Tuorein sisältö

PSP Minis -spesiaali

Manu Pärssinen

05.11.2009 klo 11.00 | Luettu: 9626 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

13 muistikortin täytettä

PSPGo:n myötä taskupleikkarille saapui ladattavaksi alati kasvava joukkio pikkupelejä, ikään kuin PSP:n oma PSN-palvelu tai pikkuinen Xbox Live Arcade. V2.fi sai syynättäväkseen ensimmäiset kolmetoista palveluun lisättyä peliä.


Alien Havoc
4,99 €
Alien Havocissa pelaaja on avaruuden muukalainen, joka on laskeutunut maaseudun pellolle keräämään lehmiä niin sanotusti parempaan talteen. Vihreissä maisemissa liikutaan töksähdellen, kökköjen kontrollien kera, poimimassa märehtijöitä ja väistelemässä maanviljelijöitä, sekä välillä heittelemässä kyseisiä maajusseja vaikkapa kivillä tai niillä nimenomaisilla lehmillä. Ensimmäinen mielikuva Alien Havocista on, että se voisi olla parin tunnin harjoitustyö joltain flash-ohjelmoinnin aloittelijakurssilta. Se on myös toinen mielikuva pelistä, eikä mielikuva muuksi muutu senkään jälkeen, kun pelin on sammuttanut ja huomannut, että viisi euroa olisi voinut käyttää paremminkin.
0.5/5


Fortix
3,99 €
Ensimmäisen testatun pelin pettymyksen jälkeen Fortix lupailee alkutunnelmillaan jotain parempaa. Lataustauon pituus, ihan laadukas alkukuva, mahtipontinen musiikki ja lupaus ritarin ohjastamisesta vihollisten maiden ja mantujen valtaukseen herättävät mielenkiinnon. Kyseessä on kuitenkin klooni vanhasta kunnon Qix-pelistä, jossa viivaa piirtämällä vallataan aluetta pala kerrallaan. Vaikka ritariteemasta revitään irti ihan kivoja ideoita vanhaan konseptiin, touhusta puuttuu tietty munakkuus. Vielä hieman lisää viilaamalla Fortixista olisi voinut tulla peli, joka on varmasti neljän euron arvoinen. Tällaisenaan aivan ei.
2/5


PuzzleScape Mini
2,99 €
Hinnaltaan Minis-valikoiman alimpaan kastiin kuuluva PuzzleScape Mini olisi voinut vaihtaa hintalappuaan ihan vapaasti vaikka jomman kumman ylempänä arvioidun pelin kanssa, sillä simppeliydestään huolimatta kyseessä on kertaluokkaa hiotumpi tuote. Musiikit jammaavat ja valikoihinkin on saatu hieman enemmän tyylikkyyttä. Vähemmän yllättäen PSM:ssä liikutellaan samanvärisiä palikoita keskenään vierekkäin, jolloin ne - kappas vaan - katoavat. Mieleen tulee Lumines, vaikkei itse pelimekaniikka samanlainen olekaan. Ruudun ylälaidasta sataa niskaan rivin verran uusia värineliöitä jatkuvalla tahdilla ja kentällä jo olevat pitäisi saada nopeasti tyhjennettyä, ettei käy kalpaten. Architect-tilassa selvitetään haasteita tyyliin 'kadota kerralla 9 valkoista palikkaa' ja Artist-tila toimii survival-tyyliin. Kolmen euron peliksi ihan mainiota toimintapuzzleilua.
2.5/5


Tetris
4,99 €
Tämä peli ei esittelyä kaipaa: PSP Minis Tetris on vanha kunnon Tetris, eikä konseptiin ole väkisin koetettu lisätä mitään turhaa. Toteutuksessa ei ole mitään ärsyttävää, futuristishenkinen ulkoasu ja musiikki miellyttävät ja peli koukuttaa edelleen pahasti. Jos Tetrishammasta kolottaa, kyllä tästä vitosen maksaa.
3.5/5


Kahoots
2,99 €
Ensimmäinen asia, jonka Kahootsista huomaa, on sen persoonallinen ulkoasu, mikä on aina plussaa. Plussaksi lasken myös pienet takautumat pelimekaniikan osalta Lemmingsiä kohti, sekä PSP:lle soveltuvat kontrollit. Tarkoituksena pelissä on johdattaa omituinen olento ovelle, josta pääsee seuraavaan tasoon. Tämä tehdään siirtelemällä otuksen jalkojen alla olevia palikoita - jos jostain tarvitsee päästä alas, siihen kohtaan siirretään salaluukku, jos jostain tarvitsee hypätä yli, siihen siirretään pomppauspalikka, ja niin edelleen. Lisämutkia matkaan tulee, kun reitin varrelta pitäisi vielä kerätä mukaan kakkua, joka ei ole tällä kertaa vale. Kahoots on yksi Minien alkuvalikoiman mieleenjäävimmistä peleistä, mikä toisaalta tässä sakissa ei ole kauhea kehu, muttei vallan haukkukaan.
3/5


Hero of Sparta
4,99 €
Kun nykyään ajattelee Spartan sankaria, mieleen tulee kaksi asiaa: 300-elokuva ja God of War -pelit. Hero of Sparta alkaakin varsin näyttävällä animaatiolla, joka voisi vallan hyvin olla God of War -sarjan pelistä. Tekijänä on satojen mobiilipelien taustalla oleva Gameloft, jolta osaajia ja budjettiakin löytyy. Pelin toteutus hintaansa nähden onkin yllätys, sillä en olisi ollut kovinkaan hämmästynyt, jos tällainen peli olisi julkaistu täysihintaisenakin. Hero of Sparta on kuin onkin kuin köyhän miehen God of War, jossa taistellaan kuin esikuvassaan, tosin hieman kökömmin, simppelimmin ja hidastempoisemmin. Myös graafisesti ja äänimaailmallisesti tämä iPhonelta periytyvä peli on hyvää keskitasoa, Minis-pelien joukossa ehdotonta kärkeä. Hack'n'Slash-pelimekaniikka ei kummempaa syvällisyyttä tarjoa, eikä sitä pidä odottaakaan. Varsin positiivinen yllätys.
4/5
Bloons
3,99 €
Miten... joku... voi... pyytää... tällaisesta... RAHAA? Iphonella peli, jossa puhkotaan tikoilla ilmapalloja olisi varmasti ollut ilmainen ja eiköhän netistäkin löydy vastaava flashpeli. Välttäkää.
0/5


Funky Punch
3,99 €
Ensivilkaisulla Funky Punch -pelin nimi vaikuttaa sanaleikiltä, mutta jo tutoriaalin aikana selviää, että näistä kahdesta asiasta pelissä on kyse - lyömisestä ja funkkaamisesta. Kyseessä on 3d-tappelupeli, joka on ilmeisesti syntynyt, kun Tekken ja Bootsy Collins on pistetty säkkiin, ravistettu kunnolla ja annettu graafikoille maksimissaan 20 polygonia per hahmo käytettäväksi. Lyönnit, potkut, väistöt ja hypyt kuuluvat liikevalikoimaan, kuten myös erikoisliikkeet, jotka kuluttavat hahmon funk-voimaa. Sitä pystyy taasen lataamaan itselleen lisää tanssimalla, mutta tällöin on vailla suojaa. Tekijöille täytyy antaa tunnustus kunnianhimoisesta yrityksestä, mutta pelin ulkoasu ja lepsut kontrollit syövät nopeasti viehätystä. Kevyt-Tekkeniksikään tätä ei oikein kehtaa kutsua, mutta mikäli mätkintä on ykkösgenresi ja jotain haluat Minis-kaupasta hankkia, kyllä Funky Punchin seurassa vähän aikaa viihtyy.
2.5/5


Fieldrunners
4,99 €
Fieldrunners on oikeastaan ainoa PSP Minisien alkutaipaleen peleistä, josta havaitsin ennakkoon hehkutusta kierrellessäni sivustoja uutisotsikoita etsien. Kyseessä on viime aikoina varsin suosittu pelikonsepti tower defence, jossa rakennetaan ja varustellaan torneja vihollislaumojen hyökkäyksiä vastaan. Fieldrunners ei tuo mitään uutta pöytään, mutta on kuitenkin hyvin toteutettu viritys genressään. Peruspelitilan lisäksi aukeaa kaksi muuta tilaa, joista toinen rajoittaa rakennettavien tornien määrää ja toinen tuo mukanaan päättymättömän vihollisten virran. iPhone-pelistä PSP:lle hiottua Fieldrunnersia on myös mukava katsoa ja kuunnella. Tower defence -pelejä saapuu palveluun vielä varmasti lisääkin, mutta hinta/laatu-suhteessa ei varmasti tulla helposti tätä addiktiivista strategiasiivua ohittamaan.
4/5


Pinball Fantasies
4,99 €
Yksi kaikkien aikojen parhaista digitaaliflippereistä saapuu Minisien myötä myös PSP:lle ja iskee tämänkin Amigistin nostalgiasuoneen kuin bittiheroiini. Kun testailin Minis-pelejä, tuli session päätteeksi aina palattua heittämään pari rundia Pinball Fantasiesia ja uskokaa kun sanon, että tästä pelistä vitonen on erinomainen hinta. PSP:n olkanäppäimet sopivat flipujen heilutteluun mainiosti ja ääni- sekä visuaalimaailma on kloonattu suoraan tuolta kotitietokoneiden kuninkaalta 90-luvulla. Ehdottomasti palvelun aloitussatsin paras peli.
4.5/5


Vempire
4,99 €
Tässä on peli, joka sai kaksi toimituksen jäsentä hämilleen matkalla Helsinkiin Digiexpoille. Ensin toinen ei ymmärtänyt, mitä pelissä oikein tapahtuu ja kun toinenkin peliä testasi, tunnelma oli sama. Bejeweled-tyylisestä pelistä on kyse ja PSP Minisien paremmasta päästä graafisesti ja äänimaailmallisesti Vempire on toteutukseltaan, mutta mitä ihmettä? Voitin! Lohikäärme! Voitin! Lohikäärme! Hävisin! Keräsin noita, täytin tuota! Voitin! Hävisin! Häh? Lopulta peliin pääsi kiinni, mutta puzzlepeleille elintärkeä 'koita hetken, jää heti koukkuun' -aspekti jäi kyllä kokematta, kun ruudulta ei oikein käynyt selväksi, mistä oli milloinkin kyse. Vaikka olen Puzzle Questin suuri ystävä, sen sukuisesta Vempirestä jäi jotenkin outo maku suuhun.
2.5/5


Brainpipe
4,99 €
Jos Vempire sai hämilleen, mutta lopulta voitti ainakin vähän puolelleen, saa Brainpipe hämilleen koko pelaamisen ajaksi ja se on osa sen outoutta. Brainpipe ei ole brain training -peli, ei edes puzzle, vaan lähinnä mieleen tulee halvan scifikauhuelokuvan efektiosio, jossa siirrytään madonreiän kautta ulottuvuudesta toiseen. Pelaaja ohjaa silmän iiristä pitkin neonvärein koristeltua putkea pyrkien väistelemään esteitä. Touhusta tulee hieman mieleen - vaikka peleistä ei tavallaan edes voisi puhua samassa lauseessa - Rez. Ihan rennon pelielämyksen tuhoavat kuitenkin lepsut kontrollit ja lyhyt kesto; sopivassa mielentilassa aivoputken läpi lentelee tunnissa.
2/5


Breakquest
2,99 €
Jos tiedät Arkanoidin tai Breakoutin, tiedät, mistä Breakquestissakin on kyse. Reseptiin on kuitenkin lisätty hieman haastetta: ensinnäkin siten, että jokaisessa tasossa on jotain lisättyä vaikeutta, estettä tai eri tavoin käyttäytyviä palikoita ja toiseksi siten, että PSP:n kontrollit eivät ole vallankaan parhaasta päästä tällaisen pelin pelaamiseen. Analoginypykällä palloa poukotteleva alus kiihtyilee liikaakin ja suuntanäppäimillä taas ei meinaa ehtiä tiukkoihin tilanteisiin. Tilannetta on helpotettu kuitenkin niin, että neliönäppäintä painamalla suuntanäppäimiinkin saa lisää vauhtia. Kenttien, joita on 100, ideoiden monimuotoisuutta täytyy ihailla - tulee mieleen, että peli on WarioWaren breakout-vastine, vaikka tason läpäisy vie tietenkin tässä kauemmin. Kolmen euron hinta antaa Breakquestille testimme parhaan hinta-huvi -suhteen.
4/5

V2.fi | Manu Pärssinen
< Listasunnuntai #10... Nvidia uskoo PC-pele... >

Keskustelut (9 viestiä)

Kimitri

Rekisteröitynyt 22.04.2007

05.11.2009 klo 14.05

Bloons on muuten AppStoressakin, eikä se todellakaan ole ilmainen. Myydyimpien puzzlepelien listalla se taitaa silti edelleen roikkua, joten kaipa sillekin on ystävänsä. Itse en kyllä myöskään pidä ko. pelistä.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.11.2009 klo 14.56

Vaikuttaisi olevan sekä ylihintaista että masentavaa roskaa, Pinball Fantasies vaikuttaa tosin asialliselta kuten aina.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.11.2009 klo 16.56

Pinball Fantasies kärsii hiukan vanhalla PSP:llä näytön häntimisestä, PSPgon näyttö on parempi ja pelaaminen mukavampaa.
lainaa
MiiQ

Rekisteröitynyt 28.11.2008

05.11.2009 klo 17.47

Bloons peli on kyullä oikeasti hyvä ja hintansa väärti, muuttuu loppua kohden oikeasti haastavaksi suosittelen :D
lainaa
xCryonic

Rekisteröitynyt 13.10.2009

05.11.2009 klo 21.04

Siis ihan älyttömän hintasia, luulis ny pelien maksimissaan maksavan 2-3€
lainaa
Intrasigent

Rekisteröitynyt 15.07.2008

05.11.2009 klo 22.58

xCryonic kirjoitti:
Siis ihan älyttömän hintasia, luulis ny pelien maksimissaan maksavan 2-3€


Samaa mieltä... Noilla 5€ hinnoilla, kun saa ihan kunnon pelejäkin, niin tuntuu mielipuoliselta maksaa noin paljon jostain minipeleistä. Esimerkiksi Daxterin kävin vitosella pariviikkoa sitten kaupasta ostamassa, enkä kyllä halua samaa hintaa maksaa mistään Alien Havocista.
lainaa
Radikus

Rekisteröitynyt 10.04.2007

06.11.2009 klo 10.06

En kyllä yhtään ymmärrä tota Bloons-kommenttia, tottakai se peli maksaa iPhonellakin.

On se tosin sentään paljon halvempi, nykyään 0,79e.

Ne ilmaiset versiot tosta on luonnollisesti pelkkiä demoja.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

06.11.2009 klo 11.28

Tetriksen ostinkin jo, mutta hyvä kun tuli tälläinen artikkeli niin vähän tietää mikä on roskaa ja mikä ei. Jos Minis pelien hinta olisi alempana niin niitä voisi kokeilla enemmänkin.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

28.11.2009 klo 00.32

Mikko kirjoitti:
Pinball Fantasies kärsii hiukan vanhalla PSP:llä näytön häntimisestä, PSPgon näyttö on parempi ja pelaaminen mukavampaa.


No ei kyllä phatilla hänni yhtään jos laittaa prossun 333MHz:n moodiin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova