Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Kaira Pro Hyperspeed (for PS5) -pelikuulokkeet

Manu Pärssinen

09.05.2023 klo 17.25 | Luettu: 1642 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Virallista värinää
Razerin kuulokkeita tuttuine musta-vihreinä värimaailmoineen on arvosteltu V2.fi:ssä kymmeniä, mutta viimeisin postilaatikkoon putoaja on eri maata. Ellei tarkemmin tarkastellessa huomaa himmeänä kuulokkeiden kupeissa kiilteleviä Razerin kolmikäärmeitä tai pantaan upotettua logoa, voisi vallan kuvitella, että kyseessä ovat Sonyn omat PS5-kuulokkeet (jotka kyllä ovat pyöreämuotoisemmat). Mustavalko-sininen värimaailma, yksinkertainen muotokieli sekä kuppien saranoissa olevat viralliset PS-logot hämäisivät ketä hyvänsä ensi silmäyksellä, eikä näitä hävetä pistää nojaamaan PS5:nsä kylkeen.


Alkuvaikutelmani Kaira Pro Hyperspeedeistä oli todella positiivinen. Ne ovat mielestäni tyylikkäät (vaikka Chroma RGB -loistoa en aina kaipaakaan), tuntuvat käsissä laadukkailta, venyvät isoonkin päähän ja hellivät korvanlehtiä suurilla, pehmeillä, tekonahalla päällystetyillä muistivaahtotyynyillään. Pidin niitä mielelläni päässä koko päivän. Mukana tullut USB-C-liitäntäinen 2,4 GHz:n lähetin myös salli sen, sillä luureja ei tarvinnut ottaa päästä jääkaapilla poiketessaankaan, yhteydessä en havainnut minkäänlaisia ongelmia. Kairat tottelevat myös Bluetoothia ja niistä löytyy kytkin, jolla näiden kahden välillä saa tuplapainalluksella näpsäkästi vaihdettua, mikäli välillä tarvitsi esimerkiksi vastata puhelimeen.

Kytkimistä puheen ollen, siitä ropsahtaa Razerille toinen plussa: molempien kuulokekuppien takareunat ovat täynnä fyysisesti käytettäviä säätimiä ja kytkimiä. Erikseen säädettävä äänenvoimakkuus ja oman puheen kuulemisen voimakkuus on kätevää, sekä mikrofonin vaimennus, vaikka sen painike olisi voinut olla ehkä hieman miellyttävämpikin - sitä piti käytännössä käyttää kynnen kärjellä. Lisäksi kupeista löytyy virtanappi, “Razer Smartswitch” sekä Hypersense-painike, jonka toiminnasta alempana lisää.

Paketissa tulee kuulokkeiden ja langattoman lähettimen lisäksi Razerille tyypillisen laadukas USB-A-USB-C-latauskaapeli, sekä erillinen, kuulokkeisiin paikoilleen napsautettava mikrofoni kohtuullisen kookkaine tuulisuojineen. Valitettavasti mukana ei tule USB-C-USB-A-adapteria, joten sellainen pitää omistaa, tai sitten PC:stä pitää löytyä USB-C-liitäntä.

Kuten useimmilla vähän hinnakkaammilla pelikuulokkeilla, näilläkin musiikin kuunteleminen oli vallan riittävän miellyttävä kokemus ja erityisesti pidin äänenkuvan laajuudesta sekä basson jykevyydestä elektronista musiikkia kuunnellessa. Äänenlaatu on sellaista, mitä tässä hintaluokassa voi odottaakin, mutta toki eri asia on kuunnella musiikkia 220 euron kuulokkeilla, jotka on tarkoitettu nimenomaan musiikin kuunteluun, kuin 220 euron pelikuulokkeilla. Käytännössä perusasetuksilla bassopuoli on korostetun muhkea peliräjähdysten tehostamiseksi ja keskiäänet hieman dominoivia kommunikointiin ja vihollisten liikkeiden kuunteluun taistelun tuoksinnassa. En kuitenkaan löyttänyt testisoittolistaltani yhtään musiikkikappaletta akustisesta mäiskeeseen, joka olisi näillä huonolta kuulostanut, mutta korostukset kyllä erotti.

Oletin, että PC:llä käytettäessä näitäkin Razereita voisi hallita Synapse-ohjelmistolla, mutta Kairaa ei listalta löytynyt päivityksenkään jälkeen. Eikä löydykään, sillä konsolipainotteisina kuulokkeina toiminnot ovat painikkeiden takana … ja Razer Audio -mobiilisovelluksessa. Sen kanssa minulla oli ensin hankaluuksia - vaikka puhelin kuulokkeet parittikin, itse sovellus ei niitä suostunut löytämään, eikä juuri tätä mallia sovelluksesta (ainakaan Androidilla) edes löytynyt. Sitten tajusin irrottaa lähettimen PC:stä ja sovellus löysikin kuulokkeet - kunnes taas seuraavalla kerralla oli pieniä ongelmia. Sovellus on aika simppeli, siitä voi säätää RGB-valoefektiä tai kytkeä sen pois, asettaa päälle do not disturb -tilan (ei puheluita), taajuuskorjata (muutama vakioasetus ja itse säädettävissä oleva kymmeneltä taajuudellta), sekä asettaa kuulokkeet Game Mode -tilaan. Game Mode pyrkii vähentämään bluetoothin latenssia mobiilipelaajia silmällä pitäen. Epätieteellisellä testailullani se vaikutti auttavan hieman.


Sitten päästäänkin siihen Razer Kaira Pro Hyperspeedien oudoimpaan ominaisuuteen: Hypersenseen, eli kuulokkeiden haptiseen tärinään. Olen siitä puhunut Razer Kraken V3 -arviossani, eikä mielipiteeni ole siitä muuttunut. Musiikkia kuunnellessa tärinöistä saa takuuvarman päänsäryn, mutta myönnän, että pelatessa ominaisuus (mieluusti pienimmällä asetuksellaan) saattaa lisätä fiilistä sen muutaman prosenttiyksikön verran. En ole PSVR 2:n tärinäefektiä päässyt vielä testaamaan, mutta Hypersense-kokemusten perusteella pidän lisätärinät mielelläni vain käsissäni. En tiedä, paljonko Hypersensen lisääminen on nostanut näiden luurien hintaa, mutta jos sen pois jättämällä olisi päästy vaikkapa 199 euron hintalappuun, olisi tuote pykälää kiinnostavampi.

Mikrofoni toimii pelikommunikoinnissa, mutta mistään radioäänestä on turha haaveilla. Pienetkin maiskutukset ja muut puheen sihahdukset kyllä välittyivät, mutta kokonaisfiilis kuulosti siltä kuin Aarne Tanninen olisi yhdistetty lähetykseen kertomaan puhelinraporttia Washingtonista (kyllä, olen niin vanha). Olisin tässä hintaluokassa toivonut ehkä parempaa.

Plussapuolelle asetan taas kuulokkeiden monen päivän akkukeston (lupaus on jopa 50 tuntia ilman tärinöitä ja valoja) ja sen, että niillä voi kytkeytyä PlayStation 5:n ja 4:n lisäksi tietokoneeseen, Switchiin tai mihin tahansa Bluetooth-laitteeseen. Harvassa ovat edelleen ne kuulokkeet, jotka toimisivat ihan kaikkien konsolien kanssa mutkitta. Lupaus akkujen latautumisesta täyteen noin neljässä tunnissa piti suurin piirtein paikkansa.


Hieman hämäävää saattaa olla, että kaupoista löytyy hyvin samanoloiset Razer Kaira Playstation -kuulokkeet satasella sekä Razer Kaira Pro -pelikuulokkeet 130 euroon. Molemmissa niissä on osittain samoja ominaisuuksia, mutta jos haluaa kaikki herkut, yhteydet, värivalot, tärinät sun muut, pitää pulittaa pitkä penni. Onko se sitten sen arvoista? Vaikka Kaira Pro Hyperspeedeistä pidinkin, ei sille täysiä tähtiä voi antaa, vaikka lähellä neljää ollaankin. Tärinäefekti vaikuttaa edelleen kikkailulta, eikä mikrofonin äänenlaatu sinänsä vakuuttanut, vaikka se periaatteessa selkeästi puhetta poimikin. Mukavat ne kyllä ovat!

Taajuusalue: 20 hz - 20 kHz
Impedanssi: 32 ohm / 1 kHz
Herkkyys: 108 dB
Elementit: 50 mm neodyymi



Razer Kaira Pro Hyperspeed
Hintaluokka: 220 euroa
Lisätietoa: Razer


V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Billy Ha... Retro Rewind: Bira B... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova