Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Philips Evnia 27M2N8500 -näyttö

Manu Pärssinen

Tänään klo 16.31 | Luettu: 227 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Hertsejä lähes vuoden jokaiselle päivälle
Edelleen tuoreehko Philipsin pelilaitemerkki Evnia ei lyönyt itseään heti kättelyssä, eikä sitä kovasti Suomen kauppojen hyllyillä vieläkään näy. Tuotekehitystä on kuitenkin tehty nyt kolme vuotta enemmän ja viimeisin testiimme saapunut laite on EVNIA 27M2N8500, jota kävimme vilkaisemassa Espanjassa jo vuosi sitten (artikkeli).


Näitä "8000-sarjalaisia" esiteltiin silloin kaksi: 31,5-tuumainen, noin 1200 euron hintainen 4K-tarkkuuden 32M2N8900, joka yltää 240 hertsin verkistystaajuuteen, sekä tämä 27-tuumainen versio, jota ryyditetään kovimpien pelihirmujen iloksi jopa 360 hertsiin.

Eivätkä sen muutkaan ominaisuudet kuulosta huonoilta:

QD (Quantum Dot) OLED -paneeli (kirkkaus jopa 1000 nit)
DisplayHDR Trueblack 400 -sertifikaatti
2560 x 1440 pikselin resoluutio (QHD)
10-bittinen värisyvyys, 98,5% DCI-P3, 147,5% sRGB, 118% Adobe RGB
Ilmoitetty tyypillinen kontrasti 1 500 000 : 1
Vasteaika: 0,03 ms
Katselukulma 178 astetta
Ambiglow-valokehä

Näytön liitäntäpuolelta sisäänmenoina löytyy kaksi HDMI (2.1) -liitäntää, sekä yksi DisplayPort 1.4 -liitäntä. USB-hubitoiminnoissa on myös pikalatauksen tuki ja audio out käy 3,5 mm liittimen kautta. Evniassa on kaksi 5 W kaiutinta, joista voi perinteisesti sanoa, että kivempi niitä on kuunnella kuin läppärin kaiuttimia, mutta taas: kuka pelaaja ei käytä kuulokkeita?

Näyttöarviointi on aina hyvä aloittaa sillä, kuinka helppo laite on koota, kun sen paketistaan purkaa. Evnian kanssa vastaus on: hyvin helppo. Yksi sormiruuvi alaosassa ja näytön naksautus paikoilleen ja eikun menoksi. Virtalähde on sisäänrakennettu, joten siitäkään ei tarvitse erikseen huolehtia, kunhan tökkää töpselin seinään.


Ulkomuodoltaan Evnia on komean näköinen. Aluksi Philips koitti tehdä näistä malleista ehkä hieman liiankin futuristia, mutta nyt ulkoasu on hioettu omaan silmääni varsin miellyttäväksi. Ohuet reunat ja pieni “taite” alareunan hopeisessa rimassa ovat yksityiskohtia, jokta kertovat, että aivan perus-toimistonäytöstä ei nyt ole kyse. Myös jalustan jalat ovat kiitettävän ohkaiset ja jopa näytön takapuoli näyttää tyylikkäältä.

Käyttöliittymää ohjastetaan takana oikealla olevasta, riittävän jämäkästi tatista ja sen saa myös suomeksi (testikappale oli saapuessaan hollanniksi). On hienoa nähdä, että myös suomenkieliset käännökset ovat järkeviä, eikä kaikkia termejä ole koitettu väkisin (tai tekoälyllä) kotimaamme kielelle vääntää. Tosin osa vakiintuneista suomitermeistä on jäänyt myös kääntämättä. Käyttöliittymä on hillityn futuristisen näköinen (kauniimpi kuin monet muut), selkeä sekä helposti käytettävä ja näyttää koko ajan tarvittavia tietoja.

Kuten speksien perusteella voi ehkä arvella, Evnian näyttämä kuva on todella hienoa. Kirkkautta ja väriavaruutta riittää niin graafiseen suunnitteluun, videoeditointiin kuin pelaamiseenkin, musta on mustaa, valkoinen valkoista ja HDR näyttää hyvin pitkälti erinomaisen komealta. Näytössä luvataan olevan “Anti-Reflection 2H”, mutta ehkä se olisi voinut olla vielä inasen heijastelemattomampikin. Katselukulmat ovat kuitenkin hyvät.


En ole suurin Ambiglow-valaistuksen ystävä, mutta on hyvä trendi, että Philips iskee sitä aina kylkiäisiksi mukaan niille, jotka sen nimeen vannovat. Tietyssä ympäristössä se luo lisätunnelmaa ja ainahan sen saa myös pois päältä. Korkeuden- ja kallistuksen säätöä näytössä on myös riittämiin, kaapelihallintaa on mietitty ja moni asia on vallan oikein. Pystyasentoon näyttöä ei voi kuitenkaan kääntää.

Sitten se 360 Hz. Itse olin pitkään sitä sukupolvea, joille 30 FPS oli vallan riittävä - olen nuoruudessani pelannut DOOMia post-it-lappusen kokoisessa ikkunassa 8 FPS nopeudella hymyssä suin. Vähitellen sitä oppi konsolipelaajana arvostamaan myös 60 FPS:ää ja mikäpä siinä 360 FPS:ssä sitten, jos pelikone vain sen kestää ja niitä ruutuja tarpeeksi nopeasti piirtää. Ehkä kyseessä on kuitenkin vielä melko kapea markkinarako: pelaajan pitää olle erikoistunut erittäin nopeatempoisiin peleihin, omistaa tarpeeksi tehokasta pelirautaa ja olla pelaamisesta sen verran tosissaan, että voi iskeä 750 euroa pelkkään näyttöön. Toki samassa saa myös bragging rightseja, kun näytön iskee pöydälle Assyilla muiden kuolevaisten köppöisten alle 200 Hz -näyttöjen viereen. Kollegani ovat uskottavasti väittäneet, että 240 Hz:n ja 360 Hz:n välisen eron pystyy huomaamaan.

Evnian parasta antia on sen OLED-paneeli laajan väriavaruuden ryydittämänä, ja jos haluaa sen täydet 360 Hz, ei kilpailijoita samassa hintaluokassa juuri ole (paitsi joskus tarjouksessa ja todennäköisesti samalla paneelilla). Se on erinomaisen nätin näköinen myös designiltaan ja hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan, jos tällaista näyttöä havittelee.



Philips Evnia 27M2N8500
Hintaluokka: 750 euroa (tarjouksessa jopa alle 600)
Lisätietoa: [url_new="https://www.philips.fi/c-p/27M2N8500_00/gaming-monitor-qd-oled-gaming-monitor"]Philips[/url_new

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi haastatteli: H...

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova