Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Medion ERAZER Major X20 -pelikannettava

Miia Lyyra

08.06.2023 klo 18.11 | Luettu: 1086 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

SUOMEN MARKKINOILLE SAAPUI UUSI TULOKAS
V2.fi:lle saapui testiin Medion ERAZER Major X20 -pelikannettava, jonka sisuskalut lupailevat hyvää, sillä uumenissa sykkii tehokas prosessori ja näytönohjain. Medion on minulle entuudestaan tuntematon merkki, mutta kyseessä on vuonna 1983 Saksassa perustettu elektroniikkamerkki, joka on Lenovon tytäryhtiö. Pressitiedotteen mukaan Suomessa Medionin laitteita myyvät vain ProShop ja Power, joten ei ihme, jos yrityksen tuotteet ovat jääneet tuntemattomiksi.Medion rynnistää Suomen markkinoille kahdella mallilla: X20:lla ja X40:lla. X40-sarjalaisten sisuksista löytyy RTX 4090 tai RTX 4080. X20-sarjalaisesta on myös tarjolla kahta eri mallia, mutta näytönohjaimen sijaan ero löytyy prosessoreista ja muistin määrästä. Meille saapuneessa mallissa prosessorina toimii i9-13900HX ja muistia löytyy 32 GB. Näytönohjaimen virkaa toimittaa RTX 4070. Kokonaisuudessaan paketti toimii niin pelaamiseen kuin vaikka mediatuotantoon. Suositushinta peliläppärillä on 2499 euroa.


Ulkonäöllisesti läppäri näyttää hyvin samanlaiselta kuin monet muutkin. Kannessa komeilee valaistu logo, joka muistuttaa hieman Lenovon omaa merkkiä. Kannen materiaali on alumiinia, kun taas pohja muovia. Ulkoreunoja ja pohjaa puolestaan koristavat melko massiiviset tuuletusaukot, joiden kautta ilma pääsee kiertämään. Ulkoisesti laite on hyvin tyylikäs ja huoliteltu, eikä siitä jää halpa vaikutelma. Ainoastaan alumiininen kansi kerää tehokkaasti sormenjäljet, joka antaa hieman sottaisen vaikutelman.


Porttivalikoima on sopivan laaja, sillä sivuilta löytyy mm. 2 kpl USB 3.2. Gen 1 Type A -liitäntöjä ja 1 kpl Thunderbolt 4 Type C -liitäntä sekä monia muita.. Lisäksi laitteen voi yhdistää ulkoiseen näyttöön esimerkiksi HDMI 2.1-portin avulla tai liittää langalliseen verkkoon LAN-portin kautta. Laitteeseen on sijoitettu myös SD-muistikortinlukija. Porteista ei juurikaan löydy valittamista, ainoastaan virtaliittimen design tuntui huonolta. Virtaliittimen portti on sijoitettuna laitteen takaosaan, missä se on poissa tieltä, mutta jostain syystä virtajohto irtoaa helposti portista. Syynä voi olla piuhan materiaali tai kömpelösti tehty liitin.

Ihanaa! Kerrankin hyvä näppäimistö!


Medion ERAZER Major X20:n mielenkiintoisin ominaisuus on matalaprofiilinen mekaaninen RGB-valaistu MX Cherry -näppäimistö. Peliläppäreitä testatessa olen aiemmin kritisoinut, kuinka huono pelituntuma näpyttimissä yleisesti on. Nyt näin ei ole, sillä MX Cherryt antavat loistavan pelituntuman, eikä irrallista näppäimistöä tarvitse hankkia pelaamista varten. Kannattaa kuitenkin huomioida, että mekaaninen lankku tuottaa myös ääntä, joten hiljaisiin paikkoihin kuten luentosaliin tai työhuoneisiin se ei välttämättä sovi.


Toinen esille nostamisen arvoinen asia on Nahimic by SteelSeries -audiotekniikka. Tekniikan avulla kaksi laitteeseen sijoitettua kaiutinta toistavat ääniä yllättävän hyvin. Halutessaan kuulemaansa voi säätää esiasennetun Nahimic-sovelluksen kautta. Yleensä pelaan aina kuulokkeet päässä, mutta nyt Apex Legends -ottelut sujuivat yllättävän hyvin tietokoneen äänien avustuksella. Tekniikan ansiosta kuulin peliäänet hyvin ja esimerkiksi vastustajan sijainti ei jäänyt epäselväksi.

Major X20:n sisuskaluissa pauhaa uutta ja lämpimänä käyvää rautaa. Esimerkiksi Apex Legendsiä ja Diablo IV:tä pelatessa keskilämmöt olivat GPU:n osalta noin 75 ja CPU:n osalta noin 72 astetta. Melko normaaliin tapaan prosessori kävi välillä myös 99 asteessa, joka on hyvin tavanomaista. Halutessaan voi kytkeä päälle jonkun kolmesta eri tuuletinohjelmasta. Kytkentänappi on sijoitettuna virtanäppäimen viereen. Isot tehot tuovat usein mukanaan myös melun ja niin on tälläkin kertaa, varsinkin Turbo-tilan käyttäminen saa tietokoneen hyvin äänekkääksi. Tehokkuus syö myös akkua. Major X20:n akku on ainoastaan 62.3 Wh, kun sen olisi toivonut olevan 80-90 Wh. Akkua riittää noin pariksi tunniksi peruskäytössä (nettiselaus, YouTube yms.), jonka jälkeen on suunnattava laturin viereen.
Kaiken kaikkiaan Major X20 toimittaa tehtävänsä hyvin. Se on tehokas ja pyörittää uusia pelejä moitteetta. Se on oikeastaan kaikkea, mitä tehokkaalta pelilaitteelta voi toivoa. Markkinoilla ei ole vielä kovinkaan paljon tarjontaa samantyyppisistä laitteista, joten kilpailukykyisen huokean hinnan ansiosta Major X20 pärjäisi varmasti hyvin. Malliston menestyminen Suomessa voi koitua haasteeksi, sillä laitteita on Suomessa huonosti saatavilla. Kilpailevien firmojen koneet kun ovat kuluttajan käden ojennuksen päässä.

Prosessori: Intel Core i9-13900HX
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 4070 8GB GDDR6
Muisti: 32GB DDR5 4800MHz
Näyttö: 16" QHD+ (2560x1600), 240Hz, G-Sync
Tallennustila: 1TB SSD (M.2 NVme)
Akku: 62.3 Wh
Paino: Noin 2,24 kg
Käyttöjärjestelmä: Windows 11Medion ERAZER Major X20
Hinta: 2499 euroa (suositushinta)
Lisätietoja: MedionV2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi testasi: NZXT ... V2.fi pelasi: After ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova