Tuorein sisältö

Listasunnuntai #127

Mikko Heinonen

11.03.2012 klo 20.59 | Luettu: 12012 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Himmel, sukeltakaa!
Sukellusvene on vänkä laite, näin mikäli sodankäyntiin käytettävästä välineestä voi niin sanoa. Kimppuun rymistelyn sijaan suklarilla on luotettava yllätysmomenttiin ja hyökättävä juuri oikealla hetkellä. Oma lukunsa ovat sitten vielä ohjuksia kantavat ydinsukellusveneet, jotka lymyilevät pitkiäkin aikoja piilossa.

Tällä viikolla toteutamme jälleen lukijatoiveen. Meiltä kyseltiin, mitä huomionarvoisia sukellusvenepelejä listantekijä muistaa vuosien varrelta. Noh, on niitäkin muutamia. Koska Manu on tänään muissa puuhissa, säästän teidät graafisten sommittelutaitojeni puutteelta ja katselemme pelikuvia pääosin YouTubesta.

Silent Service
Kevyesti eniten pelaamani sukellusvenepeli, etenkin Amiga-versiona. MicroProse oli aikanaan laadun tae, mitä tuli sekä kevyempään että raskaampaan simulointiin - ja SS oli etupäässä tätä ensimmäistä. Suklarin ohjaaminen, navigointi ja tähystely oli leivottu helposti lähestyttävään käyttöliittymään. Eikä ihme, sillä pelin takana oli muuan Sid Meier.

688 Attack Sub
Naapuriin hankittiin kiintolevyllinen DOS-PC, kun itse vielä pelailin Amiga 500:lla. 688 Attack Sub oli yksi sen näyttävimpiä pelejä (joka tosin julkaistiin myöhemmin myös Amigalle). Uutena ominaisuutena se tuki myös äänikortteja. Kylmän sodan henkeen pelissä ohjastettiin joko Los Angeles -luokan jenkkisukellusvenettä tai sen neuvostovastinetta, Alfa-luokkaa. Hauska yksityiskohta oli neukkuveneellä pelaavalle näytetty "mukavenäjä", joka oli käytännössä vain englantia kyrillisillä kirjaimilla.

Das Boot
Toisen maailmanpalon aikaan Saksa kävi pitkään onnistunutta sukellusvenesotaa maailman merillä. Siitä kertoi Three-Sixty Pacificin julkaisema kevytsimulaatio, jossa oli mukana myös suoraa toimintaa. Sitä jaksoi pelailla kummasti, vaikkei osannutkaan koko laivastokäsikirjaa ulkoa. Aiheeseen sopivasti Let's Play -videollakin puhutaan saksaa.

Red Storm Rising
80-luvulla kylmä sota oli kaikkien huulilla. Supervaltojen konfliktia ja etenkin ydinsotaa pelättiin ihan tosissaan, ja osin syystäkin. Viihteen puolella tunnetuksi nousi sotakirjailija Tom Clancy, jonka teoksiin on sittemmin pohjautunut leffa ja peli jos toinenkin. RSR kertoo sukellusveneoperaatioista kuvitteellisessa kolmannessa maailmansodassa. Isot pojat muistuttavat vielä, että vanhojen muistelumielessä kannattaa pelata nimenomaan versiota 2.0, joka on huomattavasti vähemmän buginen.

The Hunt for Red October
Tämän nimisiä pelejä on itse asiassa julkaistu kaksi: toinen oli yllä mainitun RSR:n kaltainen strategiapeli joka perustui Clancyn kirjaan, toinen videolla näkyvä toimintapeli, joka perustui kirjasta tehtyyn elokuvaan (jonka pääosasta joku saattaa muistaa Sean Conneryn). Kuten kuvasta näkyy, ei oltu aivan simulaatiolinjoilla.

1914 Shells of Fury
On helppo ajatella, että sukellusveneet keksittiin vasta toisen maailmansodan kynnyksellä, mutta itse asiassa ensimmäiset niistä taistelivat jo Yhdysvaltain sisällissodassa. 1914 Shells of Fury kertoo nimensä mukaisesti ensimmäisen maailmansodan sukellusveneilystä.

Silent Hunter
Joku voi arvostella listaa retroilusta, mutta tosiasia on, että nykyaikaiset suklaripelit on äkkiä laskettu. Käytännössä genreä on menestyksekkäiden kaupallisten julkaisujen puolella edustanut jo pitkään Silent Hunter ylhäisessä yksinäisyydessään. Julkaisija on viiden osan kuluessa vaihtunut legendaarisesta SSI:stä Ubisoftiin.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Assembly Winter 2012... V2.fi Retro: Famicom... >

Keskustelut (8 viestiä)

Nahkis

Rekisteröitynyt 03.04.2009

11.03.2012 klo 21.12

Oijoi, 688 Attack Sub Megadrivella. Mieletön määrä pelitunteja plakkarissa :)
lainaa
Aniska

Rekisteröitynyt 04.04.2007

11.03.2012 klo 21.48

Dangerous Waters taisi olla aika HC-simulaattori myös
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

11.03.2012 klo 22.44

Jaws Nessille oli HC kamaa
lainaa
Flits

12.03.2012 klo 00.36

En ole koskaan edes ajatellut kuinka paljon näitä on. En tiedä onko paljon käynyt kaupaksi, mutta ainakin tarjontaa on ollut. Harmi ettei uusin silentti ollut enää niin huippu.
lainaa
Satunnainen_vieras

12.03.2012 klo 08.09

Archimedean Dynasty, vaikkei nyt ihan näihin 'oikeisiin' sukellusvenepeleihin kuulukaan. Poiki vielä sarjankin, AquaNox. Muistan pelanneeni ja kuinka hienolta ja ahdistavaltakin se monen merivesitonnin alla oleminen oli kun torpedoa pukkasi.
lainaa
dfsdsd

12.03.2012 klo 08.38

Faija pelas ihan hulluna Silent Serviceä aikanaan. :)
lainaa
lameboats

12.03.2012 klo 10.33

sukellusveneet - 80-luvun fps
lainaa
Pal

12.03.2012 klo 13.08

http://www.subsim.com/ssr/seawolf.html

Kyseistä sukellusvene peliä pelattiin ainakin länsi-rannikolla melkosen paljon.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova