Tuorein sisältö

RAY-pelikabinettien saloja purettiin: suomalaisten kolikkopelilaitteiden historiaa

Jukka O. Kauppinen

17.03.2020 klo 09.00 | Luettu: 6462 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Monopolikolikkopelaamista

Raha-automaattiyhdistys eli RAY pyöritti aikoinaan monopolioikeuksin käytännössä lähes kaikkia suomalaisia raha- ja kolikkopelejä. RAY operoi myös pelihallien ja baarien arcade-pelejä, minkä lisäksi yhtiö kehitti kolikkopeliteknologiaa. Veikkauksen laitteistotuottaja Lasse Pääkkönen esitelmöi Suomen pelimuseon syntymäpäivillä RAY:n pelihistoriasta, toiminnasta ja omien kabinettien suunnittelutyöstä. Herkullisena huipennuksena Lasse perehdyttää katsojat RAY 1000 -videopelikabinettiin, joka löytyy Suomen pelimuseon pelihallista.


Suora linkki: https://youtu.be/Pow8MwTVTgI

Esitelmä järjestettiin Suomen pelimuseon kolmevuotissyntymäpäivillä osana "Kurkistus pelikoneiden kuoren alle" -ohjelmaa. "Peliautomaatit ja muut pelilaitteet vaativat toimiakseen monenlaisten taitojen soveltamista. Pelimuseon synttäreillä kurkistetaan monien vanhojen pelien kuoren alle monipuolisten tekniikkataitureiden opastuksella."

Saa kanavan tilatakin, se olisi kovin ystävällistä
Lisää Suomen pelimuseo - videoita

Checkpoint TV esittää:
(C) 2020 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Kuvaus: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Fapahtaja

Suomen pelimuseo täytti kolme vuotta helmikuussa 2020. Tapahtuman kunniaksi museossa järjestettiin monipuolinen kattaus ohjelmaa, kuten Kalevala-aiheisten pelien esittelyjä, opastuksia ja esitelmiä monenlaisista eri aiheista.
"Suomen pelimuseon 3-vuotissynttäreillä muistellaan menneitä ja tunnelmoidaan tulevaa. Mukana on huikeita kurkistuksia vanhojen pelilaitteiden kuoren alle, monipuolisten pelivaikuttajien henkilökohtaisia pelihistorioita ja katsaus Pelien Kalevala -näyttelyssä esillä olevien pelien taustoihin."

Suomen pelimuseo
Vapriikki, Tampere
http://suomenpelimuseo.fi/V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelataanpa: Tasan ei... V2.fi testasi: Rocca... >

Keskustelut (4 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

17.03.2020 klo 12.04

Tuo on kyllä hauska kaappi. Ekaa kertaa näin sen pelimuseossa niin muistui mieleen ne kerrat kuin sellaista olen katsonut / pelannut Särkänniemessä joskus kauan sitten. En kuitenkaan kotiin tuollaista ottaisi noin isona.

Ehkä joku voisi tehdä tuosta minimallin.

Lisäys: ainakin sen dokumentaatiot olisi kiva saada levitykseen kun niitä näyttää olevan saatavilla. Olisi sitten helpompaa tehdä (pienempiä) kopioita tuosta.
Muokannut: LateHuominen 17.03.2020 klo 12.05 lainaa
Rakki

Rekisteröitynyt 17.03.2020

17.03.2020 klo 23.07 2 tykkää tästä

Meilläpäin ollut automattimalli ei ollut tämä pelimuseolla oleva versio vaan tuo toinen (RAY-2000?).

Kyltit olivat juuri tuollaisia punaisia ja mustalla tekstillä varustettuja. Näitä RAY:n peliautomaatteja oli yksi Uuraisten Matkahuollossa monta vuotta ja toinen oli Hirvaskankaan sen aikaisella Shellillä (eli siellä oli "YLEISURHEILU"). Tiettävästi paikallisessa motellissakin oli joku automaatti.

Uuraisten matkahuollossa noita pelejä oli "ATOMI", "MYYRÄ" eli Mr. Do!, "HUVIAJO" eli SNK:n Joyful Road, Pac-Man, joka taisi olla "MÖRKÖ" ja viimeinen peli joka tuonne tuli oli "MANU" ja se oli jokin umpisurkea lentopallopeli, jota kaikki vihasivat eikä kukaan pelannut. Sen jälkeen RAY:n automaatti katosikin lopullisesti ja piti siirtyä myöhempinä vuosina läheisen baarin Gauntlet II:n pariin.

Pitkäaikainen haave onkin ollu hankkia tuo aito Joyful Roadin arcade-kabinetti, joka tyyliin määritti yhden aikakauden omasta lapsuudesta. Olisi tietysti huisaa saada se samanlaisella kabinetilla kuin tuo RAY:n laitekin oli.
lainaa
TVH

28.05.2020 klo 08.21

Tämä RAY-1000 on omasta lapsuudestani kyllä hyvin ikoninen kaappi. Tämän kaapin speksit olisi kiva saada, niin sellaisen voisi rakentaa vaikkapa itse.

Itse esityksestä, suhruisesta listasta yritin saada selkoa ensimmäisestä ~40 pelistä; oliko Motoristi-nimellä tunnettu peli mahdollisesti Super Rider?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.05.2020 klo 08.41

TVH kirjoitti:
Itse esityksestä, suhruisesta listasta yritin saada selkoa ensimmäisestä ~40 pelistä; oliko Motoristi-nimellä tunnettu peli mahdollisesti Super Rider?


Motoristi on Super Rider.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova