Tuorein sisältö

Retro Rewind: Paperisen retron pelastaja

Manu Pärssinen

21.05.2022 klo 12.00 | Luettu: 1153 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Printtiaarteet visusti digimuotoon


Olemme aiemmissa numeroissa maininneet useaan otteeseen Kasettilamerit-ryhmän, joka taltioi äärimmäisellä hartaudella dataa vanhoilta levykkeiltä ja kaseteilta, jotta bitit eivät katoa ikuisiksi ajoiksi. Samaan porukkaan kuuluu myös Janne Rautiainen, mutta Janne ei koluakaan levykelaatikoita vaan kaivelee muun muassa antikvariaattien varastoja. Rautiaisen skannaustyön ansiosta muun muassa monelle kotimikroharrastajalle tutut Printti-lehdet voi nykyään käydä lueskelemassa vaikka Internet Archivesta (archive.org/details/Printti-magazine).

Janne kertoo skannailleensa aluksi satunnaisia mielenkiintoisia lehtijuttuja ja mainoksia ihan omaksi ilokseen, mutta vuonna 2015 juurikin Printti-lehdistä varsinainen kipinä sitten syttyi.

– Kuvioihin tuli suuremmin ajatus siitä, ettei tällaisista painotuotteista ole iloa jos ne pölyttyvät yksittäisten keräilijöiden hyllyissä. "Nämähän täytyy saada kaikkien ulottuville", totesin ja siitä se sitten lähti. Tässä yhteydessä pitää kiittää A-lehdet Oy:tä, joka antoi vihreää valoa Printtien skannaamiselle.

Lehtien jokaisen numeron löytämiseen ja hankkimiseen meni kaiken kaikkiaan pari vuotta, joten se on miehen suurin skannausprojekti toistaiseksi. Iso apu tuli vantaalaiselta harrastajalta, joka lahjoitti suuren kasan lehtiä muuttotouhujensa yhteydessä. Valitettavasti miehen nimi on päässyt jo unohtumaan, mutta hänen ansiostaan aikaa säästyi todennäköisesti useita kuukausia, ellei vuosia.

Skannaamisen jälkeen lehdet eivät jääneet Rautiaisen omiin hyllyihin, vaan hän lahjoitti ne eteenpäin Suomen pelimuseon arkistoihin pelitutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden tutkittaviksi.


Kiinnostavaa ja vähemmän kiinnostavaa


Vaikka retrontuoksuisten lehtien hypistely ja tutkiminen on enimmäkseen innostavaa puuhaa, Rautiainen myöntää, että Softari-lehden tallennustyö alkoi maistua puulta. Siitäkin huolimatta, että Nokian ja Nokia Datan historia on Suomen digitaalisen kulttuurihistorian kannalta kiinnostavaa.

– Kaikki projektit ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia. Osa materiaalista on toki vähemmän kiinnostavaa, mutta olen kuitenkin ajatellut että on tärkeää saada nekin talteen. Jos minä en ole jostain kiinnostunut, niin jollekin toiselle ne voivat olla kultaakin kalliimpaa. Mielenkiintoista on myös välillä havaita, miten elämä kuljettaa ihmisiä erikoisiinkin paikkoihin.

Esimerkkinä Janne kertoo helmikuussa 1985 julkaistun Commodore-tuotekuvaston, jonka päätoimittaja Juhani Sotka löytyi lopulta Burmasta. Siellä hotellinjohtaja Sotkalla on 50 rantabungalowia ja tiedusteluihin vastailtiin illallisajan kiireiden lomasta.

Skannattavan materiaalin tekijänoikeuksien omistajat ovat pääsääntöisesti suhtautuneet Jannen taltiointiharrastukseen myönteisesti. Varsinkin mikrobittiläiset ja Pelit-lehden väki saavat häneltä erityiskiitokset. Yksi poikkeuskin on tosin ollut.

Disneyn Mikronikkari-kirjan olisin halunnut skannata ja lainkuuliaisena otin heihin yhteyttä, mutta iso D oli armoton. Kun en kerran tee bisnestä heidän kanssaan, niin 35 vuotta vanhan kirjan skannaaminen ei käynyt päinsä. Välillä maalaisjärki on kieltämättä kovilla…

Paljon on jo saatu digitaaliseen muotoon: Rautiaisen Flickr-sivustolta (www.flickr.com/photos/pelittaako/albums) löytyy tätä kirjoitettaessa lähes 3000 sivua skannauksia. Lisää skannattavaa kuitenkin halutaan ehdottomasti – varsinkin kotimainen peli- tai tietokoneaiheinen materiaali 80-luvulta kiinnostaa.

– Suurimpana haaveena skannausten ulkopuolelta on löytää SPR:n Auta Maailmaa -peli Suomen pelimuseolle, mutta tässä useamman vuoden etsimisen jälkeen olen todennut että on todennäköisempää löytää se kuuluisa neula heinäsuovasta.

Janne kertoo monesti ajatelleensa, että milloin se kuuluisa mopo pääsi näin lähtemään käsistä tai että pitäisikö vaihtaa johonkin normaalimpaan harrastukseen – mikäli sellaisia on olemassa.

– Sitten olen kuitenkin jatkanut.

Meidän muiden onneksi.


Kuvat: Janne Rautiainen

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 2/2020
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: https://retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta https://tilaaskrolli.fi

2022-päivitys: Tällä hetkellä skannattuja sivuja tai papereita on lähes 3500 ja Auta Maailmaa -pelikin on jo löytynyt.

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi ennakoi: Multi... V2.fi ennakoi: Gerda... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova