Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: It’s a Wrap! (PC)

Anne Kukkura

03.11.2023 klo 15.47 | Luettu: 982 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Johnny purkittaa toimintaleffojen vauhdikkaimmat palat
It’s a Wrap! on ranskalaisen indiestudio Chanko Gamesin ensimmäinen laajempaa julkisuutta saavuttanut peli. It’s a Wrap! vie 1980-luvun leffojen maailmaan. Elokuvat koostetaan läpäisemällä ajastettuja toimintakohtauksia saavuttamalla tason päätepiste. Kaikissa kohtauksissa esiintyy uralleen nostetta kaipaava toimintanäyttelijä Johnny Rush, joka tekee kaikki omat stunttinsa pikkubudjetin elokuvissa. Elokuvat ja niissä esiintyvät tasot ovat osittain myös humoristisia ja sydäntä lämmittäviä kunnianosoituksia kasarin rakastetuimmille leffoille.


Peli yhdistää tasohyppelyä, toimintaa ja pulmanratkontaa. Kohtauksissa on käsikirjoitus, jonka mukaan on tarkoitus edetä. Haaste syntyy siitä, että kohtausten erilaiset tapahtumat ovat sekaisin ja ohjaajan on järjesteltävä kukin asia aikajanalla oikealle paikalleen. Tähän sisältyy erikoisefektejä, lavasteita ja näyttelijöiden toimintaa, mutta myös aikajanalle lukittuja muita tapahtumia ja esteitä on mukana. Lukitsemattomia osia pystyy liikuttelemaan vapaasti aikajanalla ja kursoria siirtämällä ajoituksia voi kelata ja tutkia – mutta suunnitelman toimivuus selviää vasta toiminnallisessa vaiheessa ottojen aikana. Videoeditointiohjelmien aikajanoja paljon tuijottelevana mekaniikka tuntui heti tutulta ja helpolta. Oli todella virkistävää nähdä sitä käytettävän tällä tavoin.


“Action!”, huutaa ohjaaja ja pelaaja siirtyy ohjaamaan toimintasankariamme nuolinäppäimillä tai peliohjaimella. Johnnyn perustoimintoja ovat juokseminen ja hypyt, joten suoritus on siltä osin riisuttua mallia. Reitti ja rytmi kohtauksen vaarojen läpi täytyy löytää nokkeluutta käyttäen. Jos esteet koituvat näyttelijän kohtaloksi, voi ajoituksia hioa ohjaajan näkymässä ja kokeilla uudestaan. Tässä kohtaa on syytä mainita pelin vaikeusaste, joka syntyy näiden kahden erilaisen osion yhdistelystä. Jos ohjaajana luulee ratkaisseensa ajoitukset, reitin ja toiminnot oikein, käy pian näyttelijän sijassa selväksi, että pieleen meni – ja yrityksiä voi tulla peräjälkeen useita. Välillä oli tarpeen sulkea peli, vetää henkeä ja palata sen pariin verenpaineen tasaannuttua. Toiminnallisten pulmapelien parhaille ystäville tämä siis varmasti toimii.


Hieman tasoitusta antamassa mukana on näppärä vinkkisysteemi. Sen käyttämisestä ei sakoteta, mikä on mielestäni reilua. Käsikirjoitukseen on merkitty auki klikattavia lisävihjeitä pulmien ratkaisemiseen ja jos se ei vielä riitä, voi aikajanalta lukita osia tarkoitetuille paikoilleen yhden kerrallaan. Vaikka kaikki vinkit tulisi käyttäneeksi, täytyy Johnnyn osio vielä onnistua pelaamaan ajoituksineen oikein, joten aivan täyttä ratkaisua ei vinkkijärjestelmäkään anna. Maaliin pääseminen on silti aina palkitsevan tuntuista.


2D-grafiikka sopii tämän tyyppiseen peliin loistavasti, sillä kaikki tapahtuvat asiat ja pelattavan näyttelijähahmon sijainti ovat hahmotettavissa. Tyyli on sarjakuvamainen ja selkeä ja on todella mukavaa, että vitsikkäät välianimaatiot on toteutettu saumattomasti samalla tyylillä. Ääninäyttelyä on hyvin vähän ja se keskittyy ohjaajahahmoon, joskaan enempää en juuri jäänyt kaipaamaankaan. Musiikin teema vaihtelee kuvattavan elokuvan mukaan, mikä onkin hyvä valinta.


Vaikka aikaa voi saada kulumaan pulmatehtävien kanssa, läpäistäviä tasoja ei ole kovin paljoa ja sisältö jää siksi vähäiseksi. Parikin elokuvaviittausta lisäämällä kestoon olisi saanut lisättyä jatkuvuutta. Tarinapuoli on melkoisen kevyt, mikä ei tosin haitannut, sillä omaleimainen mekaniikka on viihdyttävä. En osaa sanoa, onko peli suunniteltu lisäsisältöpaketteja silmälläpitäen, mutta en toisaalta yllättyisi jos siitä on kysymys. Jos indiekehittäjää haluaa erityisesti tukea, perustelee noin 17,50 euron hinta paikkaansa mutta jos tyylilajien yhdistelmä mietityttää, löytänee peliä varmasti erilaisista alennuksistakin jatkossa.


V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataargh: Evil Dea... Pelataanpa: Kakkospl... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova