPS-pelihiireksi ja varmasti passeli myös pukinkonttiin.

Razer Basilisk

Hintaluokka: 80 euroa
Lisätietoa: Razer

V2.fi | Anne Kukkura
< HearthStone-haastatt... V2.fi ennakoi: Ni no... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova