Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Raion

Manu Pärssinen

18.11.2019 klo 09.00 | Luettu: 3085 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

DualShockin ja arcadeohjaimen lapsi
Kun puhutaan tappelupeleistä tai shmupeista, tosissaan olevilla harrastajilla on vain yksi ohjainvaihtoehto: pelihallipeleistä kotoisin olevista osista rakennettu tukeva arcadetikku, joka ottaa joka painalluksen vastaan, eikä natise tiukoissakaan tilanteissa. Kaikilla ei ole kuitenkaan tilaa tai halua pitää tällaista hökötystä olohuoneen sohvapöydällä, joten Razer vastaa tähän huutavaan(?) puutteeseen: Razer Raion on käteen sopiva arcadeohjain.


Käytännössä Raion on PS4- ja PC-yhteensopiva padi, jossa ei ole analogitikkuja- tai liipasimia lainkaan ja R1- sekä R2- napit on siirretty toimintonappien vierelle ohjaimen yläpinnalle (arcadetikkujen tapaan). Kahdeksansuuntaisen ristiohjaimen tuntuma ja ihana mikrokytkinten naksunta on nannaa kelle tahansa pelaajalle ja toimintonappien äärimmäinen hipaisuherkkyys on sekin herkullista - tosin niiden tuntumaan tottuminen ottaa hetken kauemmin. Toimintonapit ovat perus-PS4-ohjaimen vastaavia isommat ja niiden mekaaniset kytkimet (Razer Yellow) painuvat myös syvemmälle, lisäksi ne on sijoitettu ohjaimessa hieman normaalia alemmas, joten valikoissa liikkuessa tuli helposti painettua ympyrää ristin sijaan, mikäli ei sormiinsa katsonut.

Vaikka olen ollut SoulCalibur-sarjan suuri fani siitä ihan ensimmäisestä asti, jäi osa VI lähinnä aikataulusyistä hankkimatta. Jokin aika sitten nappasin sen vähän käytettynä kaverilta ja Raion olikin oiva kumppani Kilikin ja kavereiden kolisteluille. Koska olen pelannut sarjan pelejä viime vuosina lähinnä Xboxilla, otti uusi näppäinsijoittelu pari iltaa totuttelua ennen kuin tutut kombot alkoivat löytyä miettimättä. Raion on vähän joka suuntaan hieman kookkaampi kuin DualShock, mutta selvästi ergonomiaa on ajateltu, sillä minun käsilleni painikkeet olivat täsmälleen peukalon ulottuvissa ja tuntui, ettei wanhan niveliäkään alkanut niin nopeasti jomottamaan kuin normaaleissa mätkintäsessioissa. Lisäksi jos käyttää useampia sormia komentojen naputteluun lisätila kämmenelle on pelkkää bonusta.


Se, että liipasinten tilalla on painikkeet häiritsi ehkä eniten uuteen ohjaimeen tottumista. Padin alapuolelta löytyy PC/PS4-tilan valintakytkin ja etureunasta kuulokeliitäntä. PS4-kosketuslevy on tietenkin mukana ja D-padin saa myös ‘emuloimaan’ jompaa kumpaa analogitikkua, mikäli sille tulee tarvetta. Myös “liipasinnappien” toimintoa saa vaihdettua siten, että vasemmalla puolella onkin L3 ja R3 sekä oikealla puolela L1 ja L2. Ilmeisesti tästä on iloa tietyissä peleissä. Harhapainallusten välttämiseksi “ylimääräiset” napit (Share, Options, PS) saa lukittua pois käytöstä painamalla yhtä aikaa mic mute - ja äänensäätöpainikkeita.

Hieman miinusta pitää antaa siitä, että 110 euron hintalapusta huolimatta ensifiilis ohjaimen muovista on halpa. Joistain saumakohdista löytyy sormissa tuntuvaa terävyyttä ja epätasaisuutta. Raion on myös yllättävän kevyt (275 grammaa), mikä tietenkin pitkissä pelisessioissa on hyödyksi, mutta saa sekin tuntumaan ohjaimen hieman halpalaatuiselta. Kestävä se kuitenkin vaikuttaa olevan ja tärkeintä toki on kuitenkin painikkeiden fiilis sekä toimiminen ja ne saavat minulta pelkkää kiitosta. Kolmimetrinen piuha ylettyy kaukaisemmallekin sohvalle, mutta aiheuttaa pieniä säilytyspulmia.

Razer on selvästi miettinyt asioita Raionia rakentaessaan - se sopii monentyyppisille tappelupelien pelaajille ja ominaisuuksia on enemmän kuin perus-arcadetikussa. Kysymykseksi jääkin kohderyhmä: heivaavatko ammattipelaajat kalliit tikkunsa helpommin reppuun mahtuvan padiohjaimen tieltä tai haluavatko peruspelaajat hommata reilun sadan euron padin ihan vain tietyn genren pelejä varten? On sitä kummempaakin toki kuultu. Tosin HORIn vähän vastaava vaihtoehto maksaa alle neljäkymppiä…

Razer Raion

Hintaluokka: 110 eur
Lisätietoa: Razer






V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Pikaiset... V2.fi päivitti: Peli... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova