Tuorein sisältö

V2.fi ennakoi: Gust of Wind (PC)

Matias Puro

11.08.2023 klo 20.42 | Luettu: 1538 kertaa | Teksti: Matias Puro

Kotimaista mutanttilintuhiiviskelyä
Tällä kertaa testataan tamperelaista toimintaa, sillä post-apokalyptisista lokkisotilaista kertova Gust of Wind on julkaistu Steamin early accessissa. Millaista pelattavaa manselaiset mutanttimerilinnut oikein tarjoavat?

Metal Gear Seagull


Gust of Wind on itseään harrastelija-pelinkehittäjäksi kutsuvan Samuli Lautjärven pääsääntöisesti yksin kehittämä hiiviskelypeli, jossa esiintyvät antropomorfiset lokit: ihmisenkaltaisiksi olennoiksi mutaatoituneet merilinnut kamppailevat keskenään steampunkahtavissa ympäristöissä, joiden tunnelma on lähempänä takavuosien Thief-pelejä kuin Lokki Joonatania.


Vaikka kirveen voi aina ottaa käteen, ideana on pysytellä varjoissa ja hiiviskellä vartijoiden ohi. Yhteenotot ovat tappavia, eikä vihollislinjojen takana hiipparoivalla lokilla ole apujoukkoja tai läjäpäin lääkelaukkuja. Sniikkailu on muutenkin varsin riisuttua: ideana on kieriä, kiivetä ja kuristaa, ei niinkään kaivaa Solid Snaken varustevyöstä tyttölehtiä tai pahvilaatikoita vartijan hämäämiseksi. Riisuttua otetta vastaa myös pelin ulkokuori: Gust of Wind on pelattavuudeltaan ja grafiikoiltaan kuin vuosituhannen taitteessa julkaistu peli. Aiemmin mainittu Thief tuli siis mieleen useammalla kuin yhdellä tapaa, ja erityisesti vanhanaikaisten toimintapelien fanit sukeltanevat Gust of Windin maailmaan kuin vettä vain.


Vietin ennakkoversion parissa pari tuntia. Illan aikana hiiviskelin esimerkiksi myrskysään riepoittamalla purjelaivalla sekä vihollispäämajan pimeissä tunneliverkostoissa. Mieleen jäivät kaksi ajatusta: nyt ollaan sekä hyvin kunnianhimoisia, että kaukana maaliviivasta. Yleensä indiepelit voi jakaa kahteen leiriin: budjetin rajallisuus näkyy joko siinä, miten peli on todella hiottu, mutta varsin simppeli (esimerkiksi Playdeadin 2D-tasohyppely Inside), tai sitten on lähdetty rakentamaan laajempaa, kokonaisvaltaista kokemusta, mutta budjetti näkyy esimerkiksi teknisessä laadussa ja kankeudessa (vaikkapa Dean Hallin modista syntynyt räiskintäpeli Day Z). Gust of Wind kuuluu selvästi jälkimmäiseen leiriin. Avoimiin 3D-ympäristöihin sijoittuva hiiviskelypeli ei ole suoranaisesti se yksinkertaisin projekti, ja monipuolisten mekaniikkojen myötä tulevat myös monipuoliset ongelmat.

Aikainen merilintu bugin äkkää


Tästä pääsemmekin early access -testailujen perimmäiseen ongelmaan: miten paljon peliä viitsii haukkua teknisestä toteutuksesta? Kirjoitushetkellä Gust of Wind on teknisesti niin “janky” peli kuin olla ja voi: osa mekaniikoista – kuten kiipeily, ovien avaaminen tai lyöminen – ovat todella kankeita, tökkiviä ja bugisia. Hahmot jumittuvat ympäristöihin, fysiikkamallinnukset heittelehtivät, reitinhaku bugaa, animaatiot ovat kankeita, tehtävien tavoitteita on vaikea seurata, ja niin edelleen. Lista on lähes loputon, kun kaikki osa-alueet ovat täysin keskeneräisessä vaiheessa – mutta niinhän niiden kuuluukin olla, sillä pelin lopullinen julkaisu on vasta vuosien päässä. Pahasta keskeneräisyydestä johtuen on kuitenkin mahdotonta arvioida, minkä tasoinen lopputulos on syntymässä.


Gust of Wind on mielenkiintoinen projekti jo pelkän kunnianhimoisuutensa puolesta, mutta nykymuodossa ostosuositusta on mahdotonta antaa. Tämän hetkisen version pelaaminen voi olla kiinnostavaa lähinnä kuriositeettina, jos haluaa nähdä miten keskeneräiset indieprojektit kehittyvät alfa- ja betaversioista lopulliseen muotoon. Ideoita kuitenkin riittää ja yritystäkin on, joten on mahdollista että vuosien kehitystyöllä Gust of Windistä kehittyy omanlaisensa menestystarina. Samanaikaisesti on kuitenkin muistettava, etteivät keskeneräisiksi jääneet peliprojektit lopu tästä maailmasta kesken: ei ole mitään takeita, että Gust of Windistä hioutuu pelaamisen arvoinen hiiviskelypeli. Jos kuitenkin haluat antaa toistaiseksi keskeneräiselle projektille luottosi ja luottokorttisi, Gust of Wind on tarjolla Steamin early accessissa noin parinkympin hintaan.



V2.fi | Matias Puro
< Pelataanpa: Piirross... Pelataanpa: Playcard... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova