Tuorein sisältö

Microsoft Sidewinder X5, X6 ja X8

Vieras

10.04.2009 klo 11.00 | Luettu: 14528 kertaa | Teksti: Vieras

Softatalon pelivehkeet
Paitsi ohjelmistoistaan ja Xboxeistaan, on Microsoft ollut pitkään tunnettu myös PC-lisälaitteiden valmistajana. Kevään uutuudet Sidewinder-mallistosta kertovat, että vanhaa leipälajia ei suinkaan ole hylätty, vaan myös PC-pelaajille tarjotaan monenlaista headshot-varustetta. Testasimme näistä kolme - X5- ja X8-mallimerkinnöillä varustetut hiiret sekä X6-pelinäppäimistön.

Sidewinder Mouse X5 - Peruspeliä ilman ihmeellisyyksiä


Muutama vuosi takaperin Microsoft toi markkinoille pelihiirten hiplekuninkaan, Microsoft Sidewinder Mousen. Tämä paljon kehuja saanut rotta sai loppuvuodesta itselleen seuraajan, joka kantaa nimeä Microsoft Sidewinder X5. Kyseessä on pitkälti riisuttu malli aiemmasta Sidewinderistä. Pois on lähtenyt kaikki ei-välttämätön, kuten LCD-näyttö ja painokelkka, mutta muuten X5 on lähes identtinen isoveljensä kanssa. DPI-tarkkuuden säätäminen lennosta onnistuu edeltäjänsä lailla kolmella pikasäätöpainikkeella, ja muut ohjelmoitavat painikkeet ovat tutuilla paikoillaan. Eroa X5:n ja sen edeltäjän välillä kuitenkin on hinnassa, joka on pienten riisumisten myötä saatu pudotettua useita kymmeniä euroja siitä, mitä Sidewinderin ensimmäinen malli maksoi.

Hiiren tuntuma on tietysti aina jokaisen henkilökohtainen makuasia, mutta jos aiempi Sidewinder sopi kouraasi hyvin, ei X5 jää yhtään huonommaksi. Muotoilu on nimittäin pidetty pitkälti samana. Omaan käteeni tämä muotoilu on kuitenkin ihan liian karu, eikä otteeni sopinut hiirelle pidemmänkään käyttökokeilun jälkeen kovin hyvin. Kyse on puhtaasti siitä, että olen tottunut täysin toisenlaiseen, enemmän kättä tukevaan muotoiluun. Kuitenkin X5:ssa on erittäin hyviäkin muotoiluseikkoja, kuten peukalonapit, jotka ovat täydellisesti oikeassa paikassaan. Uskaltaisin jopa arvata, että hieman minua pienempikätinen henkilö löytää tästä hiirestä miltei täydellisen tuen kouralleen. X5:ssa on selkeästi mietitty käden asettumista hiiren päälle, sillä peukalolle, nimettömälle ja pikkusormelle on hiireen tehty omat uransa, johon sormet kieltämättä asettuvat melko luontaisesti.

Tarkkuutta ja sormiakrobatiaa


X5 on itselleni ensimmäinen pelihiiri, jossa on mukana tosipelaajille suunnatut toiminnot, kuten DPI-tarkkuuksien tallentaminen ja vaihtaminen pikapainikkeilla, sekä komentomakrojen nauhoitus painikkeille. Aiemmin olen lähinnä vain säätänyt DPI:n omaan makuuni sopivaksi ja pitänyt sen siinä. Löysin kyllä tarkkuuden vaihtamisen tuovat edut, mutta sen käytännön toteutuksesta en ihan vakuuttunut. Kun hiiren ottaa käteen, jäävät tarkkuudensäätöpainikkeet kiusallisesti keskisormen alle. Voi olla että sormiakrobatia ei ole vahvin lajini, mutta itselleni tämä sijoittelu ei sopinut lainkaan. Mikäli haluaa vaihtaa tarkkuutta kesken pelisession, joutuu pikapainikkeille päästäkseen päästämään hiirestä otteen irti.

Muuten X5 toimii pelihiirenä loistavasti. Makrojen tekeminen peukalopainikkeille toimii hyvin, ja niiden tekemisessä on vain mielikuvitus kattona. Tosin peliyhteensopivuus näillä makroilla on taas ihan oma lukunsa, sillä ainakin testikoneelle asennetuissa demoissa makron ymmärtäminen oli hyvin rajallista.

X5 on siis kaiken kaikkiaan varsin toimiva hiiri pelaamiseen. Aiempaa menestystuotetta ei ole lähdetty muuttamaan kovinkaan radikaalisti, vaan on otettu ylimääräistä päältä pois, ja näin ollen laskettu hintaa. Tämä on erittäin hyvä veto Microsoftilta, sillä X5:n myötä markkinoille tulee pelkistetty, mutta hyvin laadukas pelihiiri kohtuullisen edulliseen hintaluokkaan.

Tuote: Microsoft Sidewinder Mouse X5
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hintaluokka: Alle 50 euroa

Sidewinder X8 Mouse - Hiiri kaikilla herkuilla


Microsoft jatkaa Sidewinder Mousen aloittamaa pelihiirten sarjaa julkaisemalla tuoreimman lippulaivansa Sidewinder X8:n hieman karvahattumalli X5:n jälkeen. Siinä missä X5 oli riisuttu versio alkuperäisestä Sidewinderistä, on X8:aan laitettu mukaan kaikki mausteet.

X8:n ominaisuuslista on pitkälti identtinen alkuperäisen Sidewinder Mousen kanssa. Mukana on vanhat tuttut, kuten LCD-näyttö, ohjelmoitavat pikapainikkeet, makrojen nauhoitus kesken pelaamisen sekä liuta muita välttämättömyyksiä. Muotoiluakaan ei ole lähdetty uudistamaan, vaan ensisilmäyksellä uuden X8:n erottaa alkuperäisestä Sidewinderistä lähinnä uudistuneesta värityksestä. Edellisen musta-punainen yhdistelmä on vaihtunut villiin musta-siniseen väriyhdistelmään. X5:n tapaan painokelkka on pudotettu kyydistä myös tästä X8:sta, ja ainut jäljelle jäänyt kustomointi tapahtuu hiiren tassujen osalta. Vaihtotassuja tarjotaan mukaan yhteensä kolme settiä, joista jokainen pelaaja varmasti löytää omalle hiiripinnalleen sopivan ratkaisun.

X8:lle soisi mielellään lisänimen "rauhantekijä”, sillä se yrittää viimeinkin lopettaa sodan langattomien ja langallisten pelihiirten leireissä. X8:n myyntivaltiksi on nostettu sen mahdollisuus tarjota sekä langattoman hiiren mukavuus että langallisen hiiren suorituskyky samassa paketissa. Hiiri on varustettu 2,4 GHz:n langattomalla yhteydellä lähetinasemaansa, mutta akun käydessä vähiin hiiri muuntautuu latausjohdon paikalleen asettamalla langalliseksi. Akunkestoa hiirelle luvataan 30 tunnin verran, ja lupaus osuu oikeaan. Latausjohtoa voi pitää luonnollisesti kiinni vaikka koko ajan, jos langattomuus häiritsee. X8 uusiin ominaisuuksiin lukeutuu myös sen BlueTrack-seurantatekniikka, jota Microsoft mainostaa vaatimattomasti maailman kehittyneimmäksi. Käytön aikana huomasin että hiiren seuranta on kieltämättä todella tarkka, eikä minkäänlaisia ongelmia tullut eri alustoilla käytettäessä, joten mainospuheilla tuntuu olevan myös katetta.

Muotoilun osalta hiiri sopii käteen tasan yhtä hyvin tai huonosti kuin sen edeltäjät. Itse pidin erityisesti peukalopainikkeiden sijoittelusta ja muodosta. Sijainti on tismalleen sama kuin X5:ssä, mutta muotoilu sopii peukalon alle paremmin, sillä peukalo ikään kuin lepää kahden peukalopainikkeen välissä, ja molempien painikkeiden käyttäminen onnistuu ilman erityistä peukaloakrobatiaa. Muuten muotoilu ei omaan käteeni täysin asetu, mutta ongelmana on vain tottumattomuuteni kyseisen mallisiin hiiriin.

Kokonaisuutena X8 on loistava hiiri, ja useammat sen ominaisuudet tulevat esiin vasta pelikäytössä. LCD-näytön ja tassujen vaihdon tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta niille, joille nämä ominaisuudet eivät ole se tärkein juttu hiirtä valittaessa, on olemassa halvempi ja riisutumpi X5. X8 on yksinkertaisen tyylikäs paketti varustettuna kaikella sillä, mitä nykytekniikka voi pelihiirelle tarjota.

Tuote: Microsoft Sidewinder Mouse X8
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hintaluokka: Alle 80 euroa

Sidewinder X6 Keyboard - Säädettävä pöytätila


Pelihiirien ohella Microsoft yrittää pelaajien sydänten valloitusta uuden Microsoft Sidewinder X6 –pelinäppäimistön avulla. Pelinäppäimistöjen kehityskilpailu on kova, ja valmistajat yrittävät erottua toisistaan välillä varsin erikoisillakin innovaatioilla, kuten lcd-näytöillä ja erikoisilla näppäinsijoitteluilla. Microsoft on kuitenkin pitänyt asian suhteen jalat maassa ja riisunut näppäimistöstä ylimääräiset karkit pois. Tätä kautta on onnistuttu pitämään hinta houkuttelevan alhaisena, tinkimättä kuitenkaan niistä oikeasti hyödyllisistä ominaisuuksista.

X6 on näppäimistö, joka palvelee kohderyhmäänsä todella mallikkaasti. Ominaisuuksien puolesta pelaajia kosiskellaan 30 makropainikkeella, joista tosin osa on päällekkäisiä muiden näppäinten kanssa. Erillisiä makronappeja mukana on kuusi kappaletta. Mukana on myös mediapainikkeet sekä suuret pyöritettävät säätimet äänenvoimakkuuden hallintaan ja näppäimistön taustavalon säätämiseen. Sidewinder X6:n erikoisuus on sen irrotettava ja molemmin puolin näppäimistöä liitettävä numeronäppäimistö. Tämä voi kuulostaa todelliselta turhakkeelta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Irrotettava numeronäppäimistö palvelee etenkin vähäisestä pöytätilasta kärsiviä oikein nerokkaasti. Kahdella napakalla magneetilla tuettu liitinkiinnitys on tukeva, mutta tarpeen tullen nopeasti irtoava ratkaisu erilliselle numeronäppäimistölle.

Lisäksi Microsoft on muistanut myös pelaajien tarpeita, sillä numeronäppäimistön painikkeille on mahdollista ohjelmoida myös makroja. Numeronäppäimistö vasemmalle puolelle siirrettynä ja varustettuna pelikohtaisilla makroilla oli itselleni ainakin yllättävän toimiva ratkaisu. Itse makrojen nauhoitus tapahtuu joko mukana toimitetun ohjelmiston kautta tai näppäimistön nauhoituspainikkeen avulla. Nauhoituspainike mahdollistaa myös kesken pelin tapahtuvan makrojen luonnin, joka on toteutettu hyvin selkeästi ja nopeasti suoritettavaksi. Näppäimistössä on suoraan valittavana kolme eri näppäimistöprofiilia, sekä lisäksi mukana toimitetun ohjelmiston kautta on mahdollista luoda myös pelikohtaisia profiileja. Kun erilliset profiilit otetaan laskuihin mukaan, saadaan toimintomakroja tallennettua jopa 90 näppäimen alle. Yläpalkista löytyy cruise-painike, jonka avulla näppäimistön saa automaattisesti pitämään haluttua painiketta pohjassa. Tämä on varsinkin auto- ja FPS-pelien ystäville hyödyllinen lisätoiminto.

Rujoa kauneutta


Muotoilultaan X6 –näppäimistö edustaa pelilaitteille tyypillistä futuristista linjaa. Scifi-muotoilusta huolimatta X6 on yllättävänkin pelkistetty verrattaessa muihin Microsoftin näppäimistöihin, joissa tavaramerkiksi nostettu Curve-muotoilu tuo pehmeyttä ulkoasuun. Vaikka X6 on erittäin riisutun näköinen, on se siitä huolimatta hyvin toimiva ja omalla tavallaan myös kaunis. Näppäimet ovat loogisesti sijoiteltuina juuri niin kuin pitää, ja kaikki tarpeelliset toiminnot ovat mukana, tai muokattavissa makroille. Näppäintuntuma on napakka ja hyvä, mutta näppäimet olivat ainakin minulle hieman liian pienet. Tosin kyse on täysin tottumiskysymyksestä, mutta ainakin testijakson ajan sormeni eksyivät pienten näppäinten vuoksi toistuvasti viereisille painikkeille. Näppäimistön ulkoasu nousee uusiin ulottuvuuksiin ympäröivän valon vähentyessä. Säädettävä taustavalo tekee näppäimistöstä upean ja huomiota herättävän pelivälineen, ja lisäksi se helpottaa näppäimistön käyttöä pimeässä ympäristössä.

Microsoft Sidewinder X6 –näppäimistö osoittautui todella hyväksi langalliseksi pelinäppäimistöksi. Mitään suurempia miinuspuolia siitä on vaikea löytää, ja ominaisuuksissa on ajateltu selkeästi pelikäyttöä. X6 soveltuu toki moneen muuhunkin käyttötarkoitukseen, joten makrojen käyttöön on lähinnä vain mielikuvitus rajana, mutta varsinkin pelaamiseen X6 on oikein mainio väline.

Tuote: Microsoft Sidewinder X6 Keyboard
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hintaluokka: Alle 70 euroa


Teksti:Tero Hyttinen

V2.fi | Vieras
< Rag Doll Kung Fu: Fi... Pong ja sen kaverit... >

Keskustelut (12 viestiä)

Noutaja

Rekisteröitynyt 26.06.2007

10.04.2009 klo 11.10

Pitääpä vielä tässäkin haukkua X6:sta. X6 nimittäin huutaa hoosiannaa jo kolmen yhtäaikaisen painalluksen jälkeen. Esimerkiksi yhdistelmä Ctrl+e+r ei toimi ja räiskintäpeleissä, missä kulmien ohi voi kurkkailla niin tämä on TODELLA rasittavaa. Ja vaihtoon X6 lähti muutaman viikon jälkeen kun noin kymmentä näppäintä joutui hakkaamaan, että ne olisivat toimineet. Joko minun näppikseni on maanataikappale tai tämä ei vaan sovi fps-peleihin.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.04.2009 klo 11.16

Ehkä Noutaja on oikeassa näppäinpainallusten suhteen, mutta X6:tta 'työnäppiksenä' nyt pidemmän aikaa käyttäneenä olen ollut kyllä erittäin tyytyväinen. Logitech FlatX jäi ensimmäistä kertaa varanäppikseksi moneen vuoteen. Volyymisäätö on kunnon potikka ja muutenkin läppärinäppäimistöihin tottuneena numeronäppis jäi hyllylle pöytätilaa viemästä.
lainaa
Tero

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.11.2008

10.04.2009 klo 11.41

Noutaja kirjoitti:
Pitääpä vielä tässäkin haukkua X6:sta. X6 nimittäin huutaa hoosiannaa jo kolmen yhtäaikaisen painalluksen jälkeen. Esimerkiksi yhdistelmä Ctrl+e+r ei toimi ja räiskintäpeleissä, missä kulmien ohi voi kurkkailla niin tämä on TODELLA rasittavaa. Ja vaihtoon X6 lähti muutaman viikon jälkeen kun noin kymmentä näppäintä joutui hakkaamaan, että ne olisivat toimineet. Joko minun näppikseni on maanataikappale tai tämä ei vaan sovi fps-peleihin.


Huhupuheiden mukaan X6:sta on ollut liikkeellä maanantaikappaleita joissa mainitsemasi ongelmat ovat esiintyneet, mutta ainakin meille arvosteluun tulleessa näppäimistössä ei kyseisiä ongelmia esiintynyt. Testissä ollut X6 ymmärsi ongelmitta kuuden painikkeen yhtäaikaisen painalluksen. Itse korvasin suurimman osan näppäinyhdistelmistä juurikin noilla makropainikkeilla, ja huomasin ne hyvinkin toimivaksi ratkaisuksi. Tietysti jos näppäimet eivät toimi, on niiden korvaaminen makroilla pieni lohtu.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

10.04.2009 klo 12.35

sidewinder on kieltämättä mukava hiiri/näppis-sarja. Vielä kun saisi mikki+kuulokkeen.
lainaa
Rautamaha

Rekisteröitynyt 20.12.2008

10.04.2009 klo 13.43

Itse harmikseni joskus tuon X5-edelläkävijän ostin. Se oli sitä aikaa kun Microsoftin omat hiiriajurit eivät tunnistaneet sitä. Vehje sopii käteen kuin mursu silmään ja näppäimet ovat osittain ihan ihmeellisissä paikoissa. Yksi vaatii peukaloon vielä yhden nivelen ja toinen sormen keskelle kämmenpohjaa. Annoin (muistaakseni) laitteen lainaan serkulle testattavaksi enkä ole takaisin kysellyt, tai sitten se vain on kadonnut, kummassakaan tapauksessa ei ole ikävä tullut. Parempiakin laitteita on tarjolla.
lainaa
Beza

Rekisteröitynyt 10.07.2007

10.04.2009 klo 16.14

Itelläni on tuo Sidewinder Mouse, taisi olla ihan tuolla nimellä eikä mitään X settejä lopussa. Todella erinomainen hiiri, ja meikäläiselle sopii aivan loistavasti käteen. Mutta todettava on että pienempikätösille tämä hiiri ei sovi. Hyvä hiiri muuten kaikinkaikkiaan.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

10.04.2009 klo 16.48

Käytännöllisyys asia erikseen, mutta olisi kyllä korkea kynnys ottaa tuommoista avaruuslaivaa pöydälle näppäimistön virkaa toimittamaan. Rumempaakin on toki nähty, vaikkapa Logitechiltä :) Numeronäppiksen heivaaminen on hyvä optio.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

10.04.2009 klo 23.59

Luotan Logitechin G9 hiireen ja Razerin Lycosa näppikseen...
lainaa
Pekuja

11.04.2009 klo 01.08

Minullakin on X6:sta maanantaikappale. Mielenkiintoista kuulla, että ongelma on yksilöllinen, koska tykkään X6:sta muutoin todella paljon. Erityisesti irrotettava numeronäppäimistö on kiva.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

11.04.2009 klo 13.00

Jos joku vielä joskus keksisi pitää hiiren tähtäimenä, mutta korvaisi tuon hiton wasd:in analogisella tatilla, niin olisi jees.
lainaa
Wilzu

11.04.2009 klo 15.24

Mites olis: http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard/devi,en
lainaa
Mauno

Rekisteröitynyt 16.03.2009

11.04.2009 klo 21.47

Microsoftilta maanantai kappaleita myynnissä, eli ei mitään uutta auringon alla. Esim nyt x6, 360 ja vista. Susia olivat syntyessään.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova