Tuorein sisältö

Listasunnuntai #140

Mikko Heinonen

10.06.2012 klo 20.09 | Luettu: 19445 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

No, Mr. Bond, I expect you to sell games.
Jokin aika sitten ihmeteltiin tulevan Skyfall-leffan yhteydessä julkistettua 007 Legends -pelin traileria. Pelin on luvattu sisältävän viittauksia vähän jokaiseen merkittävään Bond-seikkailuun, mutta trailerin perusteella monet olivat jo valmiita lyttäämään pelin kokeilematta: tämä ei voi mitenkään olla uusi GoldenEye. Mutta mikä siitä sitten tekee niin erityisen? Katsaus maailman kuuluisimman agentin peliseikkailuihin valottanee asiaa.

James Bond 007


Aloitetaan alusta. Parker Brothersin vuonna 1983 julkaisema peli oli enemmän velkaa Moon Buggy -nimiselle autoräiskinnälle kuin millekään jessepunttileffoista.View to a Kill


Sanotaan usein, että lisenssipelit ovat roskaa. Tämä myös pitää usein paikkansa. Mutta jos nykylisenssipelit ovat roskaa, en tiedä millä sanalla pitäisi kuvata 80-luvulla julkaistuja liki pelikelvottomia kötöstyksiä, joita kaupattiin yksinomaan kannessa olevalla naamalla. A View to a Kill ei ollut huonointa mitä koskaan on tehty, muttei kyllä missään nimessä ostamisen arvoinen esitys. Sama piti paikkansa suurimmasta osasta muita Bond-pelejä tähän aikaan.Live and Let Die


Miten sitten tehtiin varsin pelattava Bond-peli, ainakin 80-luvun mittakaavalla? Siten, ettei edes yritetä, vaan pultataan Bond-teema päälle valmiiseen peliin. Domarkilla oli lisenssi elokuviin, muttei mitään ideaa siitä, miten tehdä peli tästä Bondiksi itse asiassa ihan hauskasta voodoo-seikkailusta. Elite Systemsillä oli tekeillä peli nimeltä Aquablast, jossa ammuskeltiin veneillä. L&LD:ssä ajetaan lopussa veneillä - bingo!James Bond: The Duel


Toinen tapa saada aikaan jotain pelikelpoista on unohtaa leffat ja käyttää pelkkää Bond-hahmoa. Tämä Sega MegaDrivelle ja Master Systemille ilmestynyt peli oli Domarkin viimeinen Bond - ja samalla myös viimeinen kerta, kun Timothy Dalton esiintyi Bondina. Pelin ilmestyessä vuonna 1993 hän ei ollut enää vuosiin näytellyt 007:ää.GoldenEye


No, mikä se salaisuus sitten on? Ei niinkään mikään yksittäinen asia kuin monta sellaista. GE oli ilmestyessään teknisesti järjettömän upea, sen kontrollit sopivat N64:n ohjaimelle kuin nenä päähän, siinä oli käsittämättömän hauska jaetun ruudun nelinpeli, vaikeusastetta ja tutkittavaa riitti kuukausiksi - ja jotenkin tämä kaikki vielä saatu sopimaan ihan hyvän Bond-leffan juoneenkin. Tämä Rarewaren kulta-aikojen värisuora riitti itselleni ja monelle muulle syyksi ostaa Nintendo 64. Wikipedia ilmaiseekin asian hyvin: tämän jälkeen likimain jokainen Bond-peli on vain yrittänyt toistaa GoldenEyen menestysreseptiä.Agent Under Fire


Kuten tunnettua, Bond-lisenssi karkasi Nintendolta GoldenEyen jälkeen (ja alkuperäisen GE:n henkinen jatko oli Perfect Dark, monen mielestä vielä parempi peli, mutta ilman 007:ää). Electronic Artsin Tomorrow Never Dies ja The World is Not Enough olivat kohtalaisia menestyksiä - itse leffat sen sijaan lähinnä sekavaa kohellusta. EA innostui tästä kehittelemään omia Bond-pelejään ilman suoraa linkkiä elokuviin (ja ilman Pierce Brosnanin naamataulua). PS2:lle, Xboxille ja Gamecubelle vuonna 2001 julkaistu AUF on historian toiseksi eniten myynyt Bond-peli 5 miljoonalla kappaleellaan (GoldenEye myi 8 miljoonaa ja ilmestyi vain N64:llä, mikä kertoo sekin jotain).No One Lives Forever


Oikein, tämä peli ei ole Bond-lisenssi. Mutta sen pitäisi olla, se ansaitsisi olla. Monolithin paras peli on juuri sitä, miksi vanhoja Bond-elokuvia jaksaa edelleen katsoa. Hassun kömpelöitä vempaimia, mielikuvitusta kiihottavia tapahtumapaikkoja, superpahiksia, loistavaa musiikkia, räjähtävää toimintaa - ja taustalla kieli sopivasti poskessa. Se että Cate Archer on kuuma kissa lasketaan vain bonukseksi.


V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... V2.fi:n käyttäjätapa... >

Keskustelut (24 viestiä)

Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

10.06.2012 klo 20.56

http://www.youtube.com/watch?v=ss4r7SMLnms
lainaa
sss

10.06.2012 klo 21.48 3 tykkää tästä

No One Lives Forever aina sydämmessäni
lainaa
HyväPeliOliNOLF

10.06.2012 klo 21.55 3 tykkää tästä

Raimu, tiedoksesi että en klikkaa linkkejä (edes Youtubeen) jossa ei edes kerrota mitä video käsittelee, tuolla tubessakin kun sattuu olemaan niitä klikkiprostituoituja.
lainaa
MiiQ

Rekisteröitynyt 28.11.2008

10.06.2012 klo 22.22 5 tykkää tästä

Nyt täytyy kyllä tiedustella Nightfire:n poissaoloa? Onhan kyseessä vain oma mielipiteeni, mutta silti nimittäisin sen parhaimmaksi Bondiksi, ikinä, piste. Kyllä, laitan sen goldeneyen edelle joten itkemiset tästä vähemmälle.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.06.2012 klo 22.26

MiiQ kirjoitti:
Nyt täytyy kyllä tiedustella Nightfire:n poissaoloa? Onhan kyseessä vain oma mielipiteeni, mutta silti nimittäisin sen parhaimmaksi Bondiksi, ikinä, piste.


Taisit vastata itse kysymykseesi. AUF oli menestyneempi kuin Nightfire, ei sekään lainkaan hassumpi peli ollut (hämärästi muistan arvostelleeni ja pitäneeni), mutta samaa sarjaa näiden EA:n "Bond without Bond" -pelien kanssa.

Edit: Kaivoin esiin tuon vanhan tekstini Nightfirestä. Se oli tosiaan hyvin tehty peli, mutta varsin lyhyt.
Muokannut: Mikko 10.06.2012 klo 22.41 lainaa
sillalailla

10.06.2012 klo 22.36 3 tykkää tästä

Toinen ääni Nightfirelle sekä Everything or Nothing!!!
lainaa
MiiQ

Rekisteröitynyt 28.11.2008

10.06.2012 klo 22.43

Mikko kirjoitti:
MiiQ kirjoitti:
Nyt täytyy kyllä tiedustella Nightfire:n poissaoloa? Onhan kyseessä vain oma mielipiteeni, mutta silti nimittäisin sen parhaimmaksi Bondiksi, ikinä, piste.


Taisit vastata itse kysymykseesi. AUF oli menestyneempi kuin Nightfire, ei sekään lainkaan hassumpi peli ollut (hämärästi muistan arvostelleeni ja pitäneeni), mutta samaa sarjaa näiden EA:n "Bond without Bond" -pelien kanssa.

Edit: Kaivoin esiin tuon vanhan tekstini Nightfirestä. Se oli tosiaan hyvin tehty peli, mutta varsin lyhyt.
NF se yksinpeli ei ollutkaan se minkä takia se ostettiin, vaan tuo splittari moninpeli ;) mutta taitaa nyt perimmäisenä syynä tälle olla että itse olen sitä porukalla tahkonut lukuisia tunteja ja aikahan kultaa muistot.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.06.2012 klo 22.48

MiiQ kirjoitti:
mutta taitaa nyt perimmäisenä syynä tälle olla että itse olen sitä porukalla tahkonut lukuisia tunteja ja aikahan kultaa muistot.


Koko Listasunnuntai-sarja on syntynyt siitä, että aika kultaa muistot. Vaikka käytän lähteitä (Mobygames, Wikipedia jne) että saan faktat edes suunnilleen oikein, jokainen juttu lähtee siitä, että assosioin näytölle pelejä, jotka tulevat mieleen. Ja ne ovat juuri näitä, joiden kanssa sitä aikaa on tullut vietettyä tai joista joskus aikanaan luki mieleen jääneen arvostelun/artikkelin.

Olin toissasukupolven konsoleissa tiukasti Sony-pelaaja ihan siksi, että N64:n pelit olivat älyttömän hintaisia ja niitä oli huonosti saatavana paikkakunnalla, mutta GoldenEye oli se säännön vahvistava poikkeus. Käytännössä koko joululoma '98 meni GE:n nelinpelin parissa, ja seuraavan kevään kuuntelin öisin kuinka lievään pakkomielteisyyteen taipuva kämppis jauhoi pelin 00 Agentilla läpi ja keräsi kaikki cheatit. Ei ollut ihan yhden illan proggis se.
lainaa
Sparrow

Rekisteröitynyt 10.04.2007

10.06.2012 klo 23.05

James Bond 007 Game Boylle oli yllättävän hyvä:
http://tinyurl.com/7nt4bll

Bond-musiikkikin kuulostaa sopivan retrolta Game Boyssa.

Lähtis tänä päivänä roposilla. Ostaisin jos ei olis jo oma:
http://www.lukiegames.com/James-Bond-007-GameBoy.html
Muokannut: Sparrow 10.06.2012 klo 23.07 lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.06.2012 klo 23.13

Enpä olisi rahaa lyönyt likoon siitä, että 1997 on vielä tehty mustavalkoinen GB-peli.
Muokannut: Mikko 10.06.2012 klo 23.14 lainaa
Jpk

11.06.2012 klo 00.11

License to kill tuli Amigalla aikoinaan pelattua.

http://www.youtube.com/watch?v=oUB8p4a64ZQ
lainaa
Nolffaaja

11.06.2012 klo 00.12 1 tykkää tästä

Ah... NOLF. Ainoa peli ikinä jossa itse olen ollut Oikeasti Hyvä. Ihan kansainvälisellä mittapuulla. Jotenkin se iski enemmän ja kovempaa kuin mikään sitä ennen tai sen jälkeen.

Ja se Bacalov Corrector... Mahtava ase. Ikimuistoinen. Toki myös Salkku, mutta etenkin Corrector. IRL:ssä T/C Contender on vielä hankkimatta, mutta jossain vaiheessa se tulee ja kustomoidaan samaan kuosiin kuin Corrector pelissä. Hankkimislupaan toki kirjoitellaan jotain ihan muuta.

Ja vaikka moninpeli oli se mihin Nolfissa hurhadin niin yksinpeli rokkasi myös. Se lentokoneestahyppäämiskohtaus on top kolmosessa omalla "kaikkien aikojen yksittäiset kohtaukset peleissä" listallani.
lainaa
Euro_Bondi

11.06.2012 klo 00.15

Living Daylights C64:lle oli kyllä ihan kelpo peli David Whittakerin musiikilla. Ihan eri tasoa kuin a View to a Kill. Itse asiassa tuota voitaisiin pitää Golden Eyen (ja COD:ien) esiosana. Juostiin eteenpäin ja samalla tähtäimen läpi napsittiin vihollisia. Asettakin sai vaihdettua.
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

11.06.2012 klo 00.19

HyväPeliOliNOLF kirjoitti:
Raimu, tiedoksesi että en klikkaa linkkejä (edes Youtubeen) jossa ei edes kerrota mitä video käsittelee, tuolla tubessakin kun sattuu olemaan niitä klikkiprostituoituja.


Suit you, Sir!
lainaa
JamesBond

11.06.2012 klo 01.31

The Duel on kyllä mahtava.
lainaa
Työmies

11.06.2012 klo 02.44 2 tykkää tästä

Uusimmista Bond -präiskeistä Quantum of Solace oli mielestäni oikeinkin onnistunut läpileikkaus kahdesta tuoreimmasta 007 -elokuvasta hienosti räiskintäpelimuotoon sovitettuna. Moninpelikin oli aikansa ihan kivaa codin tyylistä paukuttelua Bond -vivahteilla.

GoldenEyen hyvyydestä jotain kertoo se, että ostin sen viikkorahoillani vaikka en omistanut itse konsolia ollenkaan, vaan pyöräilin siinä sitten muutaman muun kaverin kanssa aina vähän kauempana asuvan kaverin luo pelaamaan nelinpeliä. Myöhemmin kyseistä perinnettä jatkettiin Halo ykkösessä.. Kyllä samalta sohvalta pelaaminen voittaa netin kautta pelaamisen satanolla!
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

11.06.2012 klo 02.54 1 tykkää tästä

Kyllä noi Pierce Brosnanin aikaisat Bondit on kaikki ihan hyviä. Itselleni Pierce Brosnan on se nuoreeteni Bond ja ehdottomasti paras Bondeista.
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

11.06.2012 klo 02.57 1 tykkää tästä

GoldenEye + 14" putkitöllö + nelinpeli = Win.
lainaa
ALTHiR

Rekisteröitynyt 26.10.2010

11.06.2012 klo 10.56

Agent under fire ostettin Xboxille, jotta siihen sai softmodin. Vieläkin boxissa pyörii XBMC. :D
lainaa
Sparrow

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.06.2012 klo 11.05

Mikko kirjoitti:
Enpä olisi rahaa lyönyt likoon siitä, että 1997 on vielä tehty mustavalkoinen GB-peli.


Eipäs vinoilla. Ensimmäisen sukupolven pokemonitkin tulivat länsimaihin vasta 1998, eikä niissä vielä silloin värejä ollut.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.06.2012 klo 13.08

sillalailla kirjoitti:
Toinen ääni Nightfirelle sekä Everything or Nothing!!!
Nightfire! Siinä oli ihan hyvä yksinpeli, mutta pelin suola oli se jaetun ruudun moninpeli bottien kanssa.

Everything or Nothing on ainoa pelaamani 3rd person -Bondi. Ja peli oli loistava yksinpeliltään. Moninpelinä mukana oli co-op ja sekin oli jotain jienoa (en ollut tainnut aikaisemmin mitään co-opeja edes pelata), vaikka jäätiinkin johoniin tehtävään jumiin, kun ei tiedetty mitä tehdä. :D
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.06.2012 klo 13.38

No One Lives Forever on edelleen paras sooloräiskintä. http://www.v2.fi/keskustelut/?mode=viewtopic&fid=67&tid=6 tuolta voi käydä lukemassa paremmat perustelut syille miksi vielä 11 vuoden jälkeen olen tätä mieltä. 8 läpipeluu kertaa ja peli vaan tuntuu paranevan.

Muut pelit ottakaa mallia.
lainaa
puucee

11.06.2012 klo 20.14

Nightfire oli pc:llä kyllä karseeta jaskaa. Everything or Nothingia en oo koittanu
lainaa
zooManiac

Rekisteröitynyt 28.12.2007

11.06.2012 klo 22.21

Hassua miten No One Lives Foreverin läpipelaaja eksyi jo ensiminuuteilla. Melkoinen iskuisuus omasta läpipeluustani, pakko sanoa. Videota katsoessa huomasin ainakin, että pelin puunaamat ja animoinnit on vähintäänkin yhtä luonnollisia kuin Bethesdan peleissä nykypäivänä...
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova