Tuorein sisältö

V2.fi haastatteli: Diablo IV:n kehittäjät - Season of the Blood

Miikka Lehtonen

17.10.2023 klo 19.16 | Luettu: 1287 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Saavatko vampyyrit Diablo IV:n uuteen lentoon?
Diablo IV ei ole päässyt aivan sellaiseen liitoon kuin Activision-Blizzard varmasti olisi toivonut. Suunnattoman alkusuosion jälkeen pelaajamäärät ovat pudonneet nopeasti ja peli on saanut negatiivista huomiota milloin mistäkin syystä.

Tänään 17.10. käyntiin pyörähti [päivitys: piti pyörähtää] toinen kausi, vampyyrien ympärille kietoutunut Season of Blood, pyrkii kääntämään suuntausta. Se sisältää suuren määrän hartaasti toivottuja, pelikokemusta parantavia ominaisuuksia, laskee kokemuspistevaatimuksia, tuo peliin uutta sisältöä ja siinä sivussa myös tasapainottaa kaikkia viittä hahmoluokkaa.

Pelin kehitystiimi istahti juttelemaan toimittajien kanssa ja mekin olimme mukana. Kysymyksiin vastailivat kausien taidepuolta luotsaava Andy Lomerson sekä Chris Klepak, questeistä vastuussa oleva pelisuunnittelija.


Diablo IV:n rakenne on erilainen sarjan aiempiin osiin verrattuna. Olette sitoutuneet kohtalaisen ripeällä aikataululla julkaistaviin sisältöpaketteihin kausien muodossa. Onko tämä uhka vai mahdollisuus?

"Hyvä kysymys! Kausisysteemi antaa minusta tiimille tilaisuuden kokeilla kaikenlaisia hauskoja ideoita. Voimme testata asioita, koska tiedämme, että kauden päätteeksi suuri osa näistä asioista poistuu pelistä. Jos annamme pelaajille jonkun uuden kyvyn, joka osoittautuu supervoimakkaaksi, se on ihan okei.

Voimme myös kokeilla erilaisia hirviöitä, pomoja ja mekanismeja. Esimerkiksi nyt alkavassa Season of Bloodissa esittelemme useita uusia hirviötyyppejä, erilaisia vampyyreitä, luurankoja, eeppisiä pomoja ja kaikenlaista muuta. Season of Blood lisää peliin myös Blood Seekerit, jotka peilaavat pelaajien omia hahmoluokkia ja käyttävät näiden omia, tuttuja kykyjä heitä vastaan. Se on aika siistiä."


Hieman samalla teemalla, äskettäin päättynyt ensimmäinen kausi oli ominaisuuksiltaan aika vaisu. Edustaako nyt alkava Season of Blood paremmin sitä, millaisia haluatte kausien jatkossakin olevan?

"Johtuen siitä, miten pelimme julkaistiin, ja miten kauan sisällön tekeminen kestää, ensimmäistä kautta työstettiin samaan aikaan varsinaisen pelin kanssa. Se oli aika kiireellistä aikaa, koska kiillotimme samalla peruspeliä ja yritimme testailla ja hioa ensimmäisen kauden sisältöä.

Onnistuimme jo ensimmäisen kauden aikana vastaamaan pelaajiltamme saamaamme palautteeseen, mutta Season of Blood edustaa sitä ensimmäistä erillistä kehitysjaksoa, jossa pystyimme ottamaan pelaajien kokemukset ja palautteen kunnolla huomioon. Täten se myös edusta meistä paremmin sitä, miten haluamme jatkossa kehittää Diablo IV:tä. Haluamme tarjota pelaajille jatkossakin uutta, jännittävää sisältöä, sekä uusia tapoja kehittää hahmojaan, mutta myös parantaa ja kiillottaa pelikokemusta."


Season of Blood leikkaa rajusti kokemuspistevaatimuksia. Oliko tämä aina suunnitelmissa, vai onko tämäkin reaktio pelaajilta saatuun palautteeseen?

"Tämä on reaktio pelaajilta saatuun palautteeseen, mutta myös reaktio meidän omiin pelikokemuksiimme. Huomasimme, että matkan varrella oli useita kohtia, joissa eteneminen hidastui merkittävästi. Emme koskaan halunneet sellaista peliä, jossa pelaajien täytyisi putsata joku Nightmare-luolasto sata kertaa, jotta kokemusmittari liikahtaisi merkittävästi. Haluamme, että pelaajat voivat tuntea etenevänsä pelissä merkittävästi yhden session aikana, ja haluamme, että pelaajat voivat tehdä pelissä niitä asioita, joista he pitävät.

Tämä on taas erityisen ajankohtaista, kun uusi kausi alkaa. Kauden tavoitteenahan on saavuttaa 100. kokemustaso, eikö? Tajusimme, että vanhojen vaatimusten alla monet pelaajat eivät ikinä tulisi onnistumaan siinä. Emme halua, että näin keskeinen tavoite tuntuu saavuttamattomalta tai turhauttavalta."

Voimmeko odottaa, että Diablo IV tulee jossain vaiheessa saamaan uusia hahmoluokkia?

"Toki, mutta se tulee jäämään suurempien lisälevyjen tai laajennusten osalle. Kun on puhe näin suuresta ja keskeisestä uudistuksesta, joka täytyy integroida peliin niin syvällisellä tasolla, haluamme varmistaa, että kaikki on tehty ja testattu mahdollisimman hyvin. Jokainen uusi hahmoluokka tarvitsee omat legendaariset aspektinsa, uniikit esineensä, Paragon-taulunsa ja paljon muuta. Tämä kaikki vie aikaa ja vaatii paljon huolellista tasapainotusta."

Miltä pelin saama vastaanotto on teistä tuntunut? Kun Diablo IV julkaistiin, se sai paljon kehuja ja sitä pelattiin todella laajalti, mutta sitten kritiikki alkoi ja pelaajamäärät putosivat. Miten tiimi otti tämän vastaan?

"Me olimme ihan okei. Me ymmärsimme. Se on vain osa live-pelien kehitystä. Pelaajat antavat palautetta. He kertovat, miltä heistä tuntuu, mistä he pitävät ja mistä he eivät pidä. Se on ihan okei. Paljon ikävämpää olisi, jos emme saisi mitään palautetta mistään, koska se tarkoittaisi, että ketään ei kiinnostaisi, onko Diablo IV hyvä vai ei. Saamme pelaajilta paljon palautetta, joka on vihaista tai pettynyttä, ja minusta se osoittaa, että nämä pelaajat haluavat Diablo IV:n olevan parempi, mahdollisimman hyvä.

Tiedämme, että tällaisen live-pelin kehittäminen vaatii aktiivista ja tervettä kommunikointia pelaajien kanssa, koska tarkoituksena on kuitenkin tehdä peli, jota pelaajat haluavat pelata satojen tuntien ajan, emmekä voi tehdä sitä, ellemme tiedä, mitä pelaajamme haluavat. Yritämme siis jatkossakin kuunnella palautetta ja reagoida siihen. Season of Blood on meiltä myös viesti pelaajille: olemme omistautuneita projektille, ja tältä omistautumisemme näyttää."


Yksi Season of Bloodin suurista uudistuksista on, että uusilla pomoilla on nyt omat loottilistansa, joten pelaajat voivat farmata haluamaansa loottia. Voitteko puhua hieman tästä uudistuksesta ja siitä, miten se muuttaa peliä?

"Juu. Kun pelaajat levelöivät hahmojaan, pelin mekanismit työnsivät heidät muutamiin hyvin rajattuihin aktiviteetteihin, eli käytännössä Nightmare-luolastoihin. Tämän taustalla oli tietenkin halu saada mahdollisimman nopeasti kokemuspisteitä, mutta myös varmistaa mahdollisimman suuri hirviötiheys. Pelaajilla ei ollut hirveästi kontrollia siitä, mitä loottia tai raaka-aineita nämä hirviöt pudottivat, vaan se oli puhtaasti satunnaista. He vain tappoivat mahdollisimman paljon hirviöitä ja toivoivat parasta.

Saimme pelaajilta tästä paljon palautetta, mutta huomasimme itsekin, että pelaajat tarvitsivat enemmän kontrollia. Lisäämme Season of Bloodin myötä peliin uusia pomoja, jotka eivät muuten ole vain tämän kauden sisältöä, vaan tulevat myös pysyville servereille. Näillä pomoilla on omat loottilistansa, joten pelaajat tietävät, että jos he yrittävät löytää tietyn esineen, he voivat tappaa sitä pomoa, joka pudottaa sen.

Lisäksi jos jonkun pomon kutsuminen maailmaan vaatii tiettyjä raaka-aineita, haluamme, että pomot myös pudottavat niitä. Jos joku farmaa tiettyä pomoa ja jahtaa sen pudottamia aseita, hän voi keskittyä siihen. Sama pätee muihinkin aktiviteetteihin. Haluamme, että jos pelaajat tarvitsevat tiettyjä raaka-aineita tai resursseja, he voivat kohdistaa huomionsa niiden hankkimiseen eivätkä joudu vain toivomaan, että heillä käy tuuri."


Miten Diablo IV:n kausivetoinen elämä vaikuttaa teidän työtapoihinne?

"Kuten kaikki tietävät, Diablo IV julkaistiin kesäkuussa. Olemme jo pitkään pohtineet sitä, millainen Diablo IV:n tulevaisuus tulisi olemaan ja tiesimme, että se tulee olemaan niin sanottu 'game as a service'-peli. Tämä tarkoittaa säännöllisiä päivityksiä, mutta myös suurempia laajennuksia.

Teimme jo varhain paljon työtä sen eteen, että tiimin eri osat työskentelivät eri osa-alueiden parissa, jotta saisimme erilaista sisältöä pelaajien lautaselle eri aikatauluilla. Koko tiimi ei siis tee samaan aikaan työtä samojen juttujen parissa, koska se olisi täyttä kaaosta. Sen sijaan esimerkiksi Chris ja Andy työskentelevät Diablo IV:n kausien parissa, samalla kun laajennusten kehittäjät tekevät työtä omassa porukassaan."

Season of Blood tuo suuria muutoksia siihen, miten vastustuskyvyt toimivat, sekä miltei kaikkiin uniikkeihin esineisiin ja hahmoluokkiin. Voitteko selittää hieman, miten tasapainotatte peliä?

"Okei, puhutaan tasapainotuksesta hieman yleisemmällä tasolla. Lopullisena tavoitteenamme on, että pelaajat voivat valita useista erilaisista buildeista, jotka ovat kiinnostavia ja hauskoja pelata, ja ettei yksikään buildi ole niin voimakas, että se käytännössä tappaa kaiken valinnanvaran. Emme halua, että mikään buildi on vaikka 200% parempi kuin kaikki vaihtoehdot, jolloin se on se automaattinen meta-valinta.

Tiedämme, millaisia roolipelaajat ovat. He yrittävät olla mahdollisimman tehokkaita ja se on tietenkin osa näiden pelien hauskuutta. Pelaajat yrittävät etsiä tapoja ikään kuin rikkoa pelin löytämällä niitä mahdollisimman voimakkaita buildeja. Ja me haluamme tehdä tästä hieman vaikeampaa, koska meistä se avaa myös mahdollisuuksia löytää kiinnostavia buildeja, jotka ovat samaan aikaan tehokkaita.

Yritämme nostaa joidenkin buildien tehoa samalla kun laskemme toisia, jotta pelaajista ei tuntuisi siltä kuin vain yritämme vasaroida heidän hahmonsa maan rakoon. Tämä on jatkuva prosessi ja tulemme jatkossakin säätelemään eri kykyjä ja buildeja, joskus voimakkaastikin."


Tuleeko Season of Bloodin tarina sitoutumaan jotenkin pääpelin tarinaan, vai onko se enemmänkin irrallinen sivutarina?

"Yritämme juuri nyt keskittyä sellaisiin Sanctuaryn osiin, jotka eivät aiemmin ole saaneet hirveästi huomiota. Laajennamme ja syvennämme niitä, ja tämä tulee varmasti heijastumaan myöhemminkin pelin tarinaan. Peruspelistä ja ykköskaudesta jäi selkeästi sellaisia hahmoja ja langanpätkiä, jotka eivät ole vielä lopussa, joten haluamme palata niiden pariin. Emme ehkä juuri nyt, mutta jossain vaiheessa.

Samalla tämä on tasapainottelua. Jos Diabloa verrataan vaikka TV-sarjaan, emme halua päätyä sellaiseen tilanteeseen, että uusien pelaajien täytyy ikään kuin katsoa 45 aiempaa kautta, jotta he voivat hypätä mukaan. Se olisi vaikeaa monille pelaajille, joten yritämme välttää sitä."


Voitteko puhua hieman tulevista suunnitelmistanne? Season of Blood tuntuu selvästi olevan Halloween-teemainen kausi, mutta entä jatkossa? Tulemmeko näkemään vaikka saatanallisen joulupukin muutaman kuukauden päästä?

"Season of Blood on tosiaan tällainen kausi. On hauskaa tarjoilla pelaajille jännää sisältöä pimeneviin syysiltoihin. Tämä kausi tulee päättymään joulun kieppeillä, mutta emme vielä halua puhua jatkosuunnitelmistamme. Jos tulemme julkaisemaan jotain myöhemmin tänä vuonna, tulemme puhumaan yksityiskohdista sitten myöhemmin."


Loppuun hieman erilainen kysymys. Mikä olisi viestinne pelaajille siitä, miksi juuri nyt on oikea hetki palata Diablo IV:n pariin? Yhteen lauseeseen tiivistettynä, kiitos!

Andy: "Yhteen lauseeseen? Ja vielä kieliopillisesti oikein? Nyt pistitte pahan. Okei... sanoisin, että 'meillä on yhdistelmä tosi siistiä uutta sisältöä ja kauan toivottuja quality of life -parannuksia'."

Chris: "Minä sanoisin, että Season of Blood sisältää eeppisen tarinan ja antaa pelaajien olla voimakkaita vampyyreitä."

Kiitämme kehittäjiä haastattelusta. Diablo IV:n toinen kausi, Season of Blood, pyörähti [päivitys: piti pyörähtää] käyntiin 17.10. ja on täten tätä lukiessanne kaikkien pelin omistajien pelattavissa.

V2.fi | Miikka Lehtonen
< Pelataanpa: Reshoot ... V2.fi pelasi: NHL 24... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova