Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Trustin edulliset tarvikkeet pelaajalle

Nanne Kukkura

12.03.2019 klo 11.35 | Luettu: 2914 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Pelaajan hiiri, kuulokkeet ja hiirimatto taskurahalla
Kaikenkirjavista ATK-lisälaitteistaan tunnettu Trust on jo jonkin aikaa tarjonnut omaa hiirten, näppäimistöjen, kuulokkeiden sekä oheistavaran GXT:ksi nimettyä mallistoaan pelaajien käsille. Testiin saimme tällä kertaa GXT 180 Kusan -hiiren, GXT 430 Ironn -kuulokkeet ja XL-kokoisen GXT 756 -hiirimaton.

GXT 180 Kusan


GXT 180 Kusania kuvaillaan optimistiseen sävyyn “pro-pelihiireksi”. Hiiren maksimipistetarkkuus on 5000 DPI johtuen siinä käytetystä Pixart 3325-budjettisensorista ja paikalliseen muistiin taataan mahtuvan 5 omaa asetusprofiilia, RGB-kustomointia unohtamatta. Kaikille kuudelle painikkeelle luvataan uudelleenohjelmoinnin mahdollisuus ja hiiren muotoa kuvaillaan ergonomiseksi ja kevyeksi.


Ensivaikutelma jäi laimeaksi: hiiren ulkomuoto, koko ja painikkeet toivat mieleen lähinnä tavallisen oikeakätisen kotitoimistokäyttöön tarkoitetun hiiren. Erona perushiireen löytyy rullan takaa DPI-painike ja vasemmalta puolelta, peukalon tuntumasta kaksi kapaletta selauspainikkeita. Mukana paketissa ei tule tarran ja manuaalin lisäksi mitään muuta hilpettä kuin verkko-osoite Trustin oman hiiriohjelmiston lataamista varten. Ohjelmisto on itsessään yksinkertainen, mutta se tarjoaa mahdollisuuden ottaa hiirestä irti enemmän, kuin ulkomuoto antaa olettaa: sen kautta onnistuvat mm. monipuolisten makrojen ja asetusten muokkaus sekä tallennus niin hiireen kuin suoraan koneellekin.

Hiiri asettuu käteen aavistuksen kömpelön oloisesti keveytensä ja kapean muotonsa vuoksi. Pintaan on haettu tekstuuria maalin avulla, vaikka pelaajan nihkeässä kädessä hiiri tuntuu turhan liukkaalta. Sivujen pinnat ovat sileää muovia. Liukkaus yhdistyy hankalasti sensoriin, jonka suorituskyky on hyvin keskinkertainen, erityisesti nopeatempoisissa peleissä. Kevyessä peruskäytössä suorituskykyongelmat eivät vaivaa yhtä paljoa. Rulla on päällystetty muusta hiirestä poiketen kumilla ja se toimii responsiivisesti, mutta pykälät tuntuvat hiukan isoilta ja klikkaus on jäykkä. Pykällyksen nopeutta voi muuttaa onneksi myös Trustin hiiriohjelmistosta, mikä auttaakin hieman mukavuusasetusten säätämisessä. DPI- ja selauspainikkeet jättävät myös toivomisen varaa, sillä ne painuvat tahmeasti. 1- ja 2-painikkeet napsahtavat hyvin ja napakasti lisäten käyttömukavuutta.


Johto on päällystämätön, tavallinen kumipintainen USB 2.0-kaapeli. Pituutta johdolla on 180 cm eli riittävästi niillekin, joiden PC on esimerkiksi pöydän alla. Johto hankaa pöydän pintaan ikävästi materiaalinsa takia, mutta testiin tullut hiirimatto vähensi kitkaa hiukan. Hiiren alapuoliset levyt liukuivat ajoittain karkean tuntuisesti mattoa vasten, vaikkakin yleensä ottaen liuku oli hyvä.

RGB-valoista pitää tietysti jauhaa sen verran, että Kusanin väriskaala edustaa tavallista halvemman päädyn RGB-laitetta. Värisävyjen määrä on ok, mutta vaativammalle RGB-fanille luultavasti riittämätön. Lisäksi hiiren rullan läpi tuleva värivalo vääristyy aina muita valoalueita ruskeammaksi rullan päällysmateriaalin vuoksi.

Erinomaista RGB-pelihiirtä harkitsevalle GXT 180 Kusania en voi valitettavasti suositella, mutta hidastempoisten pelien ystäville, ensimmäiseksi muutaman kympin pelihiireksi nuorisolle tai toimisto- ja työpöytäkäyttöön hiiri voi olla riittävä. Samaan hintaluokkaan on mahdollista löytää paremminkin optimoituja perushiiriä, joiden laadulliset puutteet eivät ala ärsyttää. Hintansa tähden hiiri on koostettu useista kompromisseista, mitä sopi tosin odottaakin.Hintaluokka: 40€
Lisätietoa: Trust

GXT 430 Ironn


Rrautaisen näköiset stereokuulokkeet on varustettu 50 mm elementeillä, pehmeillä korvatyynyillä, kiinteällä sankamikrofonilla sekä 1+1m pidennettävällä johdolla. Painoa kokonaisuudella on 375 jyhkeää grammaa ja kuulokkeiden taataan sopivan mihin tahansa 3,5 mm jakilla varustettuun äänilähtöön. Mukana pakkauksessa tulevat käyttöohjeet, tarra sekä johdon jatkopala, joka haaroittaa yhden liittimen erillisiksi mikrofoni- ja kuulokeliitännöiksi.


Idea nimen takana kävi järkeen, kun kaivoin kuulokkeet ulos paketistaan. Runko on kovaa, kylmää ja (karun) muotonsa pitävää metallia, josta löytyy päälaelle itsestään venyvä mukava pehmikeosa. Vasemmalta puolelta löytyy pykälätön äänenvoimakkuuden säätörulla sekä kiinteä mikrofoni, jonka varsi on jonkin verran taivutettavissa. Varsi ei tosin pidä muotoaan kovin hyvin, vaan se joko pyrkii takaisin neutraaliin asentoon tai lerpahtaa helposti painovoiman vaikutuksesta pois toivotusta muodosta. Mikin päästä löytyy kuitenkin vaimennuskytkin, mikä on mukava lisä, paitsi jos haluaa käyttää mukana tulevaa, päälle pujotettavaa popfilteria, sillä mikrofonin vaientamisen yhteydessä pitää koko filtteri napata irti.

Kuulokkeet on suunnattu selvästi isopäisille, sillä testaajan pienen kaalin kaverina ne tuntuivat hieman raskailta ja löysästi istuvilta. Kuppien rakenne osoittautui käytännössä avoimiksi, sillä ulkopuoliset äänet puskevat leikiten läpi. Pehmikkeissä on sileä keinonahkapinta, joiden alla oleva vaahtomateriaali antaa periksi ja mukautuu ihoa vasten, tuntuen hyvältä myös silmälasien kanssa. Johto suoristuu melko helposti eikä tunnu liian jäykältä, jolloin punottu päällystekin pääsee oikeuksiinsa. Johdon kiinnitys kuulokkeiden päässä natisee runsaasti, aiheuttaen resonointia metallisessa rungossa. Metallinen natina ja kolina kulkeutuu suoraan kuulokekuppeihin, eikä kuulosta vähääkään miellyttävältä.


Kuulokkeiden ääni on stereokuulokkeiksikin melkoisen budjettilaatuinen. Sekä matalat että korkeimmat äänet eivät pääse erottumaan edukseen ja keskialue litistyy koko laajuudeltaan yhdeksi, latteaksi ja mölyiseksi pannukakuksi. Niin pelaaminen, musiikin kuuntelu kuin leffojenkin katselu tuovat esiin saman tukkoisen fiiliksen: voit kuulla paljon, mutta et tarkasti. Myös suuntien erottelu kärsii tämän takia huomattavasti. Elementeistä saa kuitenkin enemmän irti, jos kuulokkeita käyttää vaikkapa Windows Sonic -tilaääniasetusten tai DTS:n kera. Vaikka laatu ei varsinaisesti paranekaan, paranee kuulokkeiden kyky erotella äänten suuntaa, mistä on hyötyä esimerkiksi FPS-pelaamisen yhteydessä. Stereokuulokkeiden pitäisi mielestäni toimia pääasiassa ilman lisäohjelmistoa tai virtuaalisia äänitiloja juuri stereokuulokkeina, joten tämän havainnon ei voida sanoa nostaneen kuulokkeiden pisteitä tässä arvostelussa.

Mikrofoni sen sijaan toimi odotettua paremmin. Ääni on yllättävän tasapainoinen ja selkeä ja popfilter nappaa osan konsonanttipaukahduksista kohtuullisen hyvin. Ainoa valittamisen aihe on mikrofonin hiljaisuus, joka lisää muutoin maltillisen taustakohinan määrää äänentasoa nostettaessa.

Kuten hiirenkin kohdalla, suositukseni kuulokkeiden käytöstä jää lähinnä perheen nuorten pelaajien ensimmäisiksi kuulokkeiksi, tai jos peliharrastus ei ole turhan vakava ja edullisempikin kuulokemikrofoni kelpaa. 430 Ironn sisältää joitakin pelikuulokkeille ominaisia piirteitä, mutta kompuroi lopulta epätasapainoiseen kokonaisuuteensa. Enemmän pelaaville ja laatutietoisille suosittelisin jatkamaan kuulokkeiden etsintää seuraavasta hintaluokasta ylöspäin.Hintaluokka: 50€
Lisätietoa: Trust

Mikin äänitesti:


GXT 756 -hiirimatto


Mukana tuli bonuksena sarjaan kuuluva hiirimatto, mallia iso. Matto on miellyttävän ohuehko ja se pysyy kumipohjansa ansiosta hyvin paikoillaan. Kangaspinta luisti hyvin eri hiirten kanssa kokeiltuna, mutta kumi- ja muovijaloilla puoliksi maton päällä makaava näppäimistö pysyi siinä, mihin sen olin laskenutkin. Päivittäisessä käytössä huomasin reunoilla pian kulumaa ja rispaantumista, mikä vähentää hiukan laatuvaikutelmaa. Hiirimaton kokonaislaatu on siitä huolimatta parempi kuin mitä odotin, ja suhteessa hintaan se muodostaa hyväksyttävän kokonaisuuden.Hintaluokka: 20€
Lisätietoa: Trust

V2.fi | Nanne Kukkura
< V2.fi testasi: Steel... V2.fi vieraili ja pe... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova