Tuorein sisältö

V2.fi testasi: NZXT Kraken X73 AIO-nestejäähdytys

Miia Lyyra

24.03.2020 klo 17.24 | Luettu: 6805 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Kaunis ja helppo jäähdytysratkaisu
Vuonna 2004 perustettu NZXT on vuosien varrella tuonut markkinoille muun muassa koteloita, jäähdyttimiä, tuulettimia ja emolevyjä. NZXT Kraken X73 All In One eli AIO-nestejäähy kuuluu NZXT Kraken -jäähysarjan uusimpiin tuotteisiin. Yhtiö julkaisi tammikuussa uuden Z-sarjan sekä X-sarjaan päivitetyt jäähyt, joista Z-mallit eroavat muun muassa pumpussa olevalla LCD-näytöllä. Tuohon näyttöön saa halutessaan pyörimään esimerkiksi lempi-GIF-tiedostonsa. Uusiin jäähyihin kuuluu yhteensä kuusi erilaista mallia, joista V2.fi:n testiin saama X73 edustaa X-sarjan suurinta mallia. Kyseessä on kolmen tuulettimen eli 360mm jäähdytysratkaisu.

Vuosi sitten pelasin uusimpia pelejä ja huomasin, että tietokoneeni prosessori, kellottamaton i7-7700K kävi melkoisen kuumana. Tuolloin lämmöt lähtivät nousemaan uhkaavasti jo melkein 90 asteeseen, joten päätin vaihtaa jäähdytysratkaisua. Ennen vaihtoa käytössäni oli ilmajäähy, mutta kaupassa käydessäni valitsin NZXT:n tuolloin markkinoilla olleen X62-AIO-jäähyn. Kahdella 140 mm tuulettimella varustettu 280 mm radiator, eli jäähdytyskenno mahtui Fractal Design R5 -kotelossa halutessa joko keulaan tai kattoon. Jo tuolloin prosessorin lämmöt putosivat huomattavasti, eikä 90 asteen lämpötila ollut lähelläkään. X73:n testauksessa kiinnostavinta oli se, mahdollistaako yhden tuulettimen lisäys ja isompi jäähdytyskenno lämpötilojen pudottamisen vieläkin alemmaksi.



Nimensä mukaisesti All In One


Usein AIOn hankinta tulee mieleen, kun tietokoneen kotelon kylkipaneelissa on pieni ikkuna tai se on kokonaan lasia. Ainakin itsellä ensimmäisen laitteen hankintaan vaikutti myös sen ulkonäkö. Kaupasta olisi löytynyt ehkä vieläkin tehokkaampi ilmajäähdytyksellä toimiva mötikkä, mutta Fractal Design R5 -kotelossa oli kuitenkin kylki-ikkuna, joten jäähdytys ei olisi mielestäni ollut esteettinen. AIO-ratkaisuissa minua kiinnostaa myös huolettomuus nesteiden kanssa, sillä itse rakennettu custom loop -vesijäähdytysjärjestelmä ei ole täysin huoltovapaa ja nesteiden kanssa läträäminen pelottaa. Lisäksi sen rakentaminen vaatii sellaista taitoa, jota minulla ei ole. Näin ollen AIO voi osoittautua helpommaksi valinnaksi, sillä nesteiden kanssa ei tarvitse olla missään vaiheessa tekemisissä. NZXT lupaa X ja Z -sarjalaisille jopa 6 vuoden eliniän. Tuona aikana ainoaksi huoltotoimenpiteeksi jää prosessorin ja jäähyn välissä olevan lämpötahnan vaihto ja pölyjen poistaminen.


NZXT Kraken -jäähyjen mukana tulee kaikki tarpeellinen, mitä asentamiseen voi tarvita. Ennen hankintaa kannattaa kuitenkin selvittää muun muassa löytyykö emolevystä vapaata USB 2.0 -liitäntää, virtalähteestä ylimääräistä SATA-lähdettä, sekä mihin jäähdytyskennoon tulevat tuulettimet haluaa kytkeä kiinni. Uusin X-sarja on siitä poikkeuksellinen, että tuotepaketti ei sisällä tuulettimille sopivaa Y-haaroitinta. Näin ollen esimerkiksi kolmen tuulettimen liittäminen emolevyyn ilman jakajaa voi olla haasteellista.

Edellinen käytössäni ollut X62-malli sisälsi Y-haaroittimen, minkä avulla pystyi kiinnittämään kaikki tuulettimet suoraan AIO-jäähyyn. Ratkaisu oli hyvä, sillä se mahdollisti pääsyn suoraan NZXT CAM -sovellukseen, jolla voi säätää muun muassa tuulettimien nopeutta. Kokeilin yhdistää X73:ssa tuulettimet suoraan emolevyyn perinteisen erikseen ostettavan Y-haaroittimen avulla, mutta silloin NZXT:n sovellus ei tunnistanut tuulettimia. X73:ssa Y-haaroittimen puutos on harmittava, sillä mikäli haluaa päästä NZXT CAMilla kaikkiin säätöihin käsiksi, on ostettava erikseen esimerkiksi NZXT:n Grid+ V3 -ohjain, joka toimii tuulettimien jakorasiana. Hinta laitteella on noin 50 euroa. Jos taas emolevystä ei löydy vapaita USB 2.0 -paikkoja, on NZXT:n valikoimissa myös tähän tarkoitukseen sopiva USB Hub -palikka noin 20 euron hintaan. Mikäli haluaa välttyä erillisten jakorasioiden ostamiselta, kannattaa suunnata katse Kraken Z-sarjan malleihin, sillä ainakin ohjevihkosen perusteella ne sisältävät edelleen Y-haaroittimen.


Suunnittelun ja asentamisen helpottamiseksi NZXT:llä on nettisivuillaan runsaasti ohjeita, sekä YouTuben puolelle ladattuja opastusvideoita. Asentaminen on helppoa, sillä kiinnitettäviä osia ovat jäähdytyskenno tuulettimineen, pumppu ja muutama kappale piuhoja. Mikäli tietokoneiden kanssa touhuaminen on tuttua ennestään, kuluu NZXT Kraken X73:n kiinnittämiseen aikaa noin 30 minuuttia. Aloittelijan kannattaa varata prosessiin reilu tunti. Asentamista myös helpottaa jäähyssä valmiina oleva lämpötahna, joten senkään kanssa ei tarvitse pohtia sen enempää.

Viileämpi kone, parempi mieli


Testauksessa käytin kahta testikokoonpanoa, joista ensimmäisessä vaihtui ainoastaan X62-jäähdytin X73-jäähdyttimeen. Toisessa kokoonpanossa uusia komponentteja olivat X73 jäähy, tietokoneen kotelo ja kopassa olevat tuulettimet. Testauksien kautta saaduissa tuloksissa kannattaa muistaa, että pienikin ero kokoonpanossa voi vaikuttaa saavutettuihin lämpötiloihin. Mikäli haluat tietää, paljonko omien komponenttien lämpötilat olisivat, kannattaa etsiä täsmälleen samanlainen testikokoonpano. Mittasin lämpötiloja kahdessa eri rasituksessa: idle-tilassa sekä pelatessa Apex Legendsiä. Mitatut asteet ovat yleisemmin saavutetut lämpötilat ja ne on mitattu NZXT:n CAM -sovellusta käyttämällä.

Muuttumattomat komponentit:
Näytönohjain: Asus Strix GeForce GTX 1080 Ti
Emolevy: Asus ROG Strix Z270H
Prosessori: i7-7700K (ei kellotettu)
Muistit: 2 kpl 8GB HyperX Fury DDR4 2400MHz, CL15, 1.2V
Virtalähde: Corsair 750W RM750x (2018)

Kokoonpano 1:
Koppa: Fractal Design R5
Tuulettimet: 1 kpl Fractal Design 140mm GP14 ja 2 kpl Noctua 140mm NF-A14

Kokoonpano 2:
Koppa: Lian Li PC-O11 Dynamic
Tuulettimet: 6 kpl Corsair HD120 120mm




Kuten edellä nähdyistä kaavioista voi huomata, NZXT Kraken X62:n vaihtaminen X73:een pudotti molemmissa kokoonpanossa prosessorin sekä nesteen lämpötilaa. Idlessä prosessorin lämpötila putosi 10-11 astetta ja nesteen lämpötila 7-9 astetta. Apex Legendsiä pelatessa Fractal Design R5 -kotelossa prosessorin lämpötila putosi 9 astetta, mutta nesteen lämpötila pysyi samana. Lian Li -koteloon siirrettäessä prosessori kuumeni ainoastaan 58 asteeseen ja nesteen ollessa hieman viileämpi, 33 astetta. Vaikka X62:n tarjoama jäähdytys olisi riittävä, on silti hyvä jos lämpötilat saa tiputettua mahdollisimman alas. Mikäli matalammat lämpötilat houkuttelevat, eikä rahasta ole kiinni ja koteloon mahtuu isompi 360mm jäähdytyskenno, kannattaa harkita X73:n tai hieman kalliimman Z73:n hankintaa.

Pieni miinus NZXT:n AIO-jäähyistä kuitenkin löytyy, sillä mikäli lämmöt haluaa pitää kurissa, tuottavat jäähdytyskennoon kiinnitettävät tuulettimet melko kovaa meteliä. Paketissa tulee mukana NZXT Aer P 120mm -tuulettimet, joiden tuottama ääni asettuu 21-36 desibelin välille. Nopeutta Aer P -mallista löytyy 500-2000 RPM. Mikäli kokoonpano on rakennettu koteloon, jonka äänieristys ei ole parhaimmasta päästä, kannattaa varautua melko kovaankin melskeeseen. Jäähdytyskennoon voi halutessaan vaihtaa hiljaisemmat tuulettimet muitta mutkitta, mikäli mukana tulleet eivät miellytä. Kieltämättä NZXT voisi tuoda mallistoon myös hiljaisempia tuulettimia, jotta metelin saisi vähennettyä minimiin. Tilalle voi myös kytkeä esimerkiksi väriloistoa tuovat NZXT:n AER RGB -tuulettimet.

NZXT CAM - runsaasti säätömahdollisuuksia


NZXT Kraken X73 -jäähyn hinta on Suomessa noin 200 euroa ja mikäli on huomannut googletella, on edellistä X62-mallia edelleen myynnissä. Miksi sitten kannattaisi ostaa uudempi malli? Prosessorin päälle tulevassa pumpussa on peili, jossa on RGB LED -valolla muodustuva rinkula ja NZXT-logo. Aiemmassa malleissa NXZT-logo on ollut painettuna niin, että pumpun ollessa tietyssä asennoissa, teksti on voinut asettua väärin päin. Uudessa X73-mallissa pelialuetta pystyy kääntämään, joten logon saa aina oikein päin. Myös peilin pinnassa näkyvän LED-valoefektin syvyyttä on vahvistettu ja täytyy sanoa että uusi visuaalinen ulkonäkö on huomattavasti edellistä parempi. Uutta löytyy myös piuhanipusta, sillä X73:n kaapeleihin on lisätty HUE 2 -ohjausyksikköön sopiva piuha. HUE 2 on erikseen ostettava lisälaite, johon on mahdollista kiinnittää esimerkiksi NZXT:n muita LED RGB -valotuotteita kuten LED-nauhat ja AER RGB -tuulettimet.


Yksi mielipiteitä jakava asia on NZXT:n tarjoama CAM -sovellus, jolla voi säätää muun muassa jäähyn peili-paneelissa olevien LED-valojen värejä ja liikkumistahtia. Lisäksi CAMin avulla pääsee asettamaan tuulettimien nopeuksia tai tarkastelemaan tietokoneen lämpötiloja. Mikäli kellottaminen kuuluu intohimoihisi, onnistuu sekin kyseisen ohjelman avustuksella. Olen käyttänyt CAM-sovellusta reilu vuoden, eikä minulla ole ollut sen kanssa sen suurempia ongelmia. Netin keskustelupalstoja lukemalla kuitenkin selviää, etteivät kaikki käyttäjät ole selvinneet ongelmitta. Vaikka en voisi kuvitella enää käyttäväni tietokonetta ilman CAMia, turhauttaa minua hieman NZXT:n viimeaikainen halu päivittää sovelluksen käyttömukavuutta huonommaksi. Viimeisimmät päivitykset ovat tehneet valikkorakenteista hieman sekavia ja esimerkiksi peliaikaa tilastoivat mittarit ovat osittain hajonneet. NZXT CAMia ei ole kuitenkaan pakko käyttää, mutta tuolloin väriasetusten muuttaminen ei ole mahdollista. Jäähdytinkennossa olevia tuulettimia voi vaihtoehtoisesti ohjata myös esimerkiksi emolevyn kautta, mikäli ne ovat siihen kiinnitettynä.

NZXT Kraken Z ja X -sarja tarjoavat runsaasti erikokoisia ja eri ominaisuuksilla varustettuja jäähyjä useisiin eri kokoonpanoihin. Halvimmatkin mallit jäävät kuitenkin 120 euron tietämille, joten halpaa lystiä AIO-nestejäähyn lisääminen koneeseen ei ole. All In One -jäähdytys on siitä huolimatta huomattavasti halvempaa ja helpompaa kuin custom loopin tekeminen. Mikäli nestekiertoisen jäähdytyksen kokeilu kiinnostaa ja rahapussista löytyy pätäkkää, on syytä katsastaa NZXT:n valikoimaa.

NZXT Kraken X73
Hintaluokka: 200 euroa
Lisätietoa: NZXT



V2.fi | Miia Lyyra
< Pelataanpa: Erilaist... Pelataanpa: Nintendo... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova