Tuorein sisältö

Journey

Jari Tapani Peltonen

21.03.2012 klo 10.32 | Luettu: 7944 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Matkalla pelielämykseen

Journey on interaktiivinen elämys. Ei ole hyödyllistä tietää enempää etukäteen. Minä en tiennyt. Tipahdin aavikolle huppupäisenä hyypiönä. Lähdetäänpä... matkalle? Ränkkäsin kapulaa. Kävely onnistuu. Yhdestä napista hahmo päästelee helähtäviä ääniä. Sitä pohjassa pitämällä helähdys on erilainen ja huppupää tekee surkean hypyn. Onko tiedossa sadan tunnin syvällinen roolipeli, vai lähettikö Pärssinen hulluuttaan minulle jonkinlaisen modernin näytönsäästäjän, sitä en tiennyt.


Paljastuksista harmittomin on se, että Journey on elämyksenä positiivinen. Tunnelma viettelee. Ohjeiden puute ja luonnevirheeni johtivat väistämättä tuokioon, jona hiilestyin, koska en tiennyt olenko jumissa vai en. En tiennyt, onko peli haastava, vai onko minun käveltävä toiseen paikkaan, vai onko mitään paikkaa olemassakaan. Sitten harmonia laskeutui. Miellyttävät, puhdistavat energiat lähtivät virtaamaan. Oii-uuh, vinkaisi taidefagotti.


Journeyssä kävellään, aktivoidaan asioita ja harrastetaan vaivatonta tasoloikkaa ja leijumista, mutta yleensä vain kävellään. Musiikkia kuuntelee ilolla. Näkymät ovat nättejä kaikessa korniudessaan. Hiekka ja lumi pöllyävät tuulen tuiskuttaessa. Auringonsäteet hohtavat. Keijukaismaista kiiltoa nähdään toisinaan. Journey simuloi eeppistä matkaa - unessa. Toisinaan käppäily on keväistä kujeilua vaan, pimpeli pom. Hirmumyrskyssä rämpiminen on raskasta vääntöä. Hirviötä on väisteltävä! Se on vain hidaste, mutta kuitenkin. Semmoista taidetta tämä on, että melkeinpä tätä voi kutsua vertauskuvaksi itsestään elämästä! Tässä vain kallistetaan tattia! Kirjasta vain käännetään sivua.


Pahin paljastus tulee nyt. Tapasin toisen huppupään. Outo heppu. Sen kanssa saattoi vuorovaikuttaa vain mainituilla helähdyksillä. Joskus se reagoi, joskus ei. Aluksi se näytti minne pitää mennä, mutta myöhemmin jumituin, koska seurasin sitä. Olen melko tyhmä, mutta kyllä minulla jo aluksi oli aavistus, että tämä on moninpeli. Journey on elämys, joka jaetaan anonyymin tuntemattoman kanssa. Herkkää, runollista! Toisin kuin huoltoaseman miesten vessasta perjantaisin, saatat huipennuksen jälkeen saada kaverikutsun.


Yleensä matkustuspelit tarjoavat tappamista, monivalintakeskusteluja ja jatkuvaa lahjomista ominaisuuksilla ja saavutuksilla. En kommentoi sitä, onko lyhyt Journey hintansa väärti, mutta siitä mikä hyvin tehdään, sopii isojen pelien inspiroitua. Pelit ovat taidetta jo.

Journey (PSN)
Hinta: 14,99 euroa
Arvosana: 4/5

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Listasunnuntai #128... Kaksi pientä kotimai... >

Keskustelut (7 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.03.2012 klo 11.12

Journey on ladattava peli PlayStation 3:lle. Sen pikkujutun olisin voinut arvostelussa paljastaakin.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.03.2012 klo 11.24

Lisäsinpä infoa tuonne loppuunkin.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

21.03.2012 klo 12.11

Paljon hehkutettu musiikki oli keskimääräistä laadukkaampaa, mutta loppuen lopuksi ei herättänyt oikein mitään suurempia tunteita. Tunnelmaltaan peli oli jotain aivan omaa luokkaansa; Harvassa ovat teokset joissa jään vaan hiekkaan istuskelemaan ja ihastelemaan mietteliäänä, että mikä tässä nyt oikein on jujuna. Saipa loppukohtaus melkein kyyneleenkin tirahtamaan silmään. Flunssa päivänä sängyn pohjalla maaten Journey oli ihana matka jonnekkin aivan muualle.
...
Joskin lippu saisi olla 4€ halvempi ;)
Muokannut: Sir_Rymylys 21.03.2012 klo 12.11 lainaa
JariRölli

21.03.2012 klo 19.14

Milloin Jari sinusta tuli tuollainen rölli. Tuo peliplaneetasta mukana tullut kuva on selvästi vanhentunut kun katsoo kotisivujesi kuvaa. huhuu asiaton kommentti.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.03.2012 klo 08.37

JariRölli kirjoitti:
Milloin Jari sinusta tuli tuollainen rölli. Tuo peliplaneetasta mukana tullut kuva on selvästi vanhentunut kun katsoo kotisivujesi kuvaa. huhuu asiaton kommentti.


Kuvan vaihto on usein käynyt mielessä, mutta tämä nykyinen kuva on niin ällö, että se toimii logona. Laihdutuskuuri on jälleen mennyt pieleen, joten tällä hetkellä muistutan liikaakin nykyistä kuvaa. Kotisivun kuva on vanha sekin.
lainaa
RetQ

Rekisteröitynyt 06.01.2010

25.03.2012 klo 13.54

Hintalappuunsa nähden harmittavan nopeasti koluttu läpi. Tunti taisi vierähtää niin lopputekstit jo rullasi ruudulla
lainaa
MetalGear

31.03.2012 klo 02.50

Onks tää joku Illuminatin tekemän peli, ku joka kuvassa näkyy pyramidi, jonka huipul on valoa.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova