Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Knowledge is Power ja It’s Quiz Time (PS4)

Manu Pärssinen

28.12.2017 klo 13.00 | Luettu: 10653 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Aivopähkinöitä ja -rusinoita
Buzz-ajat ovat jo kaukana menneisyydessä, eikä konsoleille ole tullut oikein yleispäteviä, monenlaista porukkaa viihdyttäviä tietovisoja sen koommin. Tänä vuonna loppuvuodesta ehdokkaita kuitenkin tuli, joten V2.fi ryhtyi rypistelemään aivopoimujaan.

Knowledge is Power


Knowledge is Power kuuluu PlayStation PlayLink-sarjaan, eli sitä ohjastetaan PS4:n omien ohjainten sijaan kunkin osallistujan mobiililaitteella. Käytännössä oma kännykkä siis korvaa Buzz-ohjaimen, mikä toimii erinomaisesti tämän tyyppisessä pelissä - mutta se tekee myös paljon muuta.


Knowledge is Power on hauskan näköinen, mukavan omaperäisesti maustettu tietovisailu, joka viihdyttää varsinkin taas oikeassa sohvaporukassa, mihin PlayLink-pelit on tarkoitettukin. Mobiililaite vastaimena sallii paitsi vastauksen nopean napautuksen (nopeus on valttia), myös vastustajien kiusaamisen - kilpakumppanin vastausnapit saa vaikka jäähän, jolloin vastustajan vastaus viivästyy kriittisillä sekunnin kymmenyksillä, kun jääkerros pitää ensin naputella pois.

Ai että tästä tulikin sitten meikäläisen uusi leipälaji. Toki mukana oli kysymyksiä, joista meikäläisellä ei ollut hajuakaan, mutta “90-luvun televisio-ohjelmat”, “90-luvun musiikki”, “suomalaiset pelit” - mistähän someprofiilista se näitä aiheita poimii? Kysymyspatterista löytyy toki myös muitakin kuin viihdekysymyksiä ja keskimäärin vaikeustaso vaikutti siltä perinteiseltä Trivial Pursuit -tasolta, jopa hieman helpommaltakin.


Vähän jäi kaivelemaan, että ehkä mielikuvitusruuvia olisi voinut kääntää vieläkin reilummin ja keksiä jos jonkinlaisia temppuja, joita kännykän ruudulla voisi tehdä aivonystyröitä hieroakseen ja muita pelaajia kiusatakseen. Hieman maistiaisia näistä saadaan minipeleissä, joissa pitää esimerkiksi lajitella asioita oikeisiin kategorioihin. Perusperiaatteeltaan nopeatahtisia pelikierroksia on myös turhaan venytetty erilaisilla animaatioilla sun muilla ja se sai pyörittelemään peukaloita, osan osallistujista jopa tylsistymään. Suosittelen kuitenkin vaikka uuden vuoden illanviettoon.



It’s Quiz Time


Jouluksi Sonyn visailua haastamaan saapui entisten Buzz-tekijöiden It’s Quiz Time, joka on saatavilla myös Xbox Onelle ja PC:lle. Hieman yllättäen tätäkin voi pelata mobiililaitteilla, alustasta riippumatta. Ruudulla tyylikkään futuristista lasershowta pyörittää tekoäly-Salli, jonka asuvalinta on varmasti poikinut jo fanifiktiota (siinä kohdassa, mistä vaatteet alkaisivat, Salli muuttuu läpinäkyväksi pilviolennoksi, joten neidon voi kuvitella vaikka alastomaksi). Sallilla on tekoälyksi kehittynyt sanavarasto ja yllätyinkin, kun se liitti puujalkavitseihinsä kisailijoiden nimimerkit puheeksi muutettuna. Salli myös lukee kaikki kysymykset synteesiäänellään.


It’s Quiz Timea ei tosin ole lokalisoitu suomeksi, mikä on yksi sen kompastuskivistä. En juuri tiedä brittiläisten jalkapalloseurojen valmentajista tai 60-luvun tv-tähdistä USA:ssa, joten aika paljon meni välillä arvailuksi - jopa turhauttavan paljon. Hyvähän haaste on, mutta jos se syö viihdearvoa, niin menetetään paljon enemmän. Kysymyksiä pelissä luvataan olevan liki 30 000, joten mukaan mahtuu monenlaista silppua. En tiedä, miten kysymykset on laadittu, mutta veikkaan että Google, Wikipedia ja hyvin rajoittunut satunnaistekoäly ovat olleet käytössä.

Kilpailijoitaan visailupelien saralla IQT haastaa perusvisailumoodin lisäksi erilaisilla pelitiloilla. Trust or Bustissa pitää trivian lisäksi tuntea vastapelaajansa tiedot, Guesstimationissa taas arvuutellaan numeroita ja muutama muukin perusrutiinia piristävä pelitila on tarjolla. Knowledge is Powerista poiketen IQT:tä voi pelata myös yksin. Striimikansalle tarjotaan pelisessioiden lähettämistä maailmalle YouTuben tai Twitchin kautta - ja kisaamista katsojien kanssa.


Kaiken järjen mukaan It’s Quiz Time olisi voinut olla parempi tietovisapeli kuin tällä kertaa haastajana toiminut Sonyn visailu. Se jätti kuitenkin kylmemmän fiiliksen ja kymmenien tuhansien kysymyksien joukosta saattaa tulla sessioon hyvin epätasainen setti, jossa (keksitty esimerkki) ensin kysytään vaikkapa kaikille tutun animaatiosarjan hahmoa ja seuraavaksi 1800-luvun filosofin kuolinvuotta - ja sitten saman animaatiosarjan toista hahmoa, nelisormimangustin sormien määrää ja sitten taas filosofin ikää kuollessaan - ja niin edelleen. Sammutettuani konsolin menin nettiin ja pelasin pitkästä aikaa muutaman kierroksen Älypäätä.


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi haastatteli: O... V2.fi testasi: Lenov... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova