Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Age of Empires III: Definitive Edition (PC)

Matias Puro

26.11.2020 klo 18.12 | Luettu: 993 kertaa | Teksti: Matias Puro

Uuden maailman makua
Videopelien saralla alkaa näkyä yhtä paljon remakeja, rebootteja sekä remastereita kuin klassikkoelokuvien maailmassa. Kuluneenkin syksyn aikana on muisteltu vuosituhannen taitetta esimerkiksi skeittilaudan päällä ja gangsteria leikkien, tällä kertaa naftaliinista kaivetaan strategiaklassikko Age of Empires 3. Uuden maailman valloituksesta kertovaa kolmososaa ei olla sentään rakennettu alusta alkaen uusiksi, mutta 4K:n lisäksi tarjotaan myös lisää pelisisältöä.

20-vuotinen peli-imperiumi


Age of Empires -strategiapelisarja (AoE) on ylläpitänyt suosiotaan hämmentävän hyvin. Civilizationin sekä Total Warin kaltaiset pelisarjat saavat uusia jatko- ja lisäosia muutaman vuoden välein, mutta Age of Empiresien julkaisutahti on ollut verkkainen: vuonna 1997 alkanut pelisarja ei ole saanut uutta jatko-osaa 15 vuoteen, ellei free to playna julkaistua ja mikromaksujen vaivaamaa Age of Empires Onlinea lasketa mukaan.


Hitaammasta julkaisutahdista huolimatta sarja on pysynyt pelaajien tietoisuudessa. Age of Empires 2:lla – tuolla pelisarjan klassikoista klassisimmalla – on yhä tuhansia aktiivisia pelaajia. Kulttuurillista painoarvoa löytyy niinkin paljon, että vuoden 2013 HD Editionia seurasi vajaa vuosi sitten julkaistu Definitive Edition. “4K Ultra HD-grafiikoiden” lisäksi AoE 2 sai Definitive Editionissa jopa uutta pelisisältöä. Nyt Microsoft tekee saman Definitive Edition -kohotuksen Amerikan valloituksesta kertovalle Age of Empires 3:lle.

Aiemmin mainittujen 4K UHD-grafiikoiden lisäksi Age of Empires 3:n Definitive Edition sisältää pieniä viilauksia: uudistettu käyttöliittymä sijoittelee ruudun elementit järkevämpään muotoon, remasteroitu soundtrack ihastuttaa kultakorvia ja entistä haastavampi vaikeustaso tarjoaa veteraaneillekin verenmakua. Vähän kaikkea on siis viilattu, aina home city-valikosta tekoälyyn. Suurimmat uudistukset ovat kuitenkin pelillisiä: uutta pelattavaa löytyy niin Art of War -haastekentistä kuin Historical battles -taisteluista, sekä kahdesta uudesta kansasta. Uutta maailmaa voi siis valloittaa nyt myös ruotsalaisena, tahi puolustaa inkana. Pääpelin lisäksi Definitive Editionista löytyy The Warchiefs sekä The Asian Dynasties -lisäosat, ja alkuperäiskansojenkin representaatiota on parannettu kulttuurillisen kehityksen vuoksi.

Hakkaa päälle!


Millaista Age of Empires 3:n pelaaminen sitten on vuonna 2020? Noh, ihan kivaa. Kuten yleensäkin tällaisten remasterointien kanssa, lopputuloksena on mukiinmenevä päivitys uudelle vuosikymmenelle, mutta mitään tajunnanräjäyttävää ei ole tarjolla. Remasterointi ei myöskään poista sitä tosiseikkaa, että kiristetyn nahan alta löytyy 15 vuotta vanhat, nitisevät sisuskalut: esimerkiksi tekoälyn strategiointia ja reitinhakua on mainospuheiden perusteella verrytelty vetreämmäksi, mutta jo muutaman illan pelailuissa näkyi hiipivän dementian merkkejä. Hahmot nytkyttelevät yhä omituisesti ryhmissä, kivet ja kannot pysäyttävät etenemisen kokonaan, eivätkä verenhimoiset soturit laita tikkua ristiin jos viholliseen on etäisyyttä yli nenänvarren. Vastaavia pikkuongelmia löytyy sieltä täältä. Ruudunpäivityskin alkoi takkuilla radikaalisti suurimmissa matseissa – mahdollisesti siitä syystä että tekoälyn kaupunkisuunnittelu koostuu samojen rakennusten mielipuolisesta spämmäämisestä.


Ongelmat eivät kuitenkaan ole välttämättä niin suuria kuin ne paperilla kuulostavat. Vastaavat lapsukset ovat aina olleet osana pelisarjaa, ja Age of Empires-veteraanit osaavat naksutella luontevasti ongelmien ympäri. Uudet pelaajat joutuvat toki käyttämään muutaman matsin ymmärtääkseen miksi esimerkiksi koko laivasto nykii aivan ulapalla, mutta Definitive Editionin pääkohderyhmänä ovat nostalgiannälkäiset fanit.

Laivastot eivät ole myöskään ainoa nykivä asia. Isänmaanrakkaus on näet huipussaan, kun hakkapeliitat lanaavat kolonialisteja. Kyllähän siinä suupielet nykivät armottomasti, kun suomalainen ratsuväki kuittaa käskyt “selvä!” ja “hyökätkää!” -huudoilla. Torille olisi toki voinut lähteä jo 15 vuotta sitten, mutta aiemmin palkkasotilaina toimineet suomalaiset ovat nyt olennainen osa ruotsalaisarmeijaa – ja kyllähän ruotsalaisten torpat ja muu arkkitehtuuri istuvat fennoskandiseen sielunmaisemaan.

Lyhyestä virsi kaunis


Uuteen sisältöön ei ole kuitenkaan pakko kiirehtiä, sillä vanhojenkin kansojen ohjaileminen toimii, niin tarinoina kuin skirmisheinä. Outona sivuhuomiona on tosin todettava, että skirmishejä – eli yksittäistaisteluita – voi muokata rajatusti: vihollisille ei esimerkiksi saa määriteltyä eri vaikeustasoja, enkä löytänyt aloitusresursseillekaan säädintä. Skirmisheissä on silti tarpeeksi erilaisia karttoja ja kansoja, ettei toistoa näy ihan hetkessä. Vanhat pääkampanjatkin ovat pelaamisen arvoisia, jos konkistadorien, samuraiden ja alkuperäiskansojen tarinat eivät ole entuudestaan tuttuja. Kampanjatehtävien välivideot hyötyvät tarkemmista hahmomalleista sekä ympäristöistä.


Arvostelu voi tuntua lyhyehköltä, mutta ei tämä Definitive Edition ihan mahdottomia pohdintoja synnytäkään. Haluaisitko pelata Age of Empires 3:a uudelleen? Jos vastaus on kyllä, Definitive Edition on nimensä mukaisesti se definitiivinen versio hommaan. Kenenkään päätä uusi versio ei kuitenkaan räjäytä. PC:n Xbox Game Passin omistajat pääsevät rakentelemaan imperiumia ilmaiseksi heti ilmestymispäivänä, muuten hinnaksi tarjotaan 20 euroa; aiemman Age of Empires 3: Complete Collectionin omistamalla hinnasta saa Steamissa vielä neljäsosan pois.Lyhyesti: Kaiken Age of Empires 3 -sisällön yhdeksi paketiksi kokoava Definitive Edition pynttää strategiaklassikosta entistä upeamman naksuttelun, mutta tekoälyttömyyden kaltaisista ongelmista ei olla päästy eroon.

Hyvää:
  • Näyttäähän tämä nätiltä
  • Pääosin pyörii sulavasti
  • Kampanjoiden representaation päivittäminen nykyaikaiseksi
Huonoa:
  • Tekoälyn ongelmat ja muu tekninen hutilointi

V2.fi | Matias Puro
< V2.fi hipelöitsi: Se... V2.fi pelasi: Spitli... >

Keskustelut (1 viestiä)

Torille

29.01.2021 klo 10.26

Suomalaisen suupielet kääntää hymyyn kyllä erityisesti se seikka että ruotsalaisia tai venäläisiä luotsatessa voi kansakunnan kääntää vallankumouksella suomalaisiksi :DD mahtoiko arvostelija törmätä tähän seikkaan pelatessaan ku ei ollut mitään mainintaa artikkelissa?
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova