Tuorein sisältö

Langatonta ja langallista ohjausta

Samuel Kohtala

26.11.2011 klo 20.00 | Luettu: 10233 kertaa | Teksti: Samuel Kohtala

Testissä Logitechin kolme uutta ohjauslaitetta

Logitech Wireless Touch Keyboard K400


Logitechin uusi langaton K400-näppäimistö on poikkeuksellisen ohut ja kevyt kokonaisuus, jonka voi helposti kuvitella täydentämään esimerkiksi olohuoneen HTPC-kokonaisuutta. Hillityn neutraali ja pelkistetty ulkoasu ei herätä voimakkaita tunteita, mutta toisaalta se sopii myös moneen makuun. Kompakti K400 toimii kätevästi kannettavan tietokoneen matkakelpoisena lisänäppäimistönä ja sopii vastaavasti myös olohuoneen pöydälle kaukosäätimien viereen. Näppäimistön ehdoton valtti onkin sen toimiva kokonaisuus, joka täyttää kohderyhmänsä tarpeet kiitettävästi ilman turhaa elostelua.

Vain 2,3 senttimetriä paksu ja 400 grammaa painava K400 pitää sisällään täyden perusnäppäimistön lisäksi myös kannettavista tietokoneistakin tutun 3,5 tuuman kokoisen kosketuslevyn, joka toimii korvaamassa erillistä hiirtä. Täysin langattomasti toimiva vekotin kykenee siis sellaisenaan käskyttämään koko tietokonetta, joskaan ei kosketuslevy täysin hiirtä korvaa. Esimerkiksi tarkkuutta vaativat kuvankäsittelytehtävät voivat olla haasteellisia ja vauhdikkaiden pelien pelaaminen tuskin onnistuu täydellä teholla, mutta sellaiseen K400-näppäimistöä ei ole suoranaisesti tarkoitettukaan.

Näppäimistön langattomuus toimii standardiksi muodostuneen Bluetooth-tekniikan avulla, mikä mahdollistaa jopa 10 metrin käyttöetäisyyden. Käytännössä tämä riittää kaikkeen mahdolliseen käyttöön mitä langattomalta näppäimistöltä voi vaatia. Erityisen innostavaa oli myös huomata kuinka yksinkertaista laitteen käyttöönotto on, sillä näppäimistö ei vaadi lainkaan erillisiä ajureita tai ohjelmistoasennuksia. Näppäimistö on käyttökuntoinen heti pienen USB-porttiin työnnettävän Bluetooth-vastaanottimen kytkemisen jälkeen, mikä tekee laitteen satunnaisesta matka- ja kokouskäytöstä erityisen sulavaa.

Ainoa vekottimesta löytyvä kytkin on laitteen patteritilan vieressä oleva pieni on/off-kytkin. Kokemus kertoo, ettei senkään käyttö ole täysin välttämätöntä, sillä näppäimistön virrankulutus vaikuttaisi olevan minimaalista joka tapauksessa. Valmistajan mukaan K400-näppäimistö pysyy käyttökuntoisena kokonaisen vuoden ilman laitteen kahden AA-pariston vaihtamista.

Itse näppäimet ovat matalaprofiilisia ja toiminnaltaan hiljaisia, mikä miellyttää etenkin monia yön tunteina näpytteleviä käyttäjiä. Tiiviisti ahdetut näppäimet ja niiden erilainen tuntuma puolestaan vaativat hieman totuttelua täysikokoiseen näppäimistöön tottuneelta. Taustavalaistusta näppäimistä ei löydy, mutta jokainen näppäin on merkitty selkeästi suurehkolla valkoisella fontilla. Pikanäppäiminä yläreunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säädöt, mykistys ja oletuksena verkkoselaimen avaava kotinäppäin.

Ohjauslevyn tuntuma on sujuva, mutta kovin nopeatempoisessa liikkeessä ei sekään pysy mukana. Levyn verrattain pieni koko tekee tarpeelliseksi useamman pyyhkäisyn käyttämisen liikuttaessa näytön reunasta reunaan. Ominaisuutta voi kiertää säätämällä herkkyyttä suuremmaksi, mutta silloin kärsii puolestaan tarkkuus. Levyn alapuolella sijaitsevat näppäimet vastaavat hiiren vasenta ja oikeaa nappia – valitettavasti niiden tuntuma on myös kaikista näppäimistä heikoin. Välillä oikea klikkaus ei esimerkiksi avaa lainkaan valikkoa ellei nappia paina kunnolla pohjaan saakka. Kätevin tapa hyödyntää ohjauslevyä arkisurffauksessa on ainakin kirjoittajan mielestä näppäimistön vasemmasta ylälaidasta löytyvä pieni näppäin, joka vastaa myös hiiren vasemman näppäimen painallusta. Tätä toimintoa hyödyntämällä voi oikean käden peukalon vapauttaa pelkästään levyn käyttöön samalla kun vasemmalla kädellä niin sanotusti klikkaillee eteenpäin.

Noin 39 euroa maksava Logitech K400 -näppäimistö tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Se ei täysin korvaa hyvää näppäimistöä eikä hiirtä, mutta hoitaa tarvittaessa molempien tehtävät sujuvasti ja vaivattomasti. Erityisen paljon käytännön iloa K400-näppäimistö tarjoaa HTPC-käyttäjille, jotka tarvitsevat ohjainta kotisohvalta tapahtuvaan tietokoneen peruskäyttöön.


Logitech Wireless Touch Keyboard K400
Tuote Logitechin sivuilla
Hintaluokka: 39 euroa
Saatavilla mm. Verkkokauppa.com



Logitech Wireless Touchpad



Puhtaasti langattomana ohjauslevynä toimiva Logitechin Wireless Touchpad hoitaa hiiren tehtävät hieman mallikkaammin kuin K400-näppäimistön pienempi ohjauslevy, mutta toisaalta siitä puuttuu myös kokonaan K400:n näppäimistö. Wireless Touchpad mahdollistaa suurella 5 tuuman kosketuslevyllään luontevan ohjauksen erilaisten eleiden ja pyyhkäisyjen avulla. Riippuen siitä, monellako sormella ohjauslevyä pyyhkäistään, sillä voidaan liikkua niin eri sivustojen, alasivujen kuin eri sovellustenkin välillä. Kaikkia Applen vempaimista tuttuja hipaisukomentoja ei Logitechin laite (tai oikeastaan Windows 7 -käyttöjärjestelmä) kuitenkaan tue, mutta tilanne saattaa muuttua mobiililaitteillekin suunnatun Windows 8 -käyttöjärjestelmän myötä.

Touchpadin vaste kosketukselle on hyvä, ja langattomuudesta ei seuraa lainkaan huomattavaa viivettä. Varsinaisen kosketuspinnan alapuolella olevat näppäimet omaavat hyvän tuntuman eikä K400-näppäimistön kohdalla huomattuja vajaaksi jääviä painalluksia ollut havaittavissa. Laitteen takapinnalta löytyvät kumitassut pitävät ohjauslevyn tiukasti paikallaan pöydällä, mutta muotoilunsa puolesta se soveltuu varsin hyvin myös kädessä pidettäväksi. Laitteen asennus oli myös äärimmäisen helppoa ja vaivatonta, sillä vekottimen käyttö edellyttää vain pienen Bluetooth-vastaanottimen kytkemisen tietokoneen USB-porttiin.

Käyttöaikaa laitteelle luvataan noin neljä kuukautta sen sisältämillä kahdella AA-paristolla. Touchpadista löytyy K400-näppäimistön tavoin pieni on/off-kytkin paristokotelon vierestä laitteen takapuolelta. Hyödyllinen ominaisuus on myös se, että laitteen etupuolelta löytyvä pieni merkkivalo varoittaa käyttäjää, kun paristojen varaus alkaa hiipua.

Kokonaisuutena Logitechin Wireless Touchpad jättää positiivisen vaikutelman. Se on hyvin suunniteltu kokonaisuus, jolla tietokoneen peruskäyttö onnistuu helposti ja vaivattomasti. Pyyhkäisykomentoja ja muita laitteelle ominaisia tapoja ohjata sovelluksia voisi olla enemmänkin, sillä nyt laite tuntuu jäävän käytettävyydessään hieman puolitiehen. Hiiren korvaaminen Touchpadilla vaativammissa sovelluksissa on hankalaa, sillä se ei mahdollista yhtä jouhevaa käyttöä etenkään silloin kun työskentelyssä tarvitaan suurta tarkkuutta. HTPC:n kokonaisvaltaisessa käskyttämisessä Touchpad vaatii lähes poikkeuksetta rinnalleen jonkinlaisen näppäimistön, mikä yhä monimutkaistaa laitteen sinänsä toimivaa käyttöä.


Logitech Wireless Touchpad
Tuote Logitechin sivuilla
Hintaluokka 49 euroa
Saatavilla mm. Verkkokauppa.com




Logitech Gaming Mouse G300


Logitechin G300-pelihiiri asettuu hintaluokassaan hiirien edullisempaan päähän, mikä välittyy myös sen yleistuntumasta. Hiiri on sinänsä jämäkkää tekoa, mutta se on rakenteeltaan kevyt ja hieman muovinen. Sivuilla oleva kumimainen pinnoite antaa kuitenkin viitteitä laadusta ja takaa erittäin hyvän pidon nopeatempoisemmassakin pelaamisessa. Vasenkätisten suureksi iloksi mainittakoon, että Logitechin uutuus on rakenteeltaan symmetrinen.

G300 vaikuttaa ensisilmäyksellä keskikokoiselta hiireltä, mutta toimittajan kädessä se tuntui erityisen pieneltä. Tämä johtunee siitä, että G300 on sekä suhteellisen lyhyt että matala hiiri, jolloin isompikätisellä pelaajalla puolet kämmenestä jää helposti laahaamaan hiirimaton pintaa. Esimerkiksi Logitechin vanhaan MX518 hiireen verrattuna G300 on huomattavasti matalaprofiilisempi, ja jopa aiemmin arvosteltu Roccatin verrattain siro Kova-hiiri tuntuu isommassa kädessä luontevammalta pidemmän runkonsa ansiosta. Isokätisten lienee parasta käydä kokeilemassa vekotinta kaupassa ennen hankintaa.

Hiireen ohjelmoimaan ja tallentamaan kolme erilaista profiilia, jotka määrittävät esimerkiksi käytetyn DPI:n ja erilaisia pikakomentoja. Hieman yllättäen G300 tarjoaa käyttäjälleen myös mahdollisuuden valita hiiren sivustoilla palavien led-valojen värin. Värien valinta on varsin mukava lisä hiiren ominaisuuksiin, etenkin kun sen voi kytkeä hiireen tallennettuihin peliprofiileihin. Tällä tapaa valitun profiilin voi tunnistaa suoraan ledien värin perusteella. Hiiren ydinominaisuuksiin lukeutuvat myös 9 ohjelmoitavaa painiketta, jotka kaikki sijoittuvat hiiren päälle. Molempien päänäppäinten vierustoilla on kaksi näppäintä, ja rullan taakse jää myös kaksi pientä nappia.

Päänäppäimissä sormille jää tavallista vähemmän tilaa, sillä molemmille sivuille ahdetut napit rajoittavat sormien liikkuvuutta. Tämän seurauksena tuntuma oli aluksi outo, mutta siihen tottui varsin nopeasti. Jatkuvasti sormien ulottuvilla olevat sivunapit ovat helposti ja nopeasti klikattavissa, ja siten ehkä jopa parempi ratkaisu kuin monien hiirien sivulta löytyvät peukalolla klikattavat näppäimet.

Logitech G300 on varustettu 2500 DPI:n optisella sensorilla ja se tarjoaa luotettavaa pelituntumaa varsin kohtuullisella hintalapulla. Kokonaisuus on ymmärrettävästi kompromissi, joskin erittäin hyvin toteutettu sellainen. Hieman poikkeuksellisen tuntuman takia hiirtä kannattaa käydä tunnustelemassa ennen hankintaa mikäli epäilee sen yhteensopivuutta omaan käpälään.


Logitech Gaming Mouse G300
Tuote Logitechin sivuilla
Hintaluokka 39 euroa
Saatavilla mm. Verkkokauppa.com


V2.fi | Samuel Kohtala
< Kaksi fiksua vekotin... Roccatin terävin kär... >

Keskustelut (5 viestiä)

cs_bot

Rekisteröitynyt 29.05.2007

27.11.2011 klo 14.40

Onko tuo G300 yleistuntumaltaan samaa luokkaa, kuin wanha kunnon MX518, vai onko lelumaisempi tuntuma?
lainaa
hmmm

27.11.2011 klo 18.50

cs_bot kirjoitti:
Onko tuo G300 yleistuntumaltaan samaa luokkaa, kuin wanha kunnon MX518, vai onko lelumaisempi tuntuma?


Niin, itseänikin kiinostaisi tietää.. Täällä käytetään vielläkin mx518 kun tuntunut siltä että ehdottomasti paras hiiri ikinä pelaamiseen.
lainaa
Cyborg

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.04.2007

27.11.2011 klo 21.32

cs_bot kirjoitti:
Onko tuo G300 yleistuntumaltaan samaa luokkaa, kuin wanha kunnon MX518, vai onko lelumaisempi tuntuma?


Sanoisin, että ihan yhtä jämäkkä vaikutelma ei tuosta välittynyt kuin wanhasta MX518-hiirestä. Voi olla tietysti, että MX518 koko ja paino ovat ne ratkaisevat tekijät, ei niinkään käytetyt materiaalit.
lainaa
jej

29.11.2011 klo 01.59

Jos jengi haikailee MX518:n perään, kannattaa vilkaista G400 -rottaa Logitechilta. Muotoilultaan identtinen edeltäjänsä kanssa, ja tarkoitettu oikeastaan vain päivitetyksi versioksi MX518:sta. Sensorin ovat ilmeisesti laittaneet uusiksi, ja pintamateriaali näyttäisi vaihtuneen.
lainaa
Cyborg

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.04.2007

29.11.2011 klo 12.17

Pian tulenee arvio Roccatin Kone[+] -hiirestä, joka lunastaa kyllä monet vaatimukset hyvältä pelihiireltä - etenkin jos diggailee kookkaammasta MX518-hiirulaisesta.
lainaa

Kirjoita kommentti




Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova