Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Philips Momentum 279M1RV for Xbox -monitori

Manu Pärssinen

14.12.2021 klo 12.00 | Luettu: 4177 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Uuden sukupolven konsolipelien katselulaite
Philipsin Momentum-sarjan monitorit on suunnattu erityisesti konsolipelaajille, vaikka toki ne tietokoneeseenkin kiinni saa. V2.fi pelaili lähes kuukauden ajan 27-tuumaisella Philips Momentum 279M1RV for Xbox -monitorilla, jonka keskeisimmät ominaisuudet ovat 4K-resoluutio, maksimissaan 144 Hz:n ruudunpäivitys sekä Ambiglow-valaistus.


Ehkä pitää hieman taas alustaa sillä, että en ole se kultasilmäisin FPS-lukujen tuijottaja. Toki erotan, jos jokin pyörii silkin sulavasti, mutta tasainen matalampikin ruudunpäivitys kelpaa minulle vallan mainiosti. Ensin aloin kuitenkin miettiä sitä, että miksi juuri tämä näyttölaite on ansainnut “for Xbox” -lisänimen. Uuden sukupolven Xboxit pystyvät toki parhaimmillaan 120 FPS:n pelien pyörittämiseen, joidenkin jopa 4K-resoluutiolla, mutta itse asiassa hämmästyin hieman kun sain selville, että sellaisia pelejä ei ole kovin montaa. Windows Centralin mukaan 120 FPS:ään kykenee tällä hetkellä noin 70 peliä, joista osa on yksinkertaista grafiikkaa. 4K-vaatimus karsii pelimäärän 20 tienoille.

Miksi siis juuri “Xboxille”? Philipsin mukaan laite on suunniteltu yhteistyössä Xboxin kanssa ja saanut sieltä suunnalta validoinnin moiselle mainoslauseelle. Mainostekstin mukaan näyttö tarjoilee “optimaalisen visuaalisen suorituskyvyn Xbox Series X:ltä heti virtojen kytkemisestä lähtien”. Noh, mainoslauseet on moneen kertaan viilattuja, mutta ainakin mysteeri selvisi. Pintaa raapaisemalla käy myös ilmi, että Momentum tukee VRR (Variable Refresh Rate) -ominaisuutta, minkä pitäisi vähentää kuvan tutinaa ja näytön repeilyä. Peruspelaajana aiheesta on vaikea tehdä tieteellistä testiä, mutta pelaamillani peleillä ei moisia ainakaan häiriöksi asti ilmennyt.

Näyttö on kootessa helppo sujauttaa sekä lukita jalustaansa ja niiden lisäksi paketissa tulee kaikki tarvittavat kaapelit (HDMI, USB-C, DisplayPort, virtapiuha). Laitemenujen säätönypykkä löytyi vasta ohjekirjaan vilkaisun jälkeen (tosin olisi se löytynyt myös vähän syvemmälle laitteen taakse katsomalla), mutta pääasiallisesti tuntui siltä, että laite on käyttövalmis suoraan paketista. Useimmat pelithän kuitenkin sallivat myös HDR/kirkkauden säädön omista asetuksistaan. Yksi asia, jota en saanut mieleisekseni oli se, että pienimmälläkin äänenvoimakkuusasetuksella peliäänet kuulostivat ainakin omasta mielestäni liian kovilta kerrostaloasunnossa iltamyöhään kuunneltaviksi muun perheen nukkuessa. Eivät monitorin kaiuttimet muutenkaan kummoinen äänielämys olleet DTS-lupauksistaan huolimatta, joten päädyin käyttämään langattomia kuulokkeita.


Vaikka kontrastia ja HDR:ää säätäisikin tummemmaksi, on silti ilmeistä, että Momentumissa on jonkin verran valovuotoa, eikä musta ole aina niin mustaa kuin voisi olla. Toki kyseessä ei ole OLED-näyttö, sillä silloin hintalappu näyttäisi useita tuhansia enemmän - eikä niitä käsittääkseni kovin paljon ole näillä spekseillä olemassakaan. Momentumissa on Nano IPS -paneeli, joka tarjoilee DCI-P3-väriavaruuden 98-prosenttisesti ja lupaa 1 ms vasteaikaa (GtG), 1000:1 kontrastisuhdetta sekä 163 PPI:n pikselitiheyttä.

Ambiglow, eli näytön taustasta seinään heijastuvat värivalot sen mukaisesti, mitä ruudulla näkyy, eivät ole oikeastaan koskaan saaneet minua innostumaan. Ymmärrän niiden edut esimerkiksi pimeässä huoneessa pelatessa silmien rasituksen vähentämiseksi, mutta jotenkin ne omassa päässäni lipsuvat samaan kategoriaan kuin joka laitteessa nykyään olevat RGB-valot. Kovin paljon niihin ei tullut sitten lopulta edes kiinnitettyä huomiota (ja toki ne saa myös pois päältä), mutta yksi peli teki poikkeuksen: Tetris Effect Connectedia pelatessa Ambilightin välähdykset tetris-rivien kadotessa ruudulta lisäsivät vielä entisestäänkin upean audio-visuaalis-synesteettisen elämyksen tehoa.

27-tuumainen 4K-näyttö aiheuttaa sijoittelunsa puolesta jonkun verran hankaluutta, sillä pelaajan tarvitsee kuitenkin istua tarpeeksi lähellä sitä, jotta myös ruudulla olevat tekstit saa luettua. Optimitilanne onkin pitää näyttöä samaan tyyliin edessään pöydän ääressä kuin PC:llä pelatessa. Sohvapelaamisessa ainakin omat keski-ikäistyneet silmäni olivat välillä kovilla tekstien lukemisen suhteen, mutta onneksi varsinkin eniten pelaamani Forza Horizon 5 sallii saavutettavuusasetuksissaan myös fonttikoon muuttamisen. Ongelmia ei tullut kovin paljon Halo Infinitessäkään, eli ainakin Microsoftin omissa peleissä on otettu pienemmilläkin 4K-näytöillä pelaavat huomioon.


Halo Infiniten vuoksi myös testijakso piteni hieman, sillä halusin odottaa sen saapumista Xbox Game Passiin, jotta voisin kokeilla myös yhtä 120 FPS:n peliä. Ja kyllähän se kaunista oli ja sulavaa. Ei valituksen sanaa. Yllätyksekseni huomasin myös pelaavani paremmin 27-tuuman näytöllä kuin olohuoneen jättitelkkarilla. Ehkä näin tässä koossa näkökentässäni paremmin kaiken ruudulla tapahtuvan, tai ehkä kyse oli sattumasta, mutta jotenkin jäi se fiilis, että menestysprosenttini nousivat sekä Forzassa, NHL:ssä, että Halossa. Pitääkö tässä ruveta välineurheilijaksi?

Niin, pitääkö tosissaan? Pitää myöntää, että ennen tätä viimeistä kolmea viikkoa ei ollut koskaan käynyt pienessä mielessänikään että olohuoneen töllön viereen pitäisi hankkia toinen 4K-vempele konsolipelaamista varten. Nyt kävi. Kyse oli osittain siitä kätevyydestä, että vaimo saattoi jatkaa Netflix-maratoniaan vaikka NHL-matsi kutsui, osittain tuosta edellä mainitsemastani menestyksen illuusiosta. 279M1RV on myös hieman yli 800 euron hintalapullaan käytännössä edullinen, kun katsotaan mitä ominaisuuslistalla lukee. Minua ja ohutta lompakkoani se ei kuitenkaan niin kokonaisvaltaisesti vakuuttanut, että olisin heti kauppaan juoksemassa.

PS. PC-pelaajille näytöstä löytyy mm. 144 Hz:n tuki, NVIDIA G-SYNC-tuki sekä MultiView-ominaisuus kahdelle laitteelle.



Philips Momentum 279M1RV for Xbox
Hintaluokka: 830 euroa
Lisätietoa: Philips

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi pelasi: Dysman... V2.fi ennakoi: Dolme... >

Keskustelut (5 viestiä)

ltm

14.12.2021 klo 20.23

En tiedä lukeeko artikkelin kirjoittaja näitä kommentteja, mutta siltä varalta että sattuisi lukemaan, kysyn: mahtaakohan tässä mallissa olla ns. "kvm" ominaisuus? Eli voiko näyttöön olla kytkettynä kaksi tietokonetta siten, että näppäimistö ja hiiri ovat kytkettyinä näytössä oleviin USB lähtöihin eikä johtoja tarvitse olla irrottelemassa? USB-B tyyppinen upstream liitin näytössä on, ja USB hub toiminnallisuus myöskin, mutta ongelma on, että pitäisi löytyä kaksi upstream liitintä.

Eli käytännössä nähdäkseni kysymys on siitä, tuleeko USB-C liittimen mukana myös muiden oheislaitteiden signaali eikä pelkästään video. Jos tulee, tällöin esim kannettava voisi olla kiinni USB-C:n välityksellä ja pöytäkone puolestaan siinä toisessa sisääntulossa.

Kysyin asiaa Philipsin tuotetuesta jo kesällä, mutta en koskaan saanut heiltä vastausta.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.12.2021 klo 20.55 1 tykkää tästä

Terve, kyllä kaikki aina luetaan.

Tämä asia jää edelleen mysteeriksi. Valikossa ei ainakaan KVM-kohtaa ollut, mutta toisaalta pikaoppaassa on tällainen kuva : https://pasteboard.co/6GhAuS4W6r4y.png
Valitettavasti minulla ei ole nyt aikaa (eikä oikein sopivaa ympäristöäkään) testata asiaa käytännössä (monitori lähtee pian takaisin kohti kotiluolaansa), mutta voin kysellä firman edustajalta, josko he saisivat asian selville.

lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

15.12.2021 klo 10.38

Philipsin edustajan mukaan ei ole KVM.
lainaa
ltm

15.12.2021 klo 10.47

Ok, harmi. Isot kiitokset kuitenkin asian selvittämisestä!
lainaa
Specs

12.01.2022 klo 14.17

Onkohan tietoa PS5 yhteensopivuudesta, pystyykö Sonyn next-gen konsolilla myös samaan kuvalaatuun (ja 4k120FPS, VRR kunhan PS5 sen konsoliin päivittää)? Monitoria markkinoidaan Xbox yhteensopivana, mutta lieneekö vain markkinointipuhetta ja monitori pystyy kaikkeen samaan PS5:llä kuin Xbox Series X:llä

Kiitos etukäteen vastauksesta jos satut lukemaan!
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova